Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Атина
  6. Арката на Адриан

Арката на Адриан, Атина

Арката на Адриан

Арката на Адриан е разположена до храма на Зевс в Атина. Тя е издигната в чест на императора през 131 г. след като войските му превземат града.

Вратата е цели 18 метра, изработена е от мрамор и е в коринтски стил. Интерес представляват надписите, намиращи се от двете страни на арката. На тази, която гледа към Акропола пише: "Това е Атина, градът на Тезей", а на другата - "Това е градът на Адриан, не на Тезей".

Арката се извисява на древен път, който в миналото е свързвал новият римски град със старата Атина.

Управлението на Адриан се слави с това, че римската империя преживява 21 години в мир и благоденствие.

Още при възкачването си на престола той опрощава всички данъчни задължения и за всеобща радост разпорежда разписките за дължими суми да бъдат изгорени публично на форума в Рим. Щедро дарява плебса, дарява средства за градовете, поддържа данъците умерени, и следи за административни злоупотреби, назначавайки специални упълномощени лица - куратори. Също така разширява държавната помощ в множество сфери, подобрява пътищата и съобщенията с цел да подпомогне укрепването на връзките между различните територии, премахва практиката на откупуване на данъци в провинциите. Често удостоявал изтъкнати провинциали, или цели селища с римско гражданство.

Благодарение на своето добро познание на положението в повечето провинции императорът е способен и ефективен администратор. Едновременно с това той се стреми към укрепване на личната си власт без да накърнява авторитета на римската аристокрация. Юридически за пръв път волята на владетеля носи силата на закон.

Адриан решително скъсал с политиката на завоевания водена от Траян. Владетелят си поставил за цел да урежда с преговори възникналите външни конфликти. Римската империя окончателно преминава от експанзия към етап на стратегическа отбрана и поддържане на границите.