Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Лес дьо Алпс

Лес дьо Алпс, Франция - Туристически Атракции

Лес дьо Алпс

Лес дьо Алпс или известен още като Лес 2 Алпс е ски курорт във френския департамент Изер. Градчето е разположено на 1 650 м. надморска височина, а пистите достигат дори и до 3600 м. Това е вторият най-стар ски курорт във Франция след Шамони, а в близост до него се намира най-големият глетчер в Европа, който е пригоден за ски спускания. На 70 км. от френския курорт се намира Гренобъл.

Прекрасното курортно градче се разпростира във висока тясна долина над Лак дю Шамбон. На пръв поглед Лес дьо Алпс изглежда сякаш е безкраен, но в действителност главният път е дълъг около 2 км. със 17 ресторанта и поразителните 30 бара. В този случай е излишно да се споменава, че нощният живот е доста динамичен и разнообразен.

Ски зоната също оставя впечатлението, че се продължава все по-нагоре и по-нагоре. Минавайки три долини и денивелация от 2300 м. туристите се озовават на върха на най-високия ски ледник във Франция, наречен Дом де ла Луз (3568 м).

Карането на ски не завършва тук. По-опитните скиори могат да карат след някой снегорин в стил водни ски от глетчера де ла Джирос до Д'Валон де ла Меже и по осветените ждрела над Ла Грейв.

Курорта дава много на своите гости - няколко огромни трасета за извънпистово каране, един от най-впечатляващите снежни паркове в Европа, надеждна снежна покривка, а в горната част на планината, зашеметяващи високопланински гледки, освен всичко това мрежата от лифтове подлежи на непрекъснато обновление.

Маркираните извънпистови участъци са изключително много, което прави Лес дьо Алпс едно подходящо място за добри скиори. Това в никакъв случай обаче не означава, че трасетата за средно напреднали са по-малко, богатството на писти за тях също е значително. В по високата част на курорта участъците са много тесни, а пистите доста стръмни, така че за любителите на мега курортите, 200 километра по тези писти могат да преминат много бързо.

Основната ски зона в Лес дьо Алпс може да бъде разделена на четири други.
Първият участък са стръмните склонове с източно изложение по билото на Крит, повечето от които са къси, обозначени с черно и доста стръмни писти, също така и доста неравни. Има и алтернативен път за слизане по тези склонове, но в повечето случаи начинаещите и средно напреднали скиори избират да слязат с лифт. В тази зона има и детски участъци, които са сравнително лесни. Три основни лифта обслужват тази ски зона. Единият от тях отвежда туристите до връх Тора (2 600 м), от където може да се вземе друг лифт до ледника или да се ползва осем местният седалков лифт, който има голям принос за намаляване на опашките на това място.

Отличният снежен парк се намира над платото на Тора и има прекрасни участъци за извънпистово каране, от които разкриващата се гледка е просто неописуема. От това място може да се достигне и до двете страни на билото, където също може да се кара или пък до стръмните западни склонове на долината на Джирос, където има богат избор на извънпистови трасета, писти обозначени с червено, черно или синьо. Този безлюден ъгъл на курорта е невероятно красиво място, много подходящо за пикник.

Трасето Пауд Моутед, което се намира от другата страна на курорта често се пренебрегва от скиорите, предпочитащи да се спускат на по-голяма надморска височина. Те обаче не знаят колко губят, защото на това място има чудесни условия за ски и прекрасни слънчеви утрини. Не липсват и пътеки за извънпистово каране, а също и леки „червени” участъци. Един добър завършек е спускането по „синята” писта до началото на „червената” Мон дьо Ланс, където се оформя друг интересен маршрут до село със същото име разположено на 1300 м. надморска височина.

Системата от 59 лифта, която непрекъснато се обновява е голямо преимущество в проблема с опашките от скиори, особено рано сутрин и по време на пикови периоди.

В Лес дьо Алпс функционира и най-голямото ски училище във Франция. в него работят изключителни професионалисти, използващи иновативни методи за обучение на начинаещи скиори. В курорта има и няколко по-малки училища, които също са много добри.

Френският курорт има какво да предложи на напредналите скиори: стръмни писти, естествени каньони, множество ждрела и класически терени на извънпистови маршрути. Голяма част от трасетата са разположени между дърветата, които функционират като естествена защита от лавини. Живописните местенца, през които се преминава засилват още повече емоцията от спускането.

Ледника е естествена площадка за средно напреднали скиори, макар и изборът на писти да е относително скромен. Те имат възможността да практикуват зимният спорт върху сняг с отлично качество, което автоматично прави курорта добро поле за усъвършенстване на уменията им.

Високото ниво на обучение из целия Лес дьо Алпс, прави мястото предпочитана дестинация за много скиори, които тепърва се учат, както и любимо място на много родители, решили да посветят децата си в световния спорт. Богатият избор на обозначени в зелено писти, фантастичните гледки и професионализма на ски учителите са една добра основа за всеки „прохождащ” в модата наречена „ски”.

Несъмнено френският курорт е столицата на Европа за спускане свободен стил, с най-големия снежен парк на континента, функциониращ целогодишно. Снежният парк служи като пример на всички останали. В него има няколко нива за сноубордисти и за скиори, има места за извънпистово каране, най-различни рампи и препятствия. През летните месеци множество национални отбори и световни звезди от ски спусканията имат летни лагери на това място.

Животът в курорта е съсредоточен върху основната улица. Баровете и ресторантите са „накацали” по цялата му дължина, но в края на курорта се намират големите апартаментни комплекси, разположени нагоре по хълма. Курортът не е особено атрактивно място с бурен нощен живот като някои други алпийски градчета, но вечер, когато се запалят всички светлини, той става част от приказка – малко градче сгушено между белите върхове, в което сякаш всичко гори, за да запази топлината в сърцата на своите посетители.

В близост до него също има множество места за отсядане, сравнително по-тихи и евтини.

Лес дьо Алпс предлага на своите посетители голям избор от забавления извън пистите.
Туристите, които не са привърженици на ски спортовете могат да се качат до върха на Глетчера и да се насладят на великолепната гледка или да посетят пещерата на динозаврите. Там те могат да разгледат разнообразни фигури издълбани от лед – динозаври, полярни мечки, диви кози и др. В курорта има отопляем външен басейн, ледена пързалка, кино. Може да се позабавлявате ходейки със снегоходки из спиращите дъха местности и планински прелести, маркираните пътеки за ски бягане са върху повече от 20 км. трасе, за любителите на високия адреналин има ледено катерене, парапланеризъм или екскурзия в сърцето на ледника.

Не са малко и различните барове, всеки със своята индивидуалност и стил. Благодарение на този факт, всеки гост на града, независимо от предпочитания и възраст, ще намери заведението, което най-точно отговаря на същността му. Разнообразието на клубове не е толкова голямо, но някои от тях работят до 5 сутринта.