Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Франция

Франция - Почивки, Екскурзии, Круизи

Франция

Франция е държава, разположена в Западна Европа, включваща също няколко отвъдморски територии, намиращи се на други континенти. Страната е сред основателите на Европейския съюз и е с най-голяма територия в съюза. Тя е част от еврозоната, както и от шенгенското пространство. Франция е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и член на НАТО. Разполага с ядрено оръжие.

Франция заема части от югозападна и западна и Европа. Територията е 551 000 кв. км.

Франция се различава по много неща от другите европейски страни, но една от основните й отличителни характерстики е нейният излаз на Атлантическия океан и на Средиземно море. Тя граничи с Швейцария, Люксембург, Монако, Андора, Германия, Италия, Белгия, Испания. От Великобритания я разделя тесният проток Ла Манш, под който през тунел е прекарана скоростна железопътна връзка.

Множеството високоразвити страни, които заобикалят държавата, благопрятстват за нейното икономическо развитие, но това е било и предпоставка за наличието на множество конфликти в миналото.

Към днешна дата добросъседските отношения на Франция с другите страни са гарантирани с членството на страната в редица организации като ЕС, ОССЕ, НАТО, ЗЕС и други, които гарантират взаимно доверие и сигурност. В политическо отношение 4 отвъдморски департамента с обща площ над 130 000 кв. км. и население над 2 000 000 души са подчинени на Франция. Това са Нова Каледония, Френска Гвиана, Мартиника, Реюнион и Гваделупа, които също членуват в ЕС.

Франция заема значителна част от древната римска провинция Галия. Галите са част от келтският народ, който се разполага северно от Алпите. Първата археологическа култура на келтите е културата Ла Тен, сфорирала се през първата половина на I хилядолетие пр. Хр.

Наиращи се под въздействието на Рим галите бързо се латинизират. Някои техни селища се превръщат в големи градове, съществуващи и днес. Масилия и Никея (основани от гърците като колонии още през VI век пр. Хр.) са първите градове на днешна Франция - съответно Марсей (Марсилия) и Ница. Римляните основават Лутеция Парисиорум (Париж), Лугдунум (Лион), Толоса (Тулуза), Турнакум (Турне). Ето защо Франция е богата на забележителности останали от миналото. Там днес могат да се видят множество характерни за римската цивилизация сгради - терми (бани), арки, акведукти, амфитеатри.

Галия се формира като отделна държава през 260 г., когато Римската империя е обхваната от дълбока криза. "Галската империя" е ликвидирана от император Аврелиан. Към края на IV век северна Галия е значително населена от германските племена - алемани и франки.

От 451 г. съществува Франкската, респективно Френската държава със столица Турне. Първата владетелска династия на франките е династията на Меровингите (451-751 г.). Един от нейните представители е Хлодвиг. Той приема християнската религия на съпругата си Клотилда и налага християнството над всички франки през 496 г. Най-значителната победа на Хлодвиг е над вестготите при Поатие през 507 г. Чрез нея той премахва Тулузкото кралство на вестготите, които се оттеглят в Испания и завладява южна Галия (Аквитания). Едва след това Франкското кралство става водеща сила в тогавашна Европа.

След смъртта на Хлодвиг кралството е поделено между синовете му, а малко по-късно - през 561 г. следва ново разделяне. Формират се четири държави. Едната е Австразия на север със столица Реймс, другата е Неустрия на запад със столица Париж, Аквитания на югозапад със столица Бордо и Бургундия на югоизток със столица Орлеан.

Карл Велики (768-814), който се смята за най-могъщия франски владетел, води множесъво завоевателни войни със саксонците (772-804), лангобардите (774), славяните (789-812), баварците (788) и аварите (791-802). Вследствие на тях след смъртта му Франкската държава се простира от Атлантическия океан и Ла Манш до Рим, Елба и Панония. Внуците на Карл Велики си поделят Франкската империя, като я разделят на три части. Западната от тях по-късно започва да се нарича Франция.

През 987 г. Хуго Капет завзема властта, като сваля последния каролингски крал Луи V и поставя началото на нова династия - Капетингите. Тя управлява до 1848 г. При тях Франция не е централизирана държава. Страната е съвкупност от около 20 графства и херцогства, от които най-силни са Анжу, Аквитания, Шампан, Прованс, Тулуза, Фландрия, Бургундия.

При управлението на Филип IV Хубави (1285-1314) кралската власт във Франция достига най-голямата си сила. Промените, които въвежда Филип IV му донасят множество успехи, но най-големият от тях е унищожаването на ордена на Тамплиерите - държава в държавата (1307), както и преместването на седалището на папата от Рим в Авиньон (1309), където папите резидират 70 години и са под контрола на френския крал.

