Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция
  4. Атракции
  5. Реймс
  6. Параклиса Фуджита

Параклиса Фуджита, Реймс

Параклиса Фуджита

Параклисът на Дева Мария, Кралицата на Мира или още наречен параклиса „Фуджита”, е построен през 1965-1966 година в красивия френски град Реймс. Идеята и проектът за параклиса са на художника Цугару Фуджита, прочул се още с интериорните стенописи, които прави. Параклисът е осветен през 1966 година и години по-късно през 1992 е обявен за един от историческите паметници във Франция.

„Фуджита” се намира в град Реймс, Франция. Разположен е на „Улица дьо Март”, в градините на семейната резиденция на Мум (къщата на шампанското), а по-късно в дома на Рене Лалу, който бил кръстник на Цугару Фуджита (при приемането на римокатолицизма). На 18 октомври 1966 година параклисът и неговите градини са дарени на град Реймс.

Фуджита е роден в Япония художник, който идва в Париж през 1913 година и става известен член на Парижкото училище. След като преживява мистично просветление в Абатството на Сен Реми в град Реймс през 1959 година, той приема католицизма и бива кръстен в Нотр-Дам дьо Реймс.

Кръстникът на Фуджита – Рене Лалу, по-късно председател на шампанското Мум, решава заедно с Фуджита, да изгради римски параклис посветен на Дева Мария. Фуджита изготвя планове за параклиса, както и декорацията на интериора и екстериора, включително витражи, релефи, железария, скулптури, и стенописите.

През 1965 година работа започва архитекта Морис Клаузер и приключва през 1966 година. Стъклописите са изработени от Чарлз Марк, скулптурите са на Максим Чайкует и братята Андре.

През определен период от три месеца в началото на юни и август 1966 година, на осемдесет годишна възраст, Фуджита изрисува стените на параклиса с религиозна иконография под формата на големи стенописи в синьо, зелено, кафяво и жълто. Въпреки, че стенописите са на християнска тематика, сред тях могат да се открият изображения на Фуджито и съпругата му Кимико, а също така и на неговият приятел Рене Лалу заедно с жена си.

Параклисът е осветен на 1 октомври 1966 година и е посветен на Дева Мария, Кралицата на Мира. Той е бил дарен на град Реймс на 18 октомври 1966 година.

През 1992 година параклисът Фуджита е обявен за исторически паметник.

През 2003, ковчегът на Фуджита е поставен в параклиса Фуджита под плочите, в позицията, в която е предназначен да бъде при изграждането на параклиса. Преди това, тленните останки на майстора са били погребани в близост до последното му местоживеене, във Франция.