Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Корфу
  7. Агиос Стефанос

Агиос Стефанос, Йонийски острови

Агиос Стефанос

Гръцкият курорт Агиос Стефанос е разположен на 35 километра от столицата на остров Корфу, точно толкова колкото е и разстоянието му от летището. Той представлява малко градче, което в миналото е заемало първите места сред рибарските селища на острова.

Този Рай от полегати хълмове, маслинови горички и непокътнати зелени долини, предлага на своите посетители дълга плажна ивица с искряща синя вода, безопасна за децата и широк участък от златист, мек пясък.
Обширният плаж на Агиос Стефанос, който все още не е достатъчно развит се радва на сравнително голяма посещаемост от семейства с деца. Курортното градче може да предложи спокойствие и тишина, а неговата идентичност се е запазила въпреки развитието на туризмът през последните двадесет години. Риболовът и днес е една много важна част от местната икономика.

В Агиос Стефанос има няколко ресторанта и механи отворени докато и последния клиент не реши, че престоят му в тях е достатъчен и не пожелае да го съпроводят до апартамента му. В градчето има и голямо разнообразие от супермаркети, сувенирни магазини, бижутерии, обществени перални, пекарни, барове и музикални кафенета.
Курортът предлага още автомобили и лодки под наем. На плажната ивица има изобилие от шезлонги, и чадъри под наем.
Местното пристанище се намира на около десет минути път от центъра. На него всеки желаещ може да си закупи прясна риба, директно от рибарските лодки, тъй като те пристигат рано сутринта.

Удобствата, които предлага селището, не са чак толкова много, но за сметка на това голяма част от офертите са изключително интересни и изгодни.

Агиос Стефанос предлага богата възможност за проучване на други известни дестинации, намиращи се в близост до него. Например Ариллас, известен с приятелската атмосфера и красивите залези, и Агиос Георгиос Паги с кристално чистите си води. А само на няколко мили по-далеч се простират курортите Рода, Сидари и Ахарави – оборудвани с широк спектър от съоръжения.

Целият остров Корфу предлага прекрасни крайбрежни пейзажи и няколко отлично уединени плажове. На този космополитен остров имате отличната възможност да комбинирате релаксираща почивка със страхотни изживявания и вълнуващ нощен живот. Корфу е международен туристически център, способен да задоволи изискванията и на най-претенциозните посетители.

Историята на Агиос Стефанос започва преди няколко хиляди години, още от каменната ера (от 3000-2000 г.пр.Хр.).
Старите рибари разказват легенди за потънал град, изгубен някъде в открито море. Смята се още, че сред подводните руини лежат древни колони и изобилие от древни предмети.
Митът за потъналия град, реката, малкия кораб във формата на скала в близост до остров Диапонтиан е споменат още от Омир в неговата Одисея и много хора вярват, че на това място е бил най-известният град на Фаесеанс, на брега на който Одисей е изхвърлен от вълните, след като корабът му е потънал в морето. Там той е намерен от Наусика, дъщеря на цар Алсиноос, който му предлага подслон за няколко дни, след което го изпраща обратно в родината му, на остров Итака, с един от неговите кораби. Но Посейдон, богът на моретата, бил изпълнен с ярост към Фаесеанс, заради помощта му към неговия враг и го наказва, превръщайки кораба му в камък, точно преди да го изпратят обратно в пристанището на града.
Всичко това кара немският археолог Дорфилд да направи разкопки в района на Агиос Стефанос между 1972-1973 година, а мястото на неговото проучване е било посетено лично от германския император Вилхелм ІІІ. Тези разкопки може и да не са хвърлили много светлина върху историята на града, но са разкрили някои много интересни неолитни селища. Археологическите находки разкрити там се съхраняват в археологическият музей на град Корфу.
Още разкопки са били проведени по-късно от археолога Х. Буле през 1934 година и професор Август Сординас през 1964-1965, които потвърждават съществуването на праисторически селища в Агиос Стефанос.

Няма информация за Агиос Стефанос от времето на Класическият или Римският период. Малко по-късно през Византийската епоха, или в рамките на Венецианската окупация, е била построена църквата на Агиос Стефанос и районът е кръстен на нея. По това време местните разказвали друга история за „камъкът-кораб”. Според нея когато пиратите дошли да плячкосат църквата на Агиос Стефанос, която била построена на острова на Диаплос, Свети Стефан, чието име носела църквата, бил изпълнен с ярост и ги наказал превръщайки корабът им в камък. Поради страхът от пирати, районът на градчето не бил редовно обитаван. Само жителите на близкото селце на Авлиотес посявали и отглеждали нивите си на него, докато през XX век, преди 1974, процъфтява домашното производство на керамика по традиционният метод, благодарение на високото качество на глината в района.

За съжаление, малката църква е била изоставена през годините. Но през 1930 година един млад монах решава да я възстанови и посвещава живота си на нея. Всяко лято се организират празници и фестивали около църквата на Агиос Стефанос. През 1960 година, в непосредствена близост до нея, е построено малко кафене. Няколко години по-късно и първият хотел. С пристигането на първите британски туристи е построена и първата британска вила. Този тих ъгъл на Гърция носи със себе си част от гръцката история, съчетавайки минало и настояще, мит, и реалност.

Превозните средства са нови с всички удобства, за да можете да се насладите на преминаването през редица живописни селища и пейзажи. Пътят до град Корфу отнема около 1-2 часа.

В Агиос Стефанос туристите могат да ползват безплатен достъп до безжичен интернет в някои кафе-барове и ресторанти.
Освен това има и две интернет кафета за компютърен достъп и безжичен интернет.
Градът предоставя медицински услуги за туристите и местните жители 24 часа в денонощието, отделението се намира в центъра на Агиос Стефанос.