След смъртта на Филип IV френския престол се наследява последователно от тримата му сина: Луи X, Филип V и Шарл IV. Пряката линия на Капетингите се прекъсва, тъй като никой от тях не оставя син.

През 1328 г. Филип VI е избран за крал на Франция. Той поставя началото на династията Валоа. Само девет години по-късно Англия напада Франция и започва Стогодишната война (1337-1453).

След няколко победи на англичаните над френските рицари, през 1360 г. французите са принудени да подпишат унизителен договор в Бретини, с който Едуард се отказва от претенциите си за френската корона, а в замяна получава югозападна Франция, където са били някогашните английски владения.

През 1429 г. при дофина се явява Жана д'Арк, която е 17-годишна селска девойка. Тя го убеждава да ѝ отстъпи водачеството на френските войски. Под нейно командване те освобождават Орлеан, разкъсвайки блокадата му.
Селяните, обзети от патриотизъм, се включват в борбата срещу англичаните, което има голямо значение за хода на войната.

През 1431 г. Жана д'Арк е заловена от бургундците при Компиен и предадена на англичаните, които я осъждат чрез религиозен съд и я изгарят като вещица.

След разгрома на англичаните при Кастийон през 1453 г. те се оттеглят без да подпишат мирен договор, а това се счита за край на войната. За пръв път от X век цялата страна е под властта на краля. Франция става една от великите сили в Европа с нарастващо значение за международните отношения.

През 60-те години на XV век Бургундското херцогство остава най-сериозната заплаха за целостта на Франция. При Луи XI (1461-1483) конфликтът постепенно нараства. Слабо подкрепяна от Англия Бургундия губи своите позиции и силата й постепенно отслабва. Нейният херцог Шарл търпи загуби с войските си през 1476 - при Грансон и през 1477 - при Нанси. При последната битка умира.

Неговата дъщеря Мария Бургундска наследява огромни земи на границата между Франция и Германия. Луи XI не успява да предотврати сватбата ѝ с австрийския престолонаследник Максимилиан I, който наследява Бургундия. Така се създава смъртна опасност за Франция и войната отново продължава.

След множество обрати Максимилиан I е принуден да признае правото на Франция да контролира част от бургундското наследство. През 1482г. обаче Мария Бургундска умира и всички нейни владения остават остават в ръцете на австрийските Хабсбурги. Това слага начало на конфликтът между Франция и Хабсбургите, който бележи тяхната история в продължение на четири века. Изходът от тази война е победа за Франция.

Във Франция навлиза протестанството под влиянието на Германия. Френските протестанти се наричат Хугеноти, те са последователи на учението на Жан Калвин. Протестантството се разпространява от 20-те години на XVI век, въпреки множеството опити на Франсоа I и Анри II да го ограничат.

След поредица от седем религиозни войни - от 1562 до 1580г. хугенотите са разгромени. Един от най-кървавите погроми над тях е известен като Вартоломеевата нощ. На 24 август, деня на Св. Вартоломей, католиците изненадващо нападат протестантите и избиват около 3000 от тях само в Париж, включително водача им Гаспар дьо Колини.

През 1610 г. Луи XIII се възкачва на престола, но поради крехката си възраст страната бива управлявана от регенти. Най-значимият му пръв министър е кардинал Ришельо.

Луи XIV наследява престола едва на 5 години (през 1643). На 18-годишна възраст, когато поема властта, той премахва поста пръв министър и го слива с кралската институция.

Възкачилият се на трона Луи XVI не управлява по-добре от дядо си Луи XV. Едновременно с упадъка на абсолютистката система в Европа се заражда Просвещението.

Междувременно страната се сдобива с нови територии в Северна и Южна Америка, Азия и Африка, но голяма част от френския народ продължава да негодува от високите данъци и други социални проблеми. На 14 юли 1789 недоволството достига своя връх със щурмуването на Бастилията. Това събитие отбелязва началото на Френската революция, която е повратна точка в развитието на държавата и оказва огромно влияние върху по-нататъшното развитие на Европа. Монархията е свалена, кралят и кралицата — екзекутирани, заедно с десетки хиляди други французи.

На 9 ноември 1799г. Наполеон Бонапарт се завръща от Египет и извършва държавен преврат. През 1802г. чрез плебисцит той се провъзгласява за консул до живот, а две години по-късно и за император. Също така установява диктатура чрез тайната си полиция. Независимо от това, Франция изживява силен период. Периодът 1808-1812 година се оказва златен за нововъзникналата империя.

