Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Реймс
  6. Абатство Сен Реми

Абатство Сен Реми, Реймс

Абатство Сен Реми

Абатството Сен Реми се намира в красивия, изпълнен с многовековна история френски град Реймс. Този архитектурен паметник е основан през шести век. От 1099 година в него се съхраняват реликвите на Свети Реми (починал 553), епископ на Реймс, който покръстил кралят на франките Кловис, приел християнството по Коледа през 496 година, след като победил Аламаните.

Настоящата базилика е била църквата на абатството, основана от Папа Лъв ІX през 1049 година. Трансептите в римски стил от единадесети век са най-старите, а фасадата на южния трансепт е най-скорошна.

Съвременният успех на великото абатство в Реймс се корени в малък параклис от шести век, посветен на Свети Кристофър. Той набира своята популярност благодарение на придобитите реликви на Свети Реми от 553 година. С течение на времето върху малкия параклис се изливат подаръци от религиозни дарители. До девети век днешното абатство притежава около седемстотин владения и е може би най-богатото в областта на Франция. Изглежда много вероятно светските свещеници да са били първите пазители на реликвите, но Бенедиктинците ги наследяват. От 780 до 945 година архиепископите на Реймс служат като негови игумени. В абатството „Карл Велики” е приет Папа Лъв ІІІ .

През 1005 година игумен Авиард се наема с възстановяването на църквата „Св. Реми” и работата му продължава двадесет години без прекъсване преди подземието да се срине, без съмнение от недостатъчна опора.
По-късно Абот Теодорих изгражда великолепна базилика, която папа Лъв ХІ посвещава през 1049 и на която отдава много привилегии. Библиотеката на абатството и неговите училища се ползвали с толкова добра репутация, че папа Александър ІІІ написва похвално писмо до игумена Петър.

През годините около 1170 до 1180 година се прави нова реконструкция, този път на мястото, където е разположен хора. Замяната на късата източна част на църквата в римски стил, има за цел да създаде по-величествен и по-просторен интериор на храма “Св. Реми”. Олтарът е отделен от предишното му местоположение и преместен по на изток.

В манастира са погребани архиепископи от Реймс и няколко принца. Сред тях са Калиман, брат на Карл Велики, Анри дьо Орлеанс и крал Луи ІV.

Сред видните игумени могат да бъдат споменати Анри дьо Лорен (1622-1641), който свързва абатството с Конгрегацията на Св. Маур, Жак-Николас Колбер (1665), по-късно станал архиепископ на Раун, както и Чарлз Морис Льо Телие (1680-1710) .

Много ценни предмети от абатството биват разграбени през периода на Френската революция, като в това число и Светата ампула (свещеното миро) на френските кралски коронации, съхраняваща се в абатството, е унищожена през 1793 година. За щастие стъклописа датиращ от XII век е запазен.

Абатството на Сен Реми, заедно с близките дворец на Тау и катедралата Нотр-Дам дьо Реймс, попадат в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1991 година.