Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Реймс

Реймс, Франция - Туристически Атракции

Реймс

В североизточна Франция, на 129 км. от Париж се намира град Реймс. В региона Шампан-Ардени, основан още от галите, Реймс се превръща в по-голям и значим град през периода на Римската империя.

Важна церемониална роля играе и в историята на френската монархия, като традиционно място за кралските коронации. Красивият град е известен със своята Катедрала „Нотр Дам дьо Реймс” (Дева Мария на Реймс) , която претърпява сериозни щети, нанесени от германците, по времето на Първата Световна война. След това тя е възстановена и играе същата роля, като Уестминстърското Абатство в Обединеното кралство. В нея се пази и „Свещена ампула” с миро, която според някои легенди, на кръщението на Кловис 496 г., е била донесена от бял гълъб (християнския символ на Светия дух). Съкровището, което съхранява Катедралата е било използвано в най-важния етап от коронацията – помазването.

Благодарение на своите мащаби, Реймс си спечелва име и като столица на шампанското, а населението му е приблизително около 200 000 души.

Преди Северна Галия да попадне под римско владение, Реймс бива открит - 80 г. пр. Христа, и определен за столица на племето Реми, чието име градът приема в последствие. По време на похода на Юлий Цезар (58-51 г. пр. Христа) срещу Галия, в който той я завладява, Реми се съюзява с римляните. Верността, която засвидетелства племето през поредицата от галски въстания, е в огромна полза на императорската власт.

Когато в града се заражда християнството през 260 г., Свети Сикстус основава Реймската епископия. Консул Йовинус, знатен привърженик на новата вяра, съумява да отблъсне началните варварски атаки на племената Аламани, но въпреки усилията му те превземат града през 406 г. След убийството на епископ Никасиус, градът е опожарен.

Десет години след като Кловис се възкачва на престола, кралят на франките печели победа в Соасон. Епископът на Реймс, го кръщава използвайки свещеното масло, а с течение на времето кръщението на Кловис се превръща в символ, който монархията използва да утвърди божественото си право на управление.

Много значими събития са се състояли в Реймс – като срещите на папа Стефан ll с Пипин Къси, и на папа Лъв lll с Карл Велики. Точно тук Папа Стефан IV е короновал Луи Благочестиви, а Луи Vll дава титлата херцог и лорд на архиепископ Уилям.

До X век градът вече е прераснал в център на интелектуалната култура. Командирован от монаха Жербер архиепископ Адалберон, основава училища, които учат на класическите „либерални изкуства”. Архиепископът изиграва водеща роля и в революцията на династиите, включваща и тази на Капетингите.

На архиепископите била дадена привилегията да проведат изключително важното посвещаване на френските крале, привилегия упражнявана още от времето на Филип ll Aвгуст до това на Шарл Х. Луи Vll издава комунален устав за града през 1139 г.
Луи XI жестоко потушава бунт в Реймс, причинен през 1461 г. в следствие от високия данък върху солта.

По време на „Войната на Шестата Коалиция” през 1814г., анти-Наполеоновите съюзнически армии, завладявали отново и отново Реймс. През 1870-71 г., по времето на Френско-Пруската война, немците нападат и ограбват седалището на генерал-губернатора.

През август 1909 г. Реймс става домакин на първата авиационна среща. Участие в нея взимат и главни представители на въздухоплаването, като Глен Къртис и Луис Блерио.

Военните действия през Първата Световна война нанасят сериозни щети на града, а бомбардировките от немците и последвалият през 1914 г. пожар засегнали дори „Нотр Дам дьо Реймс”. Именно руините на Катедралата заедно с тези на Университетската библиотека в Лувен стават една от основните теми на антинемската пропаганда във Франция, която има за цел да докаже, че германската агресия е насочена към културни забележителности на Европейската цивилизация.
Опитите за възстановяване на храма продължават от края на Първата Световна война до наши дни.

Дворецът Тау, църквата „Св. Жак” и абатството на Св. Реми също са сред защитените и реставрирани исторически паметници на града.

