Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Париж
  6. Площад Конкорд

Площад Конкорд, Париж

Площад Конкорд

Площад Конкорд е един от най-известните площади във Франция, той е разположен на Шанз-Елизе, 8-ми арондисман, Париж. В превод от френски (Place de la Concorde) означава площад на Съгласието. Сградите му служат за пример на строителството от епохата на класицизма.

Когато идеята за този площад се ражда в главата на Луи XV той възлага нейното материализиране на своя главен архитект, през 1755г. В началото площадът на Съгласието изглежда като осмоъгълник обграден с ровове, а в ъглите му са разположени алегорични статуи, които символизират най-големите и значими градове на Франция. В центъра на площада, величествено се издига конната статуя на Луи XV.

При избухването на Френската революция, мястото е преименувано на Площад на Революцията, а огромна гилотина заема мястото на величественият паметник. Именно на нея френският народ изпълнява смъртните присъди на Луи XVI и Мария-Антоанета, а по-късно отново на това място, намират смъртта си Жорж Дантон и Максимилиан Робеспиер. През 1795 година първоначалното име на площада е върнато.

Между 1787-1790 г. над Сена е издигнат мостът Конкорд, свързващ площада с бившия Бурбонски дворец, разположен на отсрещния бряг.

Друг монумент, представляващ интерес за туристите, който се намира на площада е египетският обелиск. Той е подарен на Франция от Мохамед Али паша през 1831г.,тогавашният управител на Египет и Судан. На 21 декември 1833 година се извършва неговото пренасяне и монтиране. Обелискът е изключително тежък - 250 тона, а неговата височина е 23 метра.
Съвсем наблизко се намира и известната църква Света Мария Магдалена – наричана още Мадлената.