Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Китира
  7. Палеополи - Скандия

Палеополи - Скандия, Йонийски острови

Палеополи - Скандия

Остров Китира е скрил на своята територия множество исторически и природни забележителности. Едно посещение на това място може да ви пренесе едновременно в онези отдавна отминали времена, наситени с битки и завоевания, както и да ви обгърне със зеленина и невиждани природни чудеса.

Поради стратегическото си местоположение, Китира е завладяна многократно от множество племена по време на своята дълга и цветна история. Всяко племе и всеки народ пребивавали някога на островната територия са оставили своя отпечатък върху него, за да може днес тази разходка из миналото да бъде по-реалистична и завладяваща.
Един от тези народи са минойците, които са обитавали Китира около 5-то хилядолетие преди Христа. Те са населявали пристанището на древния град Скандия, днес известен като Палеополи. За минойците Скандия е отправна точка за техните пътувания на запад. И днес може да се види как този народ е превърнал територията в свое убежище и място за отдих, разположено в средата на дългите им пътувания.

Освен всичко Скандия е и място за поклонения пред богинята Афродита, защото според вярванията на този народ тя е родена в Егейско море, близо до бреговете на острова, заради това я наричали и „Афродита на Китира”. Като доказателство за тези твърдения служат откритите съвсем близо до археологическото градче руини от минойски храм.

Историческите обекти не са единственото, което може да се види в Палеополи. Крайбрежното селище, разположено в източната част на острова, разполага с един от най-големите и най-красиви плажове в Китира. В непосредствена близост е и плажа на Авлемонас, който е любим на гмуркачите и туристите, обичащи плуването.

Плажът на Палеополи трудно може да бъде претъпкан, тъй като плажната ивица е доста широка. Пясъчна покривка има почти върху цялата територия, а въздуха е изпълнен със силен аромат на мащерка и други билки. Плажът се състои от две красиви пясъчни плитчини.
На нисък хълм над брега има малка кухина в изгнилите скали, банята на Афродита, където според преданията богинята на красотата и любовта се е къпела.