Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Париж
  6. Шанз-Елизе

Шанз-Елизе, Париж

Шанз-Елизе

„Шанз-Елизе“ е един от централните булеварди в Париж, Франция. Със своите луксозни магазини, модерни кафенета, дървета и зеленина той е един от най-красивите булеварди, както и една от най-скъпите ленти за недвижими имоти в света.
Името му означава „Елисейските полета”, които са известни в древногръцката митология като царството на мъртвите.

Историята на „Шанз-Елизе“ започва още в началото на XVII век, когато булеварда е част от градините на Тюйлери - предпочитано място, на което френските крале се развличали. По късно през 1616г. по нареждане на съпругата на Анри IV Мария Медичи върху площта на днешната популярна улица е прокарана алея, която бързо става любимо място за разходки не само на кралското семейство, но и на всички граждани на френската столица. Петдесет години по-късно Луи XIV заповядва алеята да бъде удължена, а от двете й страни да бъдат засадени множество дървета. До 1709 г. тя е носела името Гранд-Кур, после получила това название, с което е известна и днес.
Със съвременния си облик „Шанз-Елизе“ се сдобива през 19 век. В периода 1830-1840 г. булеварда се обкичва с бронзови фенери, край тротоарите се изграждат фонтани, строят се театри, кафенета, ресторанти и др. През годините известният булевард претърпява множество промени, като една от последните е разширението на тротоарите му през 1994 г.

Днес дължината на „Шанз-Елизе“ е почти два километра, а широчината му е 70 м., като площад „Конкорд” е началната му точка, а край на булеварда слага площад „Шарл дьо Гол”.

Малко на брой са живущите на парижкият булевард, заради високите наеми, поради тази причина голяма част от сградите са заети от офиси. Зданията са предимно в бароков стил, което им придава допълнително величие и кара туристите да ахват пред вида им.

Вървейки сред дървета и цветни алеи, посетителите могат да се натъкнат и на куклен театър за деца на открито, което е начин за запазване и популяризиране на френската култура и традиция през вековете.

Освен че е задължителна дестинация на всеки турист, посетил Париж, булевардът е и в близост до множество други забележителности. От него по незастроена паркова алея се достига до кръглия площад „Рон Поан”, а в средата на тази алея се намира площад „Клемансо”. Южно от този площад между „Шанз-Елизе“ и река Сена се виждат две импозантни сгради – „Големият дворец” („Гран пале”) и срещу него „Малкият дворец” („Пти пале”) построени за Световното изложение през 1900г., като целта на „Гран пале”е в него да се правят големи международни изложби, а в „Пти пале” се помещава Музеят на изящните изкуства на Париж. Съвсем близо до булеварда е разположен и Елисейския дворец, но не на самия него.

От „Рон Поан” на запад известният френски булевард се изкачва като величествена балюстрада, обкръжена от великолепни здания с луксозни магазини, представящи най-известните световни марки, сладкарници и ресторанти с ужасно вкусни сладкиши и изтънчени френски и чуждестранни ястия и специалитети, уютни кафенета, киносалони, изпълнени с многолюдна и шумна тълпа и стига до площад „Шарл дьо Гол”, наричан до не отдавна „Етоал”. От него радиално излизат 12 булеварда, а в центъра му се намира величествената Триумфална арка.

Традиционно, всяка година на 14 юли – деня на Бастилията (национален празник на Франция) се провежда военен парад по „Шанз-Елизе“. На него присъства и президента на републиката. От 1975г. там се състои и последната част от Тур дьо Франс. По време на някои празници и други различни мероприятия булеварда се украсява и създава впечатление на току що излязъл от приказка.