Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Реймс
  6. Двореца Тау

Двореца Тау, Реймс

Двореца Тау

Епископският дворец в красивия град Реймс, дължи името си на факта, че е оформен под буквата Т – Тау на гръцки. Първата документирана употреба на това име датира от 1131 година.
Археологически останки свидетелстват за съществуването на доста голяма Гало-Римска вила в областта от VI – VII век. Части от Каролингски дворец все още могат да се видят в стената на една от залите.

Характерни за Архитектурния комплекс са няколкото отделни помещения, като всяко разказва своя история и има индивидуално значение.

Палатинският параклис, който все още съществува на територията на Тау, датира от 1207 година. За съжаление няма никаква конкретна информация за двореца, който е трябвало да изглежда като укрепен замък до края на 15-ти век. По това време предшественика на днешният уникален дворец е преобразуван в Пищен Готически замък, преди да бъде изцяло променен от Жул Ардуин-Мансар и Робърт де Котте между 1671 и 1710 година. Изгорял през 1914 година, параклисът е възстановен едва след края на Втората Световна война.

Интересна част от дворцовата постройка е банкетната зала, която е достигнала до наши дни още от далечното Средновековие. Тя е безмълвен свидетел на множество паметни събития, увековечени от присъствието на знатни гости. Голяма част от тези събития са били по повод коронациите на френските крале, като: приготовленията преди церемониите и банкети за няколко хиляди гости, спонсорирани от град Реймс.
Първият банкет по случай коронация датира от 990 година. Последната коронация и последното кралско тържество са проведени, когато Чарлз Х е коронясан през 1825 година.

В Пале дю Тау се помещава и Музеят на Творчеството. Сред неговите експонати могат да се видят декоративни скулптури от катедралата, фламандски гоблени, представляващи историята на Кловис, скъпоценните предмети от коронацията и ценни произведения на изкуството, дадени от кралските височества на Франция.

В дворецът Тау съществува стая наречена „Долната стая”. Тя по всяка вероятност е била използвана, като складово помещение. Разделена е на две части от изваяни колони и има напречно-ребрен свод. В зидарията на северната стена все още се забелязват арки, доказателство за строителството на Каролингите.

Архитектурният комплекс разполага и с „Долен параклис”, до който се стига през врата, увенчана от тимпан от XIV век, изобразяващ Дева Мария с Исус Христос. Параклиса е построен в началото на XIII век, а от 1919 година насам в него се намира гравирана колекция, датираща от XV век, най-вече с фрагменти от катедралата.

„Стаята на Денюкс” представя реставрационната работа, извършена върху Катедралата и двореца между 1915 и 1939 година от архитекта Анри Денюкс. Открита е през май 2008 година.

По време на обиколката на двореца, не бива да се пропуска и „Кралското преддверие”, изобразяващо церемонията по коронация на френските крале. В него се намират портрети на 32-ма царе, короновани в катедралата на Реймс.

Не по-малко интересна е „Стаята на Чарлз Х”. Тя е посветена на последната коронация, отпразнувана в град Реймс, а именно тази на Чарлз Х. Катедралното съкровище, религиозният обект, както и разкошни дрехи, използвани при коронацията могат да се видят в следващите две стаи.

Двореца Тау е често посещаван, заради съкровището на 19-ти век, включващо набор от нео-класически стил и позлатена сребърна плоча, поръчана за коронацията на Чарлз Х.

След като съществува „Долен параклис”, логично е да има и „Горен параклис”. Неговият наистина светъл стил е добре подчертан с пресичащите се, издълбани в интериора му подпори.

До „Стаята Тау” се достига като се върви пеша под тимпани, украсени с „Преклонението на влъхвите”. Тя също е била използвана като банкетна зала след коронациите. След средновековното й преустройство, всичко което остава са нейните размери и камина, създадена от ръцете на Архиепископ Жильом Бриконет. Стената от XV век е покрита с изображения от живота на Кловис.

Изключителен набор от скулптури, отстранени когато катедралата е възстановена, са разположени в „Стаята на Голиат”. Те са високи около 5,4 метра , части от комплект, датиращ от 1260 година.

В „Стаята на Гаргойл” са изложени две големи статуи на Патриарх Авраам и на първосвещеника Аарон, вероятно създадени около 1215 година.

Връзката с божественото не приключва до тук, тя проличава и в стаята наречена „Песента на песните”, която се отнася до Библията, откъдето са взети сцените, изобразени на 4 големи бродирани парчета (XVII век). Малки скулптури в нея показват лицата на ангели, епископи и палачи.

„Квадратната стая” е декорирана с гоблени от XVII век, изтъкани в Реймс, изобразяващи живота на Исус Христос.

Интересна част от дворецът Тау е помещението, носещо името „Кралят на Юдейската стая”. Тази стая се сдобива с уникалното название благодарение на статуя, която като цяло е била предназначена да стои над фасадата на сградата, но по-късно е била преместена в това помещение на замъка. Тези скулптури, датиращи от XIV век, разположени толкова високо, са предназначени да бъдат наблюдавани от земята, поради тази причина са с невероятни пропорции.

„Стаята на коронясването на Дева Мария”, разполага с рядък модел използван за завеси на олтара. Дарени на катедралата през 1530 година, завесите разказват историята на живота на Светата Дева.