След няколко поражения Наполеон абдикира принудително през април 1814г. Той е заточен на остров Елба. Свикан е Виенски конгрес през октомври и 22 на март следващата година Наполеон се завръща. Посрещнат е тържествено. Отново претърпява поражение този път при Ватерло. Следва нова абдикация след сражението при Ватерло, при която е заточен на остров Света Елена, където умира.

През 1848 г. избухва нова революция и се обявява Втора република. По-късно (1852 г.) император Наполеон III възражда монархията, но 1875 г. е приета конституцията на Третата република.

Независимо, че е измежду победителите от Първата и Втората световна война, Франция търпи тежки човешки и материални загуби.

През 1946 г. е приета конституцията на Четвъртата република. От 1958г. политическият режим е президентска република (петата република), която е значително по-стабилна от предишната парламентарна демокрация.

Премирието и сътрудничеството с Германия в периода след Втората световна война поставят основата на европейската интеграция, вследствие на която се създава Европейския съюз.

Франция е република начело с президент. Той назначава премиер-министър и правителство и ръководи Съвета на министрите. Висш законодателен орган е парламент съставен от две палати - Национално събрание и Сенат.

В стопанско отношение това е една високо развита индустриално-аграрна страна. Разполага със значителни запаси от желязна руда, уранови руди, боксити, калиеви соли. Основни отрасли на индустрията - машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, химическа промишленост, авиокосмическа, хранително-вкусова, радиоелектронна, електротехническа, металургична, атомна енергетика, нефтопреработвателна, текстилна, шивашка и обувна и др . Селско стопанство - високо продуктивно, многоотраслово. По обем на селскостопанска продукция Франция е на трето място в света. Основни култури, които се отглеждат са пшеница, ечемик, царевица, овес, захарно цвекло, картофи, зеленчуци, плодове, лозя. Водещ отрасъл е животновъдството - специализирано млечно-месно.

Изключително добре развит туризъм.

Климат
Климатът в голяма част от страната е морски, умерен, на изток - преходно-континентален, по Средизменоморието - субтропичен, средизменоморски. Средна температура - януари от 1 до 5 Сº - на юг до 8 Сº, юли - от 17 до 22 Сº - на юг до 24 Сº. Валежи - 600-1000 мм в равнините, 2000-2500 мм в планините.

Столица: Париж

Население: 64 102 140

Официален език: Френски

Валута: Евро (EUR)

Популярни туристически обекти
Париж - Айфеловата кула, Лувъра, Шанз-Елизе, Триумфалната арка, Нотр Дам (Парижката света богородица), Версайски дворец, Площад Конкорд, Обелискът от Луксор, Сградата на военното училище, Музея на киното, Кулата Монпарнас, Мостът Aлeксандър III, Двореца на Правосъдието, Дворецът Пале Роял, ДворДворецът Бобур, Кметството, Площадите Вогези, Площада на Бастилията, Пале Гарние (Операта в Париж), Елисейските полета, Домът на Инвалидите, Люксембургски дворец, Пантеона, Музея Д'Орсe, Театъра Гранд-Опера, Църквата Мадлен, Кабаре Мулен Руж, Кабаре Лидо, Кабаре Фоли Бержер, Базиликата Сакре-кьор, Градината Тюйлери, Булонския лес, Дворецът Фонтенбло, Замъкът Рамбуйе, Евродиснилейд, Латинският квартал

Реймс - Нотр Дам дьо Реймс, Двореца Тау, Абатство Сен Реми, Параклиса Фуджита

Долината на Лоара - Замъкът Шамбор, Замъкът Виландри, Замъкът Амбоаз, Замъкът Шенонсо, Замъкът Съли-сюр Лоар, Замъкът Шомон –сюр-Лоар, Замъкът Мейан, Замъкът Валенсей, Замъкът Бланкафор, Домът на Марсел Пруст, Домът на Жорж Санд, Резервата Перш, Резервата Брен, Резервата Лоар-Анжу-Турен

Кан - Площада Форвил, Музея Кастр, Двореца на фестивалите

Лион - Площад Беллкур, Домът на Антоан дьо Сен-Екзюпери, Сградата на кметството, Новата Опера, Площада Терро, Фонтана Бартолди, Музея Сен-Пиер, Парка ла Тет Дор, Руините на Римския театър, Амфитеатъра, Музея на Миниатюрата, Музея на Гиньол

Ле Троа Вале - Kуршвел, Мерибел, Вал Торанс, Ле Менюие, Сен Мартен де Белвил

Брид ле Бен, Ла Таниа, Шамони, Шамрус, Ла План, Лес Арк, Авориаз, Вал д'Изер, Межев, Лес дьо Алпс, Нотр Дам дьо Шартр, Катедралата в Бурж "Свети Етиен"