Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Межев

Межев, Франция - Туристически Атракции

Межев

Межев е известен ски курорт, разположен близо до Мон Блан във Френските Алпи. Намира се на 599 км. югоизточно от Париж, на 35 км. западно от Шамони, на 69 км. югозападно от Женева, Швейцария. Това е един от най-красивите и най-луксозни ски курорти във Франция. С огромна площ за ски, разнообразни забавления и атракции Межев е популярна дестинация за ски-уикенди и семейни ски почивки.

Като един от най-новите членове на „Най-доброто от Алпите”, ски курорта представлява традиционен савойски град. Макар, че до голяма степен в него се говори френски, всяка година чужденците, които го избират за своята зимна почивка стават все повече. В градчето липсват огромните хотели, както и други елементи на масовото строителство, но именно в това се крие неговия чар. Тази средновековна архитектура е сред основните атракции на алпийската перла – тесни калдъръмени улички и подбрани бутици, пренасят гостите на курорта в един по-различен свят.

Територията върху, която се разпростират обширните 136 писти е 445 км., Межев разполага и с достатъчно извънпистови области, от които могат да се възползват скиорите, любители на свободното каране, а за отпочиващите в курорта се предлагат множество други дейности, които да ги забавляват.

Курорта е разделен на три основни ски зони (Rochebrune, Mont d'Arbois и Le Jaillet) и няколко други – по-малки в тяхната периферия.
По-голямата част от пистите са подходящи за средно напреднали скиори (71%), но има и много трасета за начинаещи (16%). Не липсват и ски училища. Тъй като надморската височина варира между 1027 и 2485м., възможностите за експерти са доста малко. Те се компенсират с трасетата за извънпистово каране, които са едно добро предизвикателство за по-добри скиори, като в добавка към тях се откриват спиращи дъха гледки.

Достигането на ски зоната Rochebrune е възможно чрез лифт или гондола, тръгваща от пешеходната зона на централния площад на Межев. В тази ски зона преобладават пистите за средно напреднали скиори. От Rochebrune има лесно може да се достигне до Кота 2000, където са разположени едни от най-трудните писти в курорта.

Ски зоната Mont d'Arbois разполага с множество зелени и сини писти, което я прави чудесно трасе за начинаещи и средно напреднали. За по-напредналите скиори добър участък е горната част на Мон Жоли.

Le Jaillet е най-малко посещаваният участък, но той осигурява на своите посетители каране по необработени склонове, красив изглед към Мон Блан, както и някои от най-добрите площи за извънпистово каране. Лифт от западния край на Межев достига до множество писти с червено обозначение.

За всеобща изненада системата от лифтове на курорта е леко остаряла и бавна. Това в определени моменти, когато курорта е пренаселен, създава известни затруднения и опашки от хора. Разбира се този факт си има и своите добри страни. Пътуването с по-бавен лифт дава възможност на туристите да се насладят на прекрасните гледки. Межев разполага с 9 кабинкови лифта, 27 седалкови и 45 обикновени.

Макар възможностите за напреднали скиори на пистата във френския курорт да са относително ограничени и пистите обозначени с черен цвят да са едва 13% , множество професионални скиори идват в Межев, за да се насладят на отличните условия за извънпистово каране.
Един от най-добрите участъци за такова каране е Емил Олайс в зоната Rochebrune. Това 3 километрово черно трасе, може да се похвали 812 метров вертикален наклон, добри за екстремно каране неравности на върха, последвани от тесен участък за шус през дърветата.

Дамският склон на Кота 2000, където също има много добър „черен” участък е още едно от местата заредени с адреналин. Пистата Marmotte на тази територия, също е особено предпочитана, но тя често е затворена поради риск от лавина.

Межев е Рай за средно напреднали скиори. Огромните територии, по които може да се кара са богати не само на красиви местности, но и на много ресторанти, където удоволствието от кафе или обяд е допълнително подсилено от неповторимите гледки.

В ски зоната Rochebrune от страната на планината има множество „сини” писти. Доста от тях обаче са сравнително сложни в самото си начало и поради тази причина скиорите трябва да са много внимателни в тези участъци.

Курорта е прекрасно място за обучение на начинаещите в този спорт. Големият избор от „зелени” склонове в съчетание с белите върхове, синьото небе и къщите сгушени между дърветата, могат да накарат всеки да го заобича завинаги.

Освен, че в Межев има 34 ресторанта, някои от тях се славят като най-добрите в планината за цяла Франция. Ястията, предлагащи се в тях са предимно савойски специалитети, но това в никакъв случай не означава, че менюто им не е разнообразно. Често гости на тези заведения, предлагащи живописни гледки, са богати и известни личности. И макар цените в тях да не са много ниски, определено си заслужават да бъдат посетени.

Местата за настаняване също са разнообразни и както има четири и пет звездни хотели със всякакви удобства, така се предлагат и множество вили, хижи и три звездни хотели, в които не липсва уют и комфорт.

В Межев има изобилие от дейности, които не са свързани с карането на ски. Възможностите за пазаруване са толкова много, че човек може да прекара часове обикаляйки многобройните бутици или да пие кафе в шикозните кафенета, наслаждавайки се на китното селище, излязло сякаш от зимна приказка. За любителите на историята приятно ще бъде разглеждането на множеството исторически сгради в центъра на града, а след часове на приятни занимания, една разходка с шейна теглена от коне би била чудесен финал на дългия ден.

Спортният център разполага с огромен закрит басейн, с детски басейн, пързалка и сауни, вани, стени за катерене, тенис корт, ледени пързалки (открита и закрита). Можете да наблюдавате местните отбори как играят хокей и кърлинг.

Като се има предвид близостта на Межев до Мон Блан, едно страхотно преживяване би бил полета с балон с горещ въздух или полет над Мон Блан. В курорта не липсва и кино, страхотни барове, ресторанти, дискотеки, казино и много популярен джаз клуб с изпълнения на живо в някои от вечерите.

Поради огромната популярност на курорта и големите очаквания на неговите посетители, той трябва да предоставя огромен избор от дейности и забавления за гостите си. В него трябва да се чувстват добре не само туристите, каращи ски. Ето защо възможностите за други спортове и атракции са на едно също толкова добро ниво.

Все по-голяма популярност добива ски бягането в Межев, което е чудесна алтернатива на ски спускането, както и отлична дейност за сред чистият и свеж въздух на Алпите. Курорта разполага с четири трасета за ски бягане, всяко от които обозначени, с общо 70 км. площ. Трасета са изключително добре подготвени и обособени както за начинаещи, така и за напреднали в този спорт. За всички желаещи, които все още не са практикували ски бягане се предлагат уроци, а пътека за начинаещи с прекрасни гледки има на пешеходно разстояние от града.
Разнообразието от трасета ще преведе ски бегачите през ароматни борови гори, слънчеви полета, от където се разкриват фантастични гледки към Мон Блан и уникални планински местности, обвити в бяла премяна. За тези, които обичат предизвикателствата по-голямо разнообразие на маршрути на Кота 2000.
Межев има също и 50 км. от маркирани пътеки, предназначени за пешеходци.