Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гамбия

Гамбия - Почивки, Екскурзии, Круизи

Гамбия

Република Гамбия е държава разположена в Западна Африка. Тя е най-малката страна на афрканския континент. Граничи с Атлантическия океан и Сенегал.

Първите писмени сведения за региона датират от 9-ти и 10-ти век и са намерени в записките на арабски търговци.
В началото на 14-и век, голяма част от земите на днешна Гамбия са в състава на империята Мали. В периода между 1651 и 1661г., част от Гамбия е колония на полско-литовската държава - след като е била купена от Курландския принц Якуб Кетлер.

В края на 17-и и през 18-и век между Англия и Франция се води продължителна борба за политическо и търговско надмощие в районите на реките Сенегал и Гамбия.

Според решението на Версайския договор от 1783 година река Гамбия става част от обединеното кралство, а за Франция остава малък анклав в Алберда на северния бряг на реката, който е отстъпен на Великобритания през 1857 година.

През трите века на трансатлантическата търговия с роби от този район са били продадени повече от 3 милиона роби. През 1807 година тя е забранена в Британската империя, и британците правят неуспешни опити да прекратят търговията с роби от Гамбия.
През 1888 година страната става отделна колония.

След Втората Световна Война извършването на конституционните реформи се ускорява. Държавата постига независимост на 18-и февруари 1965 г., със статут на конституционна монархия в Обществото на Народите. На 24-и април 1970 г. тя става република след проведен референдум.

В следствие на неуспешен преврат Сенегал и Гамбия подписват договор за конфедерация през 1982 година. Конфедерацията, наричаща се Сенегамбия се стреми към сливане на въоръжените сили на двете страни и към обединение на двете икономики и валути. Гамбия се оттегля от конфедерацията през 1989 година.

Страната е със статут на република, начело на която стои презудент. Той оглавява правителството. Законодателен орган е Националното събрание.

Тя е една аграрна, слабо развита страна. Отглеждат се главно фъстъци, ориз, просо, сорго, царевица. Животновъдство - едър рогат добитък, овце и кози. Промишлеността - предприятия за първична преработка на селскостопанска продукция, дрехи, обувки и тъкани. Разполага със запаси от титано-железни пясъци, висококачествена глина и кварцов пясък.

Климат
Климатът е екваториално-мусонен. Средни месечни температури - 23 - 27 Сº. Валежите са 1300 - 1500 мм.

Столица: Банджул

Население: 1 709 200

Официален език: Английски

Валута: Даласи (GMD)

Популярни туристически обекти
Националният парк Кианг, Свещената гора Макасуту