Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гана

Гана - Почивки, Екскурзии, Круизи

Гана

Република Гана е държава разположена в Западна Африка. Площта й е 238,5 хил. кв. км. Граничи с Кот д'Ивоар на запад, Того на изток, Буркина Фасо на север и Атлантическия океан.
В Гана се изповядват едновременно християнската и мюсюлманска религии.

В една голяма част от Африка на юг от Сахара, но на север от тропическите джунгли, след 500-а г. се развива земеделието. Селата които се образуват са добре организирани, те са подобни на селата днес. В края на класическата епоха в Западна Африка се образуват районни кралства, като първата голяма държава е Гана.

Земеделската икономика развита в Гана, оказва въздействие на новите кралства на запад от Нил. Търговията донася нови култури от Югоизточна Азия около 100 от н. е.

Образувана в следствие на сливането на британската колония Златен бряг и британската част на Тоголанд, Гана става първата суб-сахарска страна в колониална Африка през 1957 година, която получава независимостта си.

Африканският анти-колониален водач Кваме Нкрума е основател и първи президент на съвременната Ганайска държава.

Нкрума е свален от власт благодарение на асистиран от ЦРУ преврат. Последвалата серия от преврати свършва с идването на власт на лейтенант Джери Раулингс през 1981 година.
Неговото управление довежда до преустановяване действието на конституцията и забрана на партиите.

През 1992 година е одобрена нова конституция, която възтановява многопартийната система. Раулингс е избран в свободни избори през същата година, а също и в следващите провели се през 1996 година.

Гана е република. Президентът на страната е глава на правителството и главнокомандващ въоръжените сили. Висш законодателен орган - еднопалатен парламент. Съществува и Национална палата на вождовете в качеството си на консултативен орган.

Основна роля за икономиката има селското стопанство. Главна култура е какаото. Отглеждат се още цитруси, банани, кокосова палма, хевея, маниока, кафе. Разширяват се плантациите от захарна тръстика и тютюн. Отглежда се овце, кози, свине, едър рогат добитък. В страната се добива злато, манган, боксити, диаманти. Има предприятия на текстилната, обувната и хранително-вкусовата промишленост.

Климат
Климатът е мусонен, а на югозапад преходен към екваториален. Средните месечни температури са от 23-26 Сº до 32 Сº. В западните части и платото Ашанти валежите са 1500-2000 мм, а в източните части и крайбрежието - 650-750 мм.

Столица: Акра

Население: 23 000 000

Официален език: Английски

Валута: Кеди (GHC)

Популярни туристически обекти
Акра - Замъкът Кристианброс, Националният музей, Пазара Макола, Пазара Канеши, Замъкът Осу

Кумаси, Националния културен център, Езерото Волта, Националния парк Дигия, Резерват Моле