Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Корфу
  7. Археологически музей на град Корфу

Археологически музей на град Корфу, Йонийски острови

Археологически музей на град Корфу

Град Корфу, Гърция е един от най-посещаваните летни курорти не само заради забележителните си плажове и многото удобства, които местата за настаняване предлагат, но и заради своите исторически и културни забележителности.
Едно от най-предпочитаните места за посещение в него е Археологическият музей. Той е построен между 1962-1965 година и се помещава в модерна сграда, като земята върху която е изградена е дарение от града.

Първоначалната му цел е да приюти археологическите находки от храма на Артемида в Корфу. През 1994 година обаче, предназначението му е изменено, сградата е разширена, като са добавени още две зали, в които са изложени най-новите находки в древната цитадела на Корфу.

В музеят могат да се видят няколко колекции:

- Колекция с неизвестен произход.
- Находки от разкопки на древния град на Корфу.
- Находки от района на Касиопе в Корфу.
- Находки от разкопки в района на Теспротия.

Колекциите се състоят от бронзови и мраморни статуи, погребални дарения, антични монети, глинени съдове, златна бижутерия и части от древни храмове.

В Археологическия музей на град Корфу са експонирани няколко основни предмета:

- Фронтон на Горгона-Медуза от храма на Артемида. Той е най-старият каменен фронтон в Гърция, още от 590-580 г.пр. Хр. и е описан в статията на Ню Йорк Таймс за музея, като: Най-добрата скулптура, която съхранява Архаичният храм.

- Лъвът на Менекратес. Той е произведение от края на VII век пр. Хр., а неговият създател е известен коринтски скулптор от архаичния период.

- Фронтона на Дионис (Бакхус) от 500 г. пр. Хр.

- Основата и част от тялото на коре от късния архаичен период. Открито е по време на разкопки в грънчарска работилница в областта на Фигарето.

- Мраморен торс на Аполон от II век сл. Хр. Той е копие на оригиналната статуя „Парнопиос Аполо” създадена от Фидий (прототипът му е известен като „Касел Аполон”).

- Погребални възпоменателни плочи на Филистион – дъщеря на Агенос и Арпалис, с надпис, който се превежда приблизително по следния начин - Поздрави Филистион. Ти отиде на двадесет и три години в подземния свят, и остави майка си Арпалис в траур, съпругът ти Аристандрос вдовец и объркан, а децата хладни, като сираци. [Ти], славната кръв на Агенос, избрала за себе си последния сън, тази горчива, катранено-тъмна гробница те е приела [в прах].

- Глинени статуетки на Артемида. Те са открити в големи количества в малкият храм на Артемида, в Канони, град Корфу.

- Четири сандъка с монети, открити при разкопки на различни места в Корфу.