Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Катедралата в Бурж "Свети Етиен"

Катедралата в Бурж "Свети Етиен", Франция - Туристически Атракции

Катедралата в Бурж "Свети Етиен"

Катедралата „Свети Етиен” или Буржката Катедрала представлява римо-католически храм, който се намира в Бурж, Франция. Катедралата е построена в края на XII и началото на XIII век. Тя е един от най-големите шедьоври на готическото изкуство и впечатлява със своите размери, и неповторим дизайн. Поразява още със стъклопис и скулптури. Освен пример за красива архитектура, катедралата служи като доказателство за силата на християнството в средновековна Франция.

„Свети Етиен” има голямо значение за развитието на готическият стил. Храмът се откроява най-силно с поразяващата си красота, съчетала майсторство, правилни пропорции и декорация от най-високо качество. Архитектурният стил избран от неизвестен майстор, е базиран на план без напречен неф и пластични ефекти, актуални за времето си.
Днес около Катедралата все още се виждат къщите, изградени наполовина от дърво на средновековния град.

Като град на кралските величия от 1100 година, Бурж разширява размерите си и процъфтява. Новата готическа катедрала се превръща в химн на властта на буржките архиепископи, примати на Аквитания.

На мястото, на което днес се извисява „Свети Етиен” в миналото е съществувал християнски културен център от III век, когато Римския Аварикум се е превърнал в първата християнска общност на територията на Галия.
Романската базилика, посветена на Свети Стефан е била построена през XI век, а другите религиозни сгради бързо се скупчили около нея. Оцеляла под настоящата катедрала е малката крипта с римска структура.
През XII век са добавени напречни нефове и величествена западна фасада, но пожарите в началото на 1190 година нанасят грандиозни щети, налагащи пълно възстановяване (заедно с основната част от структурата на Нотр-Дам дьо Пари).

През 1195 г. архиепископ Анри дьо Сюли, решава да възстанови катедралата в новия готически стил. Той започва работа и продължава през целия XIII век. Новата катедрала е построена по един прост, но същевременно хармоничен план. Буржката Катедрала се превръща в базилика по форма и има параклиси около главния кораб на църквата. Катедралата има много простичка структура – двойни коридори, двойни аркади и без нефове. Перспективата за странични страни и хармонията на вътрешния интериор са напълно характерни за сградата. Архитектурните особености на цялата катедрала вече са очевидни – възвишена, пирамидална композиция и дръзки, двойни, подпорни сводове, предназначени да покажат перспектива за хармоничността на вътрешния интериор.

През 1199 година, архиепископ Гийом, бивш цистериански игумен, заема мястото на Анри дьо Сюли и изиграва важна роля в развитието на мястото, както и в определянето на изображенията: катедралата като цяло, нейните декорации и стъклопис, които изтъкват вероучението срещу ерес. Втория етап от строителството, включващ кораба и западната фасада е завършен около 1230 година с пет резбовани портала, завършващи фасадата. Архитектите, наследили първия майстор-строител поддържали последователността и очевидно простичкия план, както и липсата на напречни греди допринесла за хармонията на пространството.

Стъклописи на три нива са добавени в началото на XIII век. Те изобразявали Христос на Страшния съд и Апокалипсиса, Света Богородица и Свети Етиен били оградени от гилдии на занаятчии, паралелно със сцени от Стария и Новия завет, живота на светци и мъченици, архиепископи от Бурж, пророците и апостолите.

На централния портал на западната фасада се намира грандиозно, скулптурно изображение на Страшния съд, което е както реалистично, така и вечно. На него са изобразени рояци от обитателите на Ада с демони и същества изтезаващи до безнадежност. Скулптурите на северните и южни врати, както и Страшния съд на западната фасада са забележителни примери за изкуството на периода.

Други исторически сгради в околността са десетките плевни от XIII век, елементи от XVII век върху Епископския Дворец, успели да се съхранят, като катедралните градини в класически френски стил. Съвременната структура на сградата е такава каквато е била в завършен вид, в края на XIII век със същата форма и със същите материали, използвани и в онези отминали времена, въпреки, че много елементи са били заменени през вековете, както в случая с готическите катедрали.