Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Антикитира
  7. Архитектурни паметници на остров Антикитира

Архитектурни паметници на остров Антикитира, Йонийски острови

Архитектурни паметници на остров Антикитира

На прелестния остров Антикитира, Гърция има множество забележителности, с които бихте могли да запълните часовете между слънчевите бани и уютното настаняване за по питие в някоя добра таверна.

Един от многото запазени архитектурни паметници се намира в селището Потамос и представлява двеста годишна воденица. Направени са множество археологически изследвания, от които става ясно, че „Воденицата на Андроникос” е построена в началото на XIX век и обикновено е функционирала през зимата.
Както воденицата, построена от дялан пясъчник, така и нейния резервоар са оцелели до днес. Резервоарът е с капацитет от 60 или 70 кубически метра вода и се пълни от канал през пролетта. По този начин се осигурява водата необходима на мелницата да работи. Старинният обект има необичайна връзка, която контролира притока на вода от водосборника. В допълнение към воденицата има пет вятърни мелници от XIX век, които и днес продължават да съществуват на острова.

Друга интересна забележителност, която трябва да се види е фара Аполитарас, разположен на най-южния нос на Антикитира. Той е построен през 1926 г. и е забележителен паметник на модерната архитектура. До него може да се стигне само с кораб от морето или по пешеходни пътеки от Кацанивиана и Галаниана. От 1926 до 1987 година фара е обслужван от персонал, но след това е изоставен. През 2004 г., Министерството на националната отбрана решава да обнови постройката и да върне обслужващият персонал, като по този начин дава нов живот на този важен паметник.