Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Антикитира
  7. Замъкът Кастро

Замъкът Кастро, Йонийски острови

Замъкът Кастро

На остров Антикитира, Йонийски острове, Гърция, се намира старинен замък, ограден от внушителни крепостни стени, наречен „Кастро” , крепостта на древния град Аигила. Той е разположен в северната част на острова над залива Ксеропотамос, а някога се е използвал за пристанище на града.

Стените на „Кастро” датират от елинистичния период и до днес са се запазили в едно сравнително добро състояние. Руините на някогашния град покриват около 75 декара и вероятно са приютявали около 800-1000 жители. Голяма част от укреплението е запазено и дори на места, зидовете се извисяват на около шест метра височина.

На пристанището Ксеропотамос има наклонен участък или така наречения хелинг (наподобява релса за приплъзване на плавателни съдове на сушата), където са били съхранявани бойните кораби на пиратския град. Хелинга е изсечен в скалата и е един от малкото в Гърция, които някога са били консервирани в изключително добро състояние. По нататъшните разкопки на крепостта са доказали, че укрепленията са построени към края на IV и началото на III век пр. Хр. Важни възстановителни ремонти са направени в средата на III век пр. н. е., след похода на нашествениците от Родос опустошили града.

Направените археологически проучвани сочат, че от самото началото, „Кастро” е под контрола на Фаласарна, добре познат град на пирати в западен Крит, който е използван като обсерватория и изолиран фронтови пост. Късметът на Антикитира се променя между 69 и 67 г. пр. Хр, когато римляните решават да се впуснат в „поход срещу пиратството” и след I век пр. н. е. острова е бил изоставен.

Из целия древен град, археолозите откриват ясни доказателства за дългата история на войната. По-голямата част от намерените в замъка артефакти са остатъци от проведените битки, като каменни снаряди от малки катапулти, върхове на стрели и др.

Стените са белязани от многобройни и обширни поправки, а на някои места се вижда доста добре, че тези ремонти са правени набързо, без никакво обмисляне. И въпреки това са били изградени достатъчно добре, че да достигнат до наши дни и да ни разкажат без думи за онези отминали времена, в които пиратите и битките са били ежедневие.