Втората Световна война също има своя принос към разрушаването на красивия френски град. Но точно в Реймс, в 2:41 сутринта на 7 май 1945 г., генерал Айзенхауер и съюзниците му получават безусловна капитулация от германския Вермахт.

Сред основните площади на Реймс са Плейс Роял, където се намира статуята на Луи XV и Плейс Кардинал-Лусон със статуя на Жана Д’Арк върху кон. Главната улица на Реймс е Rue de Vesle или „Малката улица”, която пресича града от югозапад на северозапад, преминавайки и през Плейс Роял. В центъра на града се намира Place Drouet D'Erlon, където са струпани множество оживени барове и ресторанти, както и атрактивни статуи и фонтани. През горещото лято градът се изпълва с хора, отдъхващи с напитка в многобройните кафета, наслаждавайки се на лятното слънце, а през декември Реймс е не по-малко оживен и очарователен с Коледния си пазар.

Най-старият паметник в забележителния град е „Порт де Марс”, той представлява триумфална арка извисяваща се на 108 метра над земята, достигаща широчина 43 метра. Тя се състои от три арки, обградени от колони. Легендата разказва, че Реми издига арката в чест на Август, когато Агрипа създава най-големите пътища простиращи се в града, но по всяка вероятност паметника датира от трети или четвърти век.
В околностите на Реймс е открита и любопитна мозайка, висока 36 метра и широка 26 метра, притежаваща тридесет и пет медальона, представляващи животни и гладиатори. Интересното творение е било открито през 1860 година.

За много хора града е известен, именно заради катедралата му - Нотр-Дам де Реймс. Тя е включена и в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, заедно с бившото абатство на Сен-Реми и двореца Тау.

Архиепископският дворец Тау, построен между 1498 и 1509, и от части възстановен през 1675, в миналото служи като резиденция на френските крале по време на церемониите за тяхната коронация. Салона, в който се състоят празненствата на короната, впечатлява с огромен каменен комин, датиращ от XV век.
Дворецът разполага и с параклис, изграден на два етажа, като на втория етаж се извършват поклонения. Забележителни са и декоративните гоблени, които украсяват параклиса, създадени още през XVII век.
Дворецът е открит за обществеността през 1972 година. В него могат да се видят уникални експонати, като статуи, катедрални съкровища и царско облекло от френските коронации.

Близо до известната Нотр-Дам де Реймс се намира базиликата „Сен Реми”. Тя носи името на почитания още от V век Свети Реми, считан за светец-покровител на жителите на града. Базиликата почти не отстъпва по размери на Катедралата. В непосредствена близост до нея се намира и важно абатство, известно в миналото като „Кралското абатство на Св. Реми”. Настоящата му сграда датира от 17-18 век.

Базиликата Сен Реми датира още от XI-XV век, като по-голямата част от нея е била изградена още през XI век, с частични корекции и допълнения по-късно. Старинната сграда понася значителни щети от Първата Световна война, но руините й са реставрирани старателно в продължение на 40 години от архитекта Хенри Денюкс. От 2009 г. насам тя става седалище на активните, църковни служби и приветства поклонници. Класифицирана като исторически паметник през 1841 г., базиликата се превръща в един от символите на историята на изкуството във Франция.

Няколко кралски и архиепископски фигури лежат погребани в Сен Реми, но гробовете им остават неидентифицирани. Сред тях са Кралят на франките, съпругата на Чарлз lll намерила смъртта си през 917 и Луи lV.

Днес сградата е обявена за музей и достъпна за посетители. Сред експонатите, намиращи се в нея са гоблени, датиращи от XVI век, мраморни букви от IV век, керамика, мебели, стъклария, бижута и оръжия от VI до VIII век, средновековна скулптура, фасадата на „Къщата на Музикантите” от XIII век, останки от предишната сграда на базиликата, а също експонати от гало-римски изкуства и занаяти, накити, оръжия от галската цивилизация, както и изложба на предмети от епохата на Палеолита до Неолитната епоха.
В друга част на музея туристите могат да посетят на постоянна военна изложба.

