Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Париж
  6. Дворецът Фонтенбло

Дворецът Фонтенбло, Париж

Дворецът Фонтенбло

Фонтенбло (Fontainebleau) е местност, осеяна с дървета и красиви цветя, разположена на около 55 км. южно от френската столица Париж. На това място, сред живописните гори се издига красив замък, който носи същото име и е една от най-посещаваните туристически забележителности в цяла Франция. Непосредствено до двореца се намира и градът, който е сред предпочитаните места за бягство от ежедневието на парижани.
Именно тук са живели много от владетелите на Франция, като Луи VII и Наполеон III например, а трима от тях дори са родени в двореца - Филип IV, Анри III Валоа, и Луи XIII.

Замъкът Фонтенбло съществува от 12 век, като в началото на своето изграждане е служел за ловен дом. Едва 4 века по-късно Франсоа l взема решение да преустрои ловния дом в красив дворец. Това е първата в Северна Европа кралската резиденция, лишена от защитна функция. За изографисването на това прекрасно място са поканени известните италиански майстори Бенвенуто Челини, Росо Фиорентино и Франческо Приматичо, които се славят със своя професионализъм и прекрасни идеи. Скоро след пристигането им интериора на Фонтенбло придобива чудесна визия.

Вече превърнат в кралска резиденция двореца става популярна база за ловни излети на кралския двор. С възкачването на престола на Луи XIV, в любимо местенце на височайшите особи се превръща Версайския дворец, а Фонтенбло е забравен.

Славата на замъка се възвръща отново по време на управлението на Наполеон Бонапарт, който е възхитен от красотата на мястото и го избира за свое седалище. Наполеон прекарва доста време в реставрация и реновиране на интериора в духа на империята. Паметен момент от историята на Фонтенбло е заминаването на владетеля в заточение на остров Елена, когато на подковообразното стълбище на двореца той се сбогува със своята армия.

В историята на Фонтенбло съществуват още множество интересни дати, на които територията на двореца е била сцена на важни религиозни и политически събития, в които участие са взели видни фигури от световната история – Катерина Медичи, Шарл IX, Луи XIV, папа Пий VII и много други.

Днес, посещавайки замъка туристите могат да разгледат т.нар Наполеонов апартамент, както и музея „Наполеон”.
Фонтенбло се разпростира на площ от около 170 декара, като в него има цели 1900 стаи. Повече от две трети от тях са възстановени и съхранени в автентичния си вид. Стените и таваните са богати на декорация от копринени тапицерии, дървени и мраморни фризове, фрески, орнаменти от фино и скъпо дърво и мрамор и златен обков. На много места из двореца могат да се видят вплетени инициалите и хералдическите знаци на владетелите и техните съпруги.

Изключително интересна и пищно окрасена е залата „Франсоа l”, която буди възхищение с интересните си декоративни мазилки. Голяма част от тях илюстрират класически сцени на управляващия мъдро владетел. Също така изумителна и спираща дъха е и прекрасно изписаната бална зала, в която може да се видят невероятно красиви фрески.
Двора на замъка също е един шедьовър на френското майсторство, но най-интересната част от него е голямото езеро с шарани. В миналото то е създадено и напълнено с риба, за да се ползва за любителски риболов.

Много от посетителите във Фонтенбло хвърлят малки парчета хляб и наблюдават с интерес стичащите се риби, опитващи се да се доберат до късчетата.
От 1981 г. двореца и парка на Фонтенбло са включени в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО във Франция.