Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Париж
  6. Музея Д'Орсe

Музея Д'Орсe, Париж

Музея Д'Орсe

В Париж, на левия бряг на река Сена е разположен един от най-атрактивните музеи във Франция – д’Орсе.

Прочутият музей е олицетворение на душата на френското изкуство и на френския народ.
Всеки, който по някакъв начин се интересува от изкуство и култура знае за съществуването на парижкия д’Орсе.

В действителност музеят е доста млад - той съществува едва от 1 декември 1986 г., но това не му пречи още след отваряне на вратите му за посетители д’Орсе да спечели, международна известност и да се превърне в един от най-интересните музеи във Франция.

В музея са изложени произведения на френското изкуство обхващащи периода от 1848 до 1914 г., които включват картини, скулптури, декоративни предмети и фотографии. В него може да се види и една от най-богатите експозиции от творби на импресионисти.

В началото на своето построяване сградата, в която днес се помещава д’Орсе е служела като железопътна гара за Орлеанската железопътна компания. Тя е открита в навечерието на Световното изложение през 1900 година. В периода 1900-1939 г. зданието служи като крайна гара за линиите обслужващи юго-източна Франция.

Построяването на гарата и хотелът отнема две години, в които архитект е Виктор Лалу. Зданието е проектирано като метална конструкция с каменна фасада в църковен стил. Силно влияние върху външният й вид оказва елегантната архитектурата на заобикалящите я сгради между които и Лувъра. В цялостното интериорно решение личат идеите на модернизма. Той се състои от портал, предверие и голяма зала, чиято дължина е 138 метра, а височината й е 32 метра.

След 1939 г., поради електрификацията на железопътните линии и удължаването на влаковите композиции, гарата става неизползваема, заради прекалено късите си перони, които не могат да бъдат адаптирани към новите изисквания. Единственото нещо, за което тя продължава да се използва е за връзка с предградията на Париж, а една част от нея е преустроена в пощенски център по време на Втората световна война. На 1 януари 1973 година е затворен и хотелът на гарата.

Френското правителство решава, че сградата е ценна и през 1977 г. то я превръща в музей, който е официално открит на 1 декември 1986 г. от президента на републиката Франсоа Митеран. Работа по нейното реставриране и модернизиране е трудна и отнема много време. Огромното пространство е освободено от железопътните линии и платформи, а на тяхно място се появяват фоайета, коридори, тераси, голяма галерия, украсена с жълт камък, бургундско червено, тъмно кафяво и синкава метална конструкция, обогатени с ярки картини. Старата архитектура не е заличена, даже напротив, тя още по-силно е подчертана, но вече с една нова идея, в която прозира полъха на отминалата епоха.
В оформлението на сградата присъстват три основни етажа. На първия етаж изложбените зали са разположени от двете страни на голямата зала. В изграждането на вторият етаж основна роля играят терасите, които гледат към голямата зала и водят към изложбените зали, а третият етаж е разположен над предверието по дължина на бившите перони и във високата част на бившия хотел. Съхранени са и часовниците на фасадата на гарата, които гледат към бреговете на Сена.

Музеят д’Орсе е един изумителен проект, замислен и осъществен като широка панорама на местната историческа епоха.

В него могат да се видят както картини и рисунки, така и скулптури, архитектурни скици и други, показващи връзките между отделните творци и творби, между средствата и възможностите на различните изкуства.
Музейната експозиция е съставена от произведения на френски творци от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Живописта до 1870 г. е представена на първото равнище, от двете страни на тържествената скулптурна галерия. На това място посетителите могат да видят „Закуска на тревата” на Мане (1863) и на Моне (1865).

Една уникална колекция от забележителните експонати в музея д’Орсе е тази на импресионистите. Тя се намира на второто ниво, широко открито към терасовидния открит пасаж.
Често в музея могат да се посетят временни изложби, които се организират в седем специални зали. Френският музей разполага и с няколко специализирани зали за работа с посетители от 5 до 15 годишна възраст. В него има и малка библиотека, аудиовизуална зала и др. Информационната система на д’Орсе отговаря на най-новите технически стандарти. Създадени са специални бази от данни за колекциите на музея, които са достояние за всички желаещи изследователи, преподаватели и др. Множество филми и книги разказват за откриването на музея и за прилежащите му фондове. Освен посещение на експозицията, разкриваща произведения на най-големите френски творци от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век, в сградата на музея се провеждат концерти с музика от тази епоха, както и кинопрожекции с ретроспективен характер от 1895 г., началото на кино изкуството, до Първата световна война и много други културни мероприятия.