Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Корфу
  7. Византийски музей в град Корфу

Византийски музей в град Корфу, Йонийски острови

Византийски музей в град Корфу

Византийският музей в град Корфу, Гърция е един от най-старите и богати, религиозни паметници на острова. Той се помещава в църквата на Дева Мария, за която се предполага, че е построена в края на XV век. От 1984 година богата колекция от наследствени вещи и преносими икони са експонирани в нея.

В църквата Антивоуниотиса са запазени всички особености, с които се отличават църквите в Корфу, изградени в този период. Като най-ярко доказателство за този факт е и до днес запазения дървен покрив на храма на Светата Дева, както и обвивката екзонартекс на три от четирите и страни. Екстериорът, който има сводести врати и прозорци, е плануван да бъде единственият декоративен. Камбанарията, която също е със сводести отвори в горната част, се издига на открито в двора на източния край на историческата забележителност.

За да бъде в пълен контраст на строгите екзонартекси, вътрешността на главният кораб е впечатляваща и внушителна. Тя запазва редица характеристики на базиликите от така наречения Хептанесиан тип, като високите църквони пейки, рисуваните „тапети” по стените и украсеният таван, който в случая е отделен от касетката си чрез елегантни, позлатени дърворезби. Каменният иконостас е построен през по-късен етап. Паветата на главният кораб и екзонартексът също са от камък. По-голямата част от тях са надгробни плочи с врязани или релефни имена на погребаните тук - благородници, велики духовници и изтъкнати личности, тясно свързани с историята на Корфу.

През 1979 година, потомци на учредителите от видни семейства, правят дарение на църквата, като условието за този жест е тя да се превърне в музей.
През 1984 година, след като някои от основните проблеми на светия храм са разрешени чрез извършване на така необходими възстановителни работи, тогавашният министър на културата Мелина Меркури открива музея.
През юни 1994 година, след втората, финална фаза на реставрацията на църквата, Антивоуниотиса си възвръща старото величие и великолепие, и новата й изложба е открита.

Основният аспект в реставрирането на музея, пада върху това, да се пресъздаде паметникът като църква. Въз основа на архивни фотографии, главният кораб и светилището отново си възвръщат така характерния литургичен характер, формиращ се през последните векове. Всички богослужебни предмети са поставени отново на съответните им позиции, а пейките и изрисуваните „тапети” са преустроени. Притворите стават предимно изложбени места, в които се показват икони от църквата, а по-голямата част от старата колекция от Музея на азиатското изкуство, са изложени по хронологични, иконографски и стилови характеристики на експонатите.

Колекцията включва важни артикули от известни и анонимни художници, датиращи от XV до XIX век. Това хвърля цялостен поглед върху религиозните и художествените творби от този период на остров Корфу, както и на интелектуалното движение като цяло.

Освен иконите в музеят има и множество различни предмети използвани в духовенството - богослужебни предмети, стенни фрески от различни църкви на остров Корфу, стари евангелия, ръкописи и дрехи на свещеници.
Подобно на Йонийските острови, Корфу се превръща в крайна точка и място за много художници. Голяма част