Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Габон

Габон - Почивки, Екскурзии, Круизи

Габон

Габонската република е държава разположена в западна централна Африка. Граничи с Република Конго, Екваториална Гвинея, Камерун и Гвинейски залив. След освобождението си от Франция на 17 август 1960, Габон е управляван само от двама президенти. Страната въвежда многопартийна система и нова демократична конституция през 90-те години на 20 век, които позволяват прозрачен избирателен процес и реформи на управленските институции.

Първите заселници по земите на днешен Габон са пигмеите. Те бързо били изместени от други племена наречени банту по време на техните миграции.

Габон става една от четирите територии на Френска екваториална Африка през 1910, федерация, съществуваща до 1959г. Габон обявява независимостта си на 17 август 1960г.

Първият президент на Габон, който е избран през 1961г. е Леон М'ба. След смъртта на M'Ба през 1967, Бонго застава начело на държавата и е президент на страната до 2009г., като печели на всички провеждани избори.

Габон е република. Начело на страната е президент, избиран за 7 години. Изпълнителната власт се осъществява от президента и Съвета на министрите. Законодателната власт принадлежи на двупалатен парламент. Горната палата е Сенат, избиран от местните териториални единици и се състои от 91 сенатора, а долната - Национално събрание, състоящо се от 120 депутата.

Страната разполага със значителни природни ресурси. Основа на икономиката е добивът и износът на нефт, манганова и уранова руда, обработка на ценна дървесина. Работи нефтопрепаботващ, циментов, пивоварен завод, текстилни и шивашки предприятия. Габон е една едно от първите места в Африка по жизнено равнище. Селското стопанство е слабо развито. Отглежда се кафе, какао, маслени палми, хевея. Промишлен риболов се развива главно от чужди компании. Животновъдството е доста слабо развито заради разпространението на мухата цеце.

Климат
Климатът е горещ и влажен с преход от екваториален на север и субекваториален на запад и юг. Средните температури са от 22 до 27 Сº. Валежите са от 1500-2000 мм на север до 2500-3000 мм на юг.

Столица: Либревил

Население: 1 514 900

Официален език: Френски

Валута: CFA франк (XOF)