Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Корфу
  7. Заливът Агни

Заливът Агни, Йонийски острови

Заливът Агни

В превод от гръцки името Агни означава „не разглезен” и това идеално описва този красив гръцки залив. Разположен на североизточния бряг на остров Корфу, сред маслинови горички, които се отглеждат от двете страни на залива.
Агни не е от онези типични шумни курорти, тъй като има само три таверни (всяка от които има собствен кей за акостиране), както и няколко местни сгради. Заливът се достига главно от малки моторни лодки под наем. Яхти и по-големи кораби също често посещават малкия залив. Пътят към него е много тесен и криволичещ за тези, които са достатъчно смели да шофират до там. Шофирането си струва усилията, заради красотата на брега и кристално чистите води, които се разкриват пред погледа. От другата страна на водата се виждат прекрасните албански планини и град Зара в подножието им, а типична гледка привечер е невероятното отражение на залеза.

Заливът е за хората, които търсят мир и спокойствие. Агни е традиционен гръцки залив, непроменен от времето и запазил облика си от близкото минало. Децата и младежите ще намерят мястото за прекалено спокойно, но възрастните, търсещи традиционен облик и тишина ще се влюбят в Агни.

Крайбрежната ивица е изцяло покрита от малки камъчета с пясъчни участъци на места.
Всички таверни предоставят шезлонги безплатно на своите клиенти. Ако те са заети, всеки може да си вземе шезлонг и чадър под наем.

Гръцкият залив е изключително подходящ за деца, той е достатъчно безопасен, тъй като е далеч от пътищата. Не трябва да се пренебрегва обаче факта, че водата е доста дълбока в някои части. Далечния край на плажа ще бъде по-безопасна опция за децата, тъй като има голямо движение около кейовете, намиращи се в средата на залива.

Ако вървите пеша през маслиновите горички от близките курорти трябва да се обуете със затворени обувки, тъй като се изкачват скали, преминава се през шубраци и тревисти местности. В самото начало пътят към Агни е изключително стръмен, но в последствие става равнинен.

Въпреки че залива Агни не е плаж със син флаг, той се почиства всеки ден и няма никакви боклуци. На главния плаж няма таралежи, но те се намират по краищата на скалите. Плуването и ходенето по скалистите местности трябва да се извършва с повишено внимание.
От близките супермаркети в Калами могат да се закупят специални силиконови обувки.

Заливът Агни е от местата, които си заслужават посещението, тъй като почти не е променян през последните 100 години, независимо от очевидното нарастване на посетителите, за разлика от много други курорти на острова.
Близо до заливът се намира параклиса „Просперо”, както е посочено от Лорънс Даръл. Под параклиса се намира малка подводна пещера, която децата обожават. Следващият малък залив до Агни е Ялискари, който е напълно неразвит и има отлични условия за плуване, гмуркане с шнорхел и области за скални скокове.

За да достигнете до Агни трябва да следвате главния крайбрежен път от град Корфу към североизточната част на острова. Тъй като в североизточния район, пътищата са криволичещите и тесни, са поставени огледала на най-лошите завои. Минава се през Ипсос, Барбати и Нисаки. След хотел Нисаки, който е в дясно, има остър завой на ляво за Агни. Бъдете внимателни, докато шофирате по стръмния и криволичещ път, тъй като е много тесен на някои места. Има паркинга в долната част на пътя.

Агни е залив, а не курорт. Можете да намерите всички удобства на курорт, като супермаркети, обмяна на валута, лодки под наем, съоръжения за водни спортове, телефон и плувни басейни в близкия Калами, който не е толкова далеч пеша през залива Ялискари и целия нос.