Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Корфу
  7. Град Корфу

Град Корфу, Йонийски острови

Град Корфу

Столицата на остров Корфу, който е част от Йонийските острови в Гърция, носи неговото име. Градът изпълнява ролята и на столица на района на Йонийските острови. Още от VIII век Корфу е важна част от страната, а днес с всеки изминал ден неговата популярност сред туристите нараства.
Сред множеството му атракции и забележителности най-силно изпъкват два красиви двореца, които допринасят за широко разпространеното прозвище на Корфу - Кастрополис (Град Замък). През 2007г. старата част на островната столица попада в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Като изключим Керкира (Корфу), сред големите градове на острова са Канали, Потамос, Контокали, Алепу, както и Гувия .

Градът има средиземноморски климат. Летата са топли с умерена влажност и температура, достигаща 33 ° C, а зимите на това място са леки, с температура около или над 10 ° C.

Забележителна е и архитектурата на столицата. В миналото укрепленията на града били толкова обширни, че за тяхното разрушаване през XIX век била нужна силата на близо 20 000 английски войника. В отделни части на Корфу туристите могат да се насладят на великолепието на жилища от венецианската епоха, но те са незначителни в сравнение с британските неокласически сгради от XIX-XX век.

Основният строителен материал, от който е изграден дворецът на „Св. Михаил и Св. Георги” е бял малтийски камък. Величествената сграда е изградена през 1815 г. от сър Томас Мейтланд (1759-1824) – върховен комисар на Йонийските острови.
Друга известна забележителност, разположена близо до Гастури е двореца на императрицата на Австрия Елизабет – Ахилон, станал собственост на германският император Вилхелм ІІ през 1907 г.

От тридесетте и седем гръцки църкви, най-голямо значение имат катедралата, посветена на Дева Мария, църквата Св.Спиридон, който е светеца-патрон на острова с неговата гробница и междуградските църкви Св.Джейсън и Св.Сосипатър, за които се предполага че са най-старите на острова.

Градът е седалище на гръцки и римокатолически архиепископ.
На това място определено не липсват места, на които можете да прекарате времето си. Островната столица умело съчетава съвремие с отдавна забравени дни. Сред фитнес залите, плувните басейни, баровете и ресторантите гордо се извисяват театри, библиотеки, музей, както и множество архитектурни забележителности. Макар, че през Втората световна Война голяма част от сградите са били разрушени, те не са заменени от нови, а са възстановени в предишния си вид. Градската структура е класифицирана, като предимно от неокласически стил „без специални архитектурни особености, които да я разграничават”.

Град Корфу е разположен на широката част на полуострова, която завършва с Венецианска цитадела, откъсната от него чрез изкуствен ров, формиран от естествен канал със солена вода на дъното, която изпълнява и ролята на яхтено пристанище, известно като Контра-Фосса. Старият град, изграден в рамките на укрепления, където всеки метър земя е ценен, представлява лабиринт от улички, покрити с калдъръм, понякога извити, но предимно приятни, цветни и искрящо чисти. Тези улички са наречени „кантоуния”, като много от тях са твърде тесни за движение на товарни автомобили.

На брега на морето към залива Галица се намира алея, а също така и красив кей, разположен между града и цитаделата Листън, където има изобилие от престижни ресторанти и бистра в европейски стил. Произходът на името Листън има няколко обяснения, едно от които е, че много бивши венециански гардове притежават площади с това име, произлизащо от венецианската дума, означаваща вечерна разходка.

Цитаделата не трябва да бъде пропусната от посетителите на Корфу. Нейната популярност е достатъчна, за да бъде те изобразена на задната страна на някогашната гръцка банкнота от 500 драхми (валута, използвана през 1983-2001).

Керкира, известен още като Корфу, представлява лабиринт от тесни улички, кръстосващи крепостта още от XVI век. На това място зад всеки ъгъл може да изскочи параклис, старо имение или таен площад-градина. Любимо място за туристите е френското кафе, построено от французите в същият стил като Рю дьо Риволи в Париж, именно то е едно от местата на които гостите на града се наслаждават на гледката, пиейки джинджифиловата си бира.

Сред изкушенията на град Корфу са и гръцките златни бижута, чиито дизайн и изработка принадлежи на местните занаятчии. В градът има изобилие от магазини и сергии продаващи местни продукти като див мед, смокинови сладкиши и ръчно изработени дантели.

Интересно събитие за града е шествието в чест на Св.Спиридон, което се провежда четири пъти в годината.

Ако планирате посещение на град Корфу има няколко места, които не бива да пропускате. Едно от тях е старата крепост – Листън Еспланейд, построена между VI и XIX век. Тя е изградена върху изкуствен остров и притежава видимо зашеметяваща архитектура. През летния сезон се провежда спиращото дъха музикално изпълнение „Звук и Светлина”, което потапя всеки, който го наблюдава в една различна и красива действителност.


През Втората Световна война, Британската болница в центъра на крепостта е превърната в музикално училище. Днес тази крепост представлява изключително интересна гледка през деня.

Град Корфу е прочут още с традицията си в изящните изкуства. Филхармоничното дружество е част от тази традиция. Музеят на Филхармонично дружество на Корфу представя подробно музикалното наследство на острова.

„Град Корфу е Венеция и Неапол, едно докосване на Франция и няколко капчици от Англия, и разбира се Гърция…”
Графиня Фламбуриари