Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Китира
  7. Милопотамос

Милопотамос, Йонийски острови

Милопотамос

Милопотамос е едно от най-красивите средновековни селища на остров Китира, Южна Гърция, чието име означава „мелница на реката”. То е разделено на три по-малки селища – Като Хора, Лимионас и Света София. Обгърнато в своя примамлив зелен цвят, в красива дървена долина, това селище е оазис през лятото.

На централния площад на Милопотамос са разположени малка църква и приятно кафе, сгушени под сянката на дърветата. Те сякаш приканват туристите, за да се порадват на тяхното внимание.
Водопад, наречен „Нерайда” (морска нимфа), допълнително обогатява прекрасния образ на площада.
Тази част от градчето, наречена Като Хора се характеризира със стара традиционна архитектура на английската гимназия и на венецианска крепост.

Интересна част от Милопотамос е изоставената крепост наречена Кастро, която е изградена върху разширението на една скала. Старинната сграда е сравнително малка и би послужила за убежище на жителите, в случай на нападение. При входа на крепостта може да се види добре запазен символ на венецианско господство – лъва на Свети Марко.

Отвътре стените на къщите и тези на типичните византийски и поствизантийски храмове били изключително добре поддържани. Някои от тези прекрасни сгради, които са запазени и днес са църквите Агиос Атанасиос, Панагия Месоспоритиса и Агиос Йоанис Продромос. За съжаление те са затворени за обществени посещения.

От Като Хора се извива красива каменна пътека, която отвежда посетителя до удивителните скали на Лимионас. В тях се крие скалист залив с фин бял пясък и неустоима гледка на прекрасното море.

Поемайки по друг път от центъра на средновековното селище, който преминава през интересни участъци, се достига до пещерата на Света София, чийто вход е бил използван като църква и има красив иконостас, издълбан в скалата, украсен с важни византийски фрески.

Една живописна клисура започва преди Милопотамос и минава през него, завършвайки с образуването на малък водопад, наречен „Фониса” или женски убиец, притежаващ особена природна красота. От другата страна на клисурата се намира един от многото красиви плажове на Китира, наречен „Калами”.

Интересна част от историята на селището са водениците, заради които градчето носи това име. На територията му те са 22 на брой, всички построени по дължината на един малък поток.
В миналото тяхното предназначение е било да мелят жито. Днес 21 от тези мелници са просто руини и една единствена все още функционира.
Мелниците не са единствената забележителност, която може да се види в градчето. В него има три изключително красиви пещери, Венециански замък и манастир за сираци.

Първата мелница е изградена в основата на водопада „Фониса”, а следващите са по течението на реката и се спускат към морето.
На стръмна скала, издигаща се точно до ждрелото се намира църквата Света Катерина. От другата страна на живописната клисура, преди водата да достигне морето, се намира манастира за сираци заедно с една от трите пещери - втората най-голяма на острова.

За отдих след дългите разходки можете да се насладите на вкусни ястия в ресторанта, разположен в близост до водопада или на освежаващи питиета в гостоприемните кафенета.