Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Атина
  6. Храмът и статуята на Зевс

Храмът и статуята на Зевс, Атина

Храмът и статуята на Зевс

Статуята на Зевс се намира в храм, издигнат в чест на бог Зевс около 457г. пр.Хр. в древния град Олимпия, където през 776 г. пр. Хр. са се състояли първите Олимпийски игри.

Храмът и статуята са творение на великия Фидий. Храмът е бил с дължина 64 метра и широчина 28м., а височината на вътрешното помещение била 20 м.
Прекрасната статуя била изваяна от дърво, което било покрито с нежно-розова слонова кост, а дрехите на Зевс били от златни листи. Тя представлявала седналия на трон Бог, който създавал впечатление, че ако се изправи ще разруши храма.
В едната си ръка Зевс държал златна статуя на Нике - богиня на победата, а в другата - скиптър. Тронът бил украсен с барелефи от слонова кост и златни статуи на богове.

По-късно статуята била пренесена в Константинопол. Така била запазена, тъй като храмът в Олимпия бил опожарен. За съжаление нейното съществуване не продължило дълго време след това. По време на пожар през 462 г. сл. Хр. дървеният колос изгорял и само няколко овъглени плочки и люспици от разтопено злато останали от творбата на Фидий. А всичко, което е останало от храма днес в Олимпия са падналите колони и основите.