Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гаяна

Гаяна - Почивки, Екскурзии, Круизи

Гаяна

Кооперативна република Гаяна е държава разположена в Североизточна Южна Америка. Граничи на изток с Бразилия на юг, с Атлантическия океан на север, с Венецуела на запад и със Суринам на изток.

Първите европейци идват в района около 1500 г. и намират местно население от американски индианци от племената араваки и кариби. В началото на 17 век холандците започват да създават европейски селища, като основават три колонии: Есекибо, Бърбайс и Демерара. През втората половина на 18 век контролът на земите преминава в ръцете на англичаните и холандците официално се оттеглят през 1814 г. Трите колонии официално стават владение на британската корона и им е дадено наименованието Британска Гаяна през 1831 г.

С края на робството през 1834 г. негрите се установяват в отделни селища, а за работа на захарните плантации пристигат и работници от Индия, Китай и Португалия, работещи само срещу прехрана и подслон. Това културно многообразие се е запазило от тези изминали години и е причина за бурен политически живот.

Гаяна обявява независимостта си от Обединеното Кралство през 1966 г., а няколко години по-късно e обявена за Кооперативна република през 1970г., оставайки в рамките на Британската общност на нациите.

През 1978 г. страната влезе в световните новини в следствие на масовото самоубийство на над 900 души от сектата на Джим Джоунс, извършено в тяхната комуна в джунглите.

Гаяна е република, член на Съдружество, възглавявано от Великобритания, но със собствен държавен глава - Президент. Законодателната власт принадлежи на Националната асамблея, а изпълнителната власт на министерски съвет, начело с президент и премиер-министър.

Основа на икономиката на страната са селското стопанство и добивната промишленост. Има запаси от манганова руда, желязна руда, боксити, злато, диаманти. Работят захарни и тютюнопреработвателни заводи. Страната има значителни хидроенергийни ресурси. Също така произвежда ром. Отглеждат се цитруси, ананаси, маниока, захарна тръстика, ориз, кокосова палма, кафе, какао.

Добре развит международен туризъм.

Климат
Климатът е субекваториален, горещ и влажен. Средните месечни температури са от 26 до 28 Сº. Валежи - 2230 мм.

Столица: Джорджтаун

Население: 767 200

Официален език: Aнглийски

Валута: Гаянски долар (GYD)

Популярни туристически обекти
Джорджтаун - Катедралата Сейнт Джордж, Кметството, Президентската резиденция, Ботаническата градина

Местността Кайетур, Водопадите Кайетур, Водопадите на Ориндуик, Рупунини, Маршалските водопади, Черупковият плаж