Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Атина
  6. Олимпийски стадион

Олимпийски стадион, Атина

Олимпийски стадион

Олимпийският стадион, е разположен в местността Маруси в Атина. Той е основният стадион в столицата на Гърция и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития, както и на Олимпийските игри през 2004 година.

Капацитета на стадиона е публика до 74 473 души. Тревната площ е съставена от трева в модулни контейнери със системи за напояване и отводняване.

Стадионът е проектиран през 1979 г., а неговото изграждане продължава от 1980 до 1982г. Строенето му приключва точно преди домакинстването му на Европейското първенство по лека атлетика.

Открит е от тогавашния президент на Гърция Константинос Караманлис на 8 септември 1982 г.
След своето завършване Олимпийският стадион става домакин на множество спортни събития.

След провала на Атина да спечели домакинството на Летните олимпийски игри през 1996 година, стадионът е реновиран, като на зданието се строи и покрив, проектиран от Сантяго Калатрава. Реновираният стадион е открит официално на 30 юли 2004 г. за Олимпийските игри същата година.

В различни периоди от неговото съществуване игрището е използвано от трите най-големи клубове на Атина: Пирея Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК Атина.

Предназначението на гръцкият стадион не е само за спортни мероприятия. На него се провеждат и много културни, като концертите на Тина Търнър, Ролинг Стоунс, Мадона и още много други световни звезди.