Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Самотраки

Остров Самотраки, Йонийски острови

Остров Самотраки

Самотраки е гръцки остров, разположен в северната част на Егейско море. Дължината му е 17 км. и се разпростира на площ от 178 кв. км.
Най-добре развиващата се индустрия на острова е туризма, като риболова също не стои на заден план. Самотраки е богат на ресурси като гранит и базалт. Той се слави като един от най-скалистите и неравни гръцки острови.

Заради липсата на естествено пристанище и факта, че по-голямата част от острова е планинска и трудна за обработване, Самотраки не е от голямо значение за политическото положение в Древна Гърция.

Със своя планински релеф обаче острова разполага с доста високи точки, които са го прославяли сред останалите гърци. Един от високите върхове е Фенгари, чийто буквален превод е „Лунен връх”. Той се издига до 1,611 м. и в Античния свят на него се намирал Храма на Великите богове и често е бил място за извършване на много важни, елински, религиозни церемонии. Сред тези, които са посетили храма са Лизандър от Спарта, Филип ІІ Македонски и др.

На много места из острова все още се разнася онази Древна атмосфера от далечното минало. Тя е запазена предимно в останките от старинни сгради. Руините на древния град, наричан още Палеополи или „стария град” са разположени на северния бряг на Самотраки. Други интересни останки, съхранени и до днес са тези на древните стени, които са били построени в масивен циклопски стил, а също така и части от Светилището (Храма) на Великите Богове, където роби и свободни хора са извършвали своите ритуали. Любителите на старинни местности и архитектурни останки, а също и тези на разходките сред природата могат да посетят руините на генуезките крепости, живописната Хора (буквално преведено „село”), а също така и няколко красиви водопада.

Според традиционното описание от древността, предаващо се от поколение на поколение под формата на разкази и легенди, Самотраки първо е бил обитаван от пеласгите и карийците, а по-късно и от траките. В края на VIII в.пр. Хр. островът е бил колонизиран от гърците от Самос, чието име произлиза от Тракийския Самос, а по-късно става Самотраки. Но това е една доста противоречива версия, която често става повод за дебати. След направени археологическите разкопки става ясно, че гръцкото колонизиране е било през VI в.пр.н.е.

Персите също са част от владетелите на острова, като той попада в техните ръце през 508 г.пр.Хр., а по-късно територията е контролирана от Атина. През V век пр.Хр. Самотраки е член на Делянският съюз.
По-късно островът е покорен от Филип ІІ и до 168 г. пр. Хр., попада под македонски сюзеренитет.
Гръцкият остров става независим след битката при Пидна, но това приключва, когато Веспасиан присъединява острова към Римската империя през 70 г. от н.е.

В книга посветена на Християнската Библия се описва как апостол Павел през второто си мисионерско пътуване извън Палестина, плава от Троада до Самотраки и прекарва една нощ там по пътя си до Македония.
С това място е свързан и Свети Теофан, който намира смъртта си на острова през 818 г.

Византийците управляват тези земи до 1204 г., когато мястото им заемат венецианците, само за да се откъснат от генуезкото семейство през 1355 г.
Османската империя завладява Самотраки през 1457 г. и променя името му на „Семадирек”. Въстание срещу тях, избухнало сред местното население по време на Гръцката война за независимост (1821-1831), довежда до избиването на 1000 жители. Островът отново попада под гръцка власт през 1913 г. след Балканската война. За кратко е окупиран от България по време на Втората световна война.

Днес, далеч от времето наситено с войни и завоеватели, Самотраки е един бързо развиващ се остров, изпълнен с удобства и отворил врати за новостите, който все пак пази и не забравя Древноста.

Модерният пристанищен град Камариотиса се намира на северозападното крайбрежие и осигурява достъп на фериботите до определени места в северната част на Гърция, като Александруполис и Кавала.

Самотраки е известен още и със забележителната скулптура Нике (Победа), висока приблизително единадесет метра. Крилатата статуя, без глава и ръце, е шедьовър на елинистическата скулптура, обобщавайки всички постижения на гърците в самия исторически момент, когато тяхната сила започва да отслабва.
Тези обаче, които искат да се насладят на истинското произведение Нике, не трябва да се отправят към гръцкия остров. Статуята е преместена в Лувъра, тъй като малко след 1863 година, е открита от френския любител археолог Чарлз Шампо Изео.

И все пак една от причините, която наистина привлича туристите на Самотраки не е шансът да се насладят на един комерсиализиран остров, а неговото богатство от природни чудеса, една от най-високите планински вериги в Егейско море, с ярки потоци от каскадни водопади и високо разположени скални басейни. И въпреки фактът, че оригиналната Нике отсъства, нейният дух е запазен в Светилището на Великите Богове, където е открита, красиво разположена на север над океана.

Първият поглед на всеки турист над острова е чрез пристанищния град Камариотиса. Той е малък, но оживен, а главната му улица е дълга и тясна и преминава покрай брега. В Камариотиса има множество кафенета, ресторанти и нощни клубове, които са подредени в дълга ивица, нарушавана единствено от случайни сувенирни магазини, няколко банки с банкомати, интернет кафене, и офис за наем на автомобили и мотоциклети.

За всеки, който търси бурен нощен живот, най-подходящи за отсядане са хотелите и апартаментите, разположени директно зад главната улица. Но тези гости на града, които предпочитат по спокойна и лежерна почивка, определено трябва да изберат за нея друго местенце, някъде на северния бряг например, където да се насладят на красотата на Самотраки.

Тръгвайки от града по главната улица, след около 14 км., ще достигнете до Терма. Въпреки, че това е малко селище с няколко хотела, известен брой апартаменти за настаняване, ресторанти, магазини и кетъринг услуги, то всъщност е перфектният избор за една релаксираща почивка, поради буйната зеленина, която го заобикаля.

Столицата на острова се крие в планината, около шест километра над Камариотиса. Малък, но очарователен град, в чиято централна част можете да се насладите на най-популярните ресторанти в гръцки стил, кафенета в модерен западен стил с много красив изглед към морето.

Плажът Пахиа Аммос се намира на южният бряг, на около 15 км. от Камариотиса. Той е добре сгушен между двата скалисти склона, които се простират в морето, с драматични скални образувания, извисяващи се над него. Плажът предлага 800 метра от пясъчна ивица, безопасно плуване в кристалните води на морето, бар, рибна таверна, душове и шезлонги с чадъри. До него, освен с автомобил, може да се достигне също и с автобус от Камариотиса.

Вторият най-популярен плаж е Кипос, който се извива по източния край на Самотраки. Въпреки, че няма пясък, той предлага много удобства за слънчеви бани, кристално чиста вода за гмуркане с шнорхел, в която могат да се видят прекрасни гледки от морския свят и още по-голяма доза отдих и усамотени. Намира се на около 18 км. източно от Терма, а освен с автомобил до него се достига също и с автобус.

Зашеметяващият плаж Ватос, се конкурира с Пахиа Аммос по своята пясъчна покривка и с живописната си природна картина. Характерно за него е, че той може да се достигне единствено чрез придвижване с лодка, което за някой би било огромен недостатък, но за други, това е една прекрасна възможност да се поразходят с лодка и да разгледат чудните гледки, предлагани от морската шир.

Която и част от острова да изберете за своята лятна ваканция, можете да сте сигурни, че почти целият северен бряг на Самотраки е идеален за туристи, решили да събират тен и да се излежават на слънце, слушайки как вълните тихо се разбиват в брега.