Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Париж
  6. Пале Гарние (Операта в Париж)

Пале Гарние (Операта в Париж), Париж

Пале Гарние (Операта в Париж)

Пале Гарние е елегантна сграда, с капацитет 1979 седящи места, строена от 1861 г. до 1875 г., с цел да приютява любителите на оперното изкуство. Днес великолепното здание е известно в цял свят като Опера Гарние или Парижката опера. Тя е разположена в девети арондисман на френската столица.
Първоначално постройката била наречена Сол де Капюсин, но в последствие тя добива популярност като Пале Гарние, в чест на архитекта, който я проектира толкова разкошна и величествена. За изграждане на операта се използва стилът боз-ар, а нейното издигане се оценява на 36 милиона златни франка.

Опера Гарние е една от най-известните сгради в света, тя е един от символите на Париж, нареждащ се наравно с катедралата Нотр Дам, Лувъра или базиликата Сакре Кьор. През времето, в което съществува тя е вдъхновила много творци, като Гастон Льору например, написал романа „Фантомът на операта”.
Днес в сградата на операта се помещава и библиотека, която е част от Националната библиотека на Франция.

Пале Гарние е проектирана като част от голямата реконструкция на Париж по време на Втората империя, инициирана от император Наполеон III. Изборът на архитект става чрез провеждането на конкурс през 1861 г., който е спечелен от Шарл Гарние (1825-1898). И въпреки, че в началото на него се гледа малко несериозно, с прогресирането на строежа, сградата започва да се разглежда като емблематична за времето си. Тя е определяна като шеметна смесица на най-модерна технология, по-скоро препоръчителен рационализъм, буен еклектизъм и удивително богатство.

През 1870-1871 г. всички строителни работи са замразени, заради Френско-пруската война и обсадата на Париж (септември 1870 - януари 1871 г.).
През 1874 Гарние и неговия екип работят трескаво, за да завършат своето архитектурно чудо. На 17 октомври оркестъра провежда акустичен тест, последван от втори такъв на 2 декември. На вторият акустичен тест присъстват официални лица, гости и членове на пресата. Официалното откриване се състои през януари 1875 година с пищна гала церемония.

Външната фасада на операта е доста внушителна, с украсена с множество статуи, инкрустации и уникални релефи. Тя несъмнено впечатлява посетителите, но интериора на сградата е този, който се запечатва още по-силно в съзнанието и ара туристите да затаяват дъх. Някои казват, че това е най-красивата постройка в света.

Голямото театрално Фоайе служи като място за разходки на зрителите по време на антракта (почивката). То е просторно и пищно. Мозайка на златен фон покрива целия му свод. От него се открива прекрасна гледка към парадното стълбище.

Архитектът Шарл Гарние проектира голямото фоайе, черпейки вдъхновение от огромните галерии в старите замъци. Чувството за просторност и грандиозност се засилва многократно от играта на огледалата и прозорците, чрез които в галериите светлината се лее като водопад. На тавана са изрисувани сюжети от различните епохи на музикалната история, като основен декоративен елемент е лирата. Тя присъства навсякъде - от пода до решетките на отоплението и дръжките на вратите. В централната част на фоайето може да се види бюст-паметник на Шарл Гарние до един от прозорците, от който се открива гледка до Лувъра. На стените има 20 елегантни статии върху колони, които са алегории на качествата, изискващи се за характера и чертите на творец. Интересна част от украсата на тавана са висящите от него множество огромни полилеи.

Галерията с огледалата представлява забележително творение, което всеки трябва да види – чиста и светла ротонда с изобразени различни напитки на стените (чай, кафе, шампанско и други), а също така и риболовни принадлежности. Изграждането на фоайето е завършено след откриването на операта, поради тази причина то носи духа на 1900-те. През 1928 година пожар унищожава една част от него, но през 2004 година тя е реставрирана.

Голямото парадно стълбище, заедно с вестибюла, си е спечелило славата на едно от най-известните места в Пале Гарние. Материалите, които са използвани за него са оникс, мрамор и мед. За неговата забележителност и красота допринасят и множество картини и мозайки. В основата му има две бронзови статуи, представляващи женски фигури, държащи в ръцете си букет от свещници. Самите стълби са изработени от бял мрамор и изглеждат като разлети, защото долната им част има по-голяма дъга от горната.

Едното ниво на стълбището отвежда до партера на театъра, тоалетните и оркестъра. Другото ниво води до балконите и различните фоайета и зали. Тази част на операта се е утвърдила като място за социални контакти, на което в миналото се е събирала аристокрацията на града. На четирите части на тавана са изобразени различни музикални алегории.

Театралната зала е издържана в червени и златни тонове, в италиански стил, на пет нива и с форма на подкова. Тук отново важна част от интериора са огромните кристални полилеи. Художникът, сътворил чудесата по тавана е Марк Шагал през 1964 година. Стилът и изяществото изобилстват - столовете са облечени в червено кадифе.