Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Паксос

Остров Паксос, Йонийски острови

Остров Паксос

Пакси или Паксос е „бебето” на Йонийските острови, представляващо струпване на малки острови и скални образования, разположени на 7 километра южно от Корфу, на разстояние 8 мили от бреговете на Епир и на 12 мили от град Парга.

В гръцкия език това е форма за множествено число и се отнася за комплекс от острови, сред които най-големи са Паксос и Антипаксос (по-малкият, известен със своето вино, както и с два от най-хубавите пясъчни плажове в Йонийско море). Паксос и Антипаксос имат форма наподобяваща гущер, дълъг и тесен.

Пакси е остров на безкрайни маслинови горички, а Антипаксос е едно голямо лозе. Източната брегова линия на острова е полегата, докато западните брегове са смели и отсечени със забележителни природни образувания, пещери, арки, куполовидни форми, отвесни скали и др.

Жителите на тази групичка острови са топли и много гостоприемни хора, съхранили в себе си любовта към традициите.
Климата е изключително благоприятен - плавна смяна на сезоните, дълги, горещи слънчеви дни, топли ветрове.

Главният град на Паксос, както и седалище на общината е Гайос.
В гръцката митология Посейдон създава острова, като пронизва остров Корфу със своя тризъбец, за да може той и възлюбената му Амфитрита да разполагат с мирно и спокойно местенце.

Въпреки, че острова се смята за населен още от праисторически времена, финикийците се възприемат традиционно за първите заселници на Паксос.

Как е възникнало името на тази част от гръцката територия също е под въпрос, но най-често предположенията се свеждат до това, че името му произлиза от Пакс, което означава трапецовиден на техния език.

Римляните управлявали острова от II в. пр. н. е., а по време на Византийския период и Средновековието той е постоянно атакуван от пирати.
След като това късче прекрасна земя е попадало в ръцете на най-различни владетели и кръстоносци, то е завладяно от венецианците в края на XIV век.

По време на Наполеоновите войни Йонийските острови попадат под властта на французите и Руско-турския съюз. На 13 февруари 1814 г., Паксос е предаден на Кралския военноморски флот и 160 войници от втора гръцка пехота Светлина от Кефалония, и 35-ия полк на Кралския Корсикански Рейнджърс. Най-накрая британците се установяват на острова през 1815 г. През 1864 г., заедно с останалата част от Йонийските острови, Паксос е отстъпен на гръцката държава.

Островът е дълъг около 8 мили и клони към Запада. На западното крайбрежие доминират стръмни, варовикови скали, които са силно разрушени на морското равнище. На пристанището се намират, така наречените „сини пещери”, отделили се от Гайос. По-голямата част от забележителния пейзаж е покрита с маслинови горички. Те се простират от Лака, пристанищната общност от северната част, през Магазия до Гайос.

В средата на 60-те години производството на зехтин, сапун и риболов са изместени от туризма, като основен отрасъл. Това води до процъфтяване на строителството, което от своя страна значително променя крайбрежието около Гайос. Ежедневно има фериботи до Керкира (Корфу) и до континенталната част в Парга. Организират се и екскурзии до Албания (курорта на Саранда и величествено гръко-римско селище на Бутринт).

Паксос е част от европейска мрежа, наречена Културно село на Европа. Той е домакин на ежегодния фестивал на класическата музика (основан от Джон Гоу, а сега организиран от Гуилдхалл). Фестивалът привлича някои от най-добрите, млади изпълнители от цяла Европа.

Островът се обслужва от подводници и фериботи от континенталната част на Гърция, пристанище Игуменица, подводници от Корфу и от Бари, и Бриндизи.

Периметъра на Паксос и Антипаксос е като дантелено произведение на изкуството, което ще очарова всеки посетител предприел обиколка на острова с лодка.

Невероятно красивите плажове се характеризират с малки размер и камениста повърхност, преливаща в чисти полупрозрачни води. Най-впечатляващи са тези на Гианна, Соуланенас, Балоу, Агиа Марина Могониси, Камини, Каки Лагада, Алати, Кипиади, Мармария, Леврехио, Глуфада, Монодендри, Аркодаки, Оркос, Канони, Харами (пясъчен плаж), Ахаи, Авлаки Галацио и Антипаксос. Чистата тюркоазена вода и пясъчна ивица на Врика и Воутоуми приканват гостите на острова със своето идилично и спокойно излъчване.

Част от обиколката на всеки, решил да опознае острова трябва да бъдат и Магическите пещери на Могониси, Трипитос с естествения си каменен мост, впечатляващата скала на Еримитис и пещерата на Ипапантис, забележителности, които Природата е издълбала с течение на времето за да им се възхищаваме и да се прекланяме пред нейния гений и величие.

Други интересни забележителности, с които туристите могат да уплътнят времето си между слънчевите часове на плажа и нощните забавления са Крепостта на Агиос Николаос, Манастирa на Панагия, църквата на Палео-Кристиан, Мелницата на Лесианити.