Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Париж
  6. Мостът Aлeксандър III

Мостът Aлeксандър III, Париж

Мостът Aлeксандър III

Александър ІІІ е най-великият мост, разположен на река Сена във френската столица. От двете му страни се извисяват 17 метрови колони, символизиращи науката, изкуството, търговията и индустрията, а 4-те женски фигури, се приемат като символ на Франция през различните й епохи.

Този уникален мост, освен, че впечатлява със своите изящество и елегантност, е и въплъщение на естетиката на стила бел епок.

Мостът Александър ІІІ идеално представя младият дух на френската столица от XIX век. Той свързва „Дома на инвалидите” с галериите Гран Пале и Пти Пале. Този архитектурен френски шедьовър е част от обекта от Световното наследство на ЮНЕСКО – „Бреговете на Сена”.

При неговото изграждане е поставен ултиматум, да бъде с нисък профил, за да не закрива гледката към Шанз-Елизе. Именно тази му конструкция придава една значителна част от днешният му чар.

Забележителната постройка носи името на руския цар Александър ІІІ. Основната цел на това кръщаване на моста е той да бъде символ за дружбата между Русия и Франция. Николай II - син на Александър ІІІ поставя първият камък от моста, а откриването му е по време на Световния Панаир.