Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Париж
  6. Айфеловата кула

Айфеловата кула, Париж

Айфеловата кула

Най-забележителния символ на Франция - Айфеловата кула е с метална решетъчна конструкция. Тя е разположена на Марсово поле в Париж.

Най-високото съоръжение в Париж, изкачвано ежегодно от милиони посетители. Забележителната кула носи името на своя създател инженер Александър Густав Айфел, тя е построена като входна арка на Световното изложение от 1889 година.

Айфеловата кула е висока 324 м., приблизително колкото 80-етажна сграда.
Кулата има три нива, които са достъпни за посетители. Достигането до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво изкачването става само с асансьор.

През 1884 година двамата главни инженери, работещи във фирмата на Густав Айфел - Емил Нугие и Морис Коешлин, решават да изградят високото съоръжение. За реализирането на проекта те привличат на своя страна архитекта Стефан Совестър.

На 15 февруари 1887 година обаче група културни дейци, сред които Ги дьо Мопасан, Александър Дюма син, Шарл Гарние и Франсоа Копе, подават жалба пред ръководителя на проекта, господин Алфан. Те не харесват постройката и роптаят срещу нея. Но споровете стихват още със завършването на съоръжението и с признаването на наистина всеобщия му успех.

Айфеловата кула е построена за по-малко от 2 години, основната й задача е да "короняса" Световното изложение през 1889 година. С това изложение се чества стогодишнината от Френската революция. Осветена е на 31 март и отворена на 6 май.

Кулата е пребоядисвана по венъж на всеки 7 години.

След като зданието било създадено се предвиждало то да бъде разрушено след 20 години. По-късно постройката се превръща в лаборатория за научни изследвания. За това допринася и Густав Айфел.
Днес тя е един от най-посещаваните туристически обекти в целия свят.

По света има много нейни копия и имитации. Най-висока е кулата в Токио (333 метра). В Лас Вегас се намира Айфелова кула, намалена наполовина. Други имитации могат да се видят в Прага, в Блякпул (Великобритания), в Лион на хълма Фурвиер, също и в Париж, Тексас.

Уникалната постройка, направена изцяло от желязо и стомана, предизвиква възхищение с красотата си във всеки, който застане пред нея. Огромните размери и мащаби на този шедьовър на инженерното строителство смайват с хладната си архитектура, която въпреки това носи очарованието на един от най-романтичните градве в света – Париж.
Гледката, която се разкрива от върха й остава като вечен отпечатък в съзнанието на всеки и запечатва в сърцето му града на любовта.