Множество величествени крепости, запазени частично до наши дни, напомнят за славното минало. За онези изминали дни на крале, рицари, тайни заговори, велики походи.
През 1874 г. започва изграждането на верига от самостоятелни укрепления, френската армия обявява Реймс за един от главните защитни пунктове на северните подстъпи на Париж. На върха на билото на Св.Тиери се издига крепост със същото име.
На север хълма на Бримонт има три укрепления, защитаващи Лаонската железопътна линия и един от проходите. Минавайки по стария римски път, малко по-далеч на изток се намира Форт де Франс. Две красиви крепости завършват югоизточната част на града, а хълмовете от страна на Париж са отворени и неохраняеми. Периметърът на защита е близо 22 мили, а крепостите са средно на разстояние 6 мили от центъра на Реймс.

Друга уникална архитектурна забележителност, която заслужава внимание е паметника на Черната армия на Реймс. Оригиналният паметник е издигнат през 1924 г. Първият камък е поставен от Андре Мажино – министърът на войната, на 29 октомври 1922г. На церемонията присъства и сенегалския политически лидер.
През юли 1924 г. паметникът е открит с военния и спортен празник, а начело на събитието стои министър-председателя Едуард Даладие. Президент на комисията, контролираща издигането на паметника е генерал Луис Арчинард.
Паметникът издигнат първоначално се състоял от пет фигури. Той е взаимстван от монумент изграден в Бамако, Мали през януари 1924 г. По време на немската окупация през септември 1940 г. паметника на Черната армия на Реймс е разрушен. Няколко години по-късно, през септември 1958 г., по повод четиридесетата годишнина от защитата на Реймс, е стартирано изграждането на нов монумент. Той е завършен на време за втората церемония по откриването, на 6 октомври 1963 г. Сред присъстващите е Пиер Месмер, министъра на отбраната, Жан Сайнтен, Жак Фокар и много други гости, представящи елита на обществото на Франция.

Част от историческите забележителности на Реймс е църквата „Св. Жак”. Историята на нейното съществуване започва през XIII век. Разположена едва на няколко пресечки от Катедралата, тя се откроява сред магазини и ресторанти.

В града има множество музей, които също трябва да бъдат включени в туристическата обиколка на всеки посетител. Един от тях е музеят на изкуствата, който в миналото е бил абатство, наречено „Св. Денис”. Като музей оцелява и старата школа на Йезуитите. Църквите „Св. Морис” (частично възстановена през 1867г. ), „Св. Андре” и „Св. Томас” ( издигната от 1847 до 1853, под патронажа на кардинала, сега погребан между нейните стени) също привличат туристите.

Параклиса Фауджита, проектиран и декориран от японското училище в Париж, става известен с неговите стенописи. Той е обявен за исторически паметник през 1992 г.

В сградата на Кметството, построена през XVII век и разширена през XIX, се намира конна статуя на Луи Xlll.

Едно от най-важните събития за целия свят се е състояло в „Сърендър музей” или „Музеят на капитулацията”. Именно в тази сграда на 7 май 1945 г., генерал Айзенхауер и съюзниците получават безусловната капитулация на германския Вермахт.

Библиотека Карнеги, бившата обществена библиотека, носеща името на човека дарил пари за нейното построяване в града – Андрю Карнеги, след Първата Световна война, се превръща в забележителен пример за стила Арт Деко във Франция.

Реймс разполага с две основни железопътни линии – „Гар де Реймс” в центъра на града и новата „Гар дьо Шампан-Ардени” (5км югозападно от града) с високоскоростни, железопътни връзки към Париж, Мец, Нанси и Страсбург. Магистралите А4 (Париж-Страсбург) и А26 (Кале-Лангре) се пресичат близо до Реймс.

Общественият транспорт във френския град се състои от автобуси и трамваи.

Красивият град е известен не само с множеството си исторически и архитектурни забележителности, но и с факта, че е сред най-големите центрове за производство на шампанско. Много от най-известните производители на шампанско имат представителства в града и са отворени за дегустация и обиколки. Местата, на които шампанското отлежава са пещери и тунели, образуващи лабиринт под Реймс.

Красив и тайнствен, пропит с история и аромат на вино, този френски град ще очарова всеки, зърнал някое от чудесата му, пропътувало вековете, за да ни потопи в шеметна приказка от миналото.