Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Атина

Атина, Гърция - Туристически Атракции

Атина

Атина е столица и най-голям град на Гърция. Тя играе ролята на най-важен град на Древна Гърция в продължение на векове.

Днес градът е важен политически, културен, икономичеки и транспортен център на Гърция.

Според записките на Платон, свързани с разходките на Философа Сократ, по улиците на Атина в миналото е имало гори от чинар и върба, покрити с тревни поляни и чисти прозрачни ручеи. В нашето съвремие по тях няма никакви дървета, никаква трева, от река Илисос е запазено само сухото, осеяно с камъни легло между бетонови брегове и разхвърляни отпадъци.

Акрополът, който е безспорен символ на Атина, от векове гордо се извисява над града и се вижда почти отвсякъде.

В древността Перикъл наредил построяването на величествените постройки след предсказание на делхийския оракул, че Акрополът трябва да стане земя на боговете. Градът бил витрина на тогавашната гръцка култура, с колосалните постройки и разточителните статуи, инкрустирани със злато и скъпоценни камъни, свидетелстващи за богатството и мощта на Атина. Макар и в руини след 25 века, впечатлението, което оставя комплекса в своите посетители е все още дълбоко възхищение.

По-известни музеи в този древен град са Музея на Древната Агора, Византийския музей, Националния Археологически Музей, Музеят на Акропола.

Освен провеждащите се в града многобройни музикални и театрални фестивали, туристите са привлечени и от полъха на миналото, носещ се от неговите забележителности, пръснати по цялата му територия.