Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Атина
  6. Дионисиевият театър

Дионисиевият театър, Атина

Дионисиевият театър

Театърът е създаден през 534 г. пр.н.е. по времето на Пизистрат. Едновременно с него се ражда и едно ново изкуство в древна Гърция - драматургията.

Отново в този период е извършено записването на Омировите поеми, а заедно с това владетеля подарява на своя народ и изкуството на театъра.
Съществуването на театъра става факт благодарение на празниците, посветени на бог Дионис - Големите Дионисии и Ленеите. Една част от тези празници били драматичните представления и поетическите състезания.

Дионис - като бог на плодородието, веселието, радостта и виното символизира творческо-производителните сили в природата и обществото.

Още със създаването на театъра на неговата сцена се поставят трагедии, а по-късно към 488-486 г. пр. н.е. се поставят и комедии.

Разигравали са се творбите на Есхил, Софокъл, Еврипид и Аристофан. Около 13 хиляди граждани можели да се наслаждават на представленията, седнали на шейсет и седем редици. Мястото на зрителските места носи наименованието театрон, който е разположен в полукръг около сцената. Действието се е развивало на орхестрата - кръгла площадка с олтар по средата, а хорът присъствал постоянно на това място, там се извисявала и статуята на Бог Дионис. Пред сцената на театърът на Дионис има скулптурен фриз със сцени от живота на Бакх-Дионис, които са от римската епоха. Актьорите са били само свободни мъже, облечени в ярки дрехи и обути във високи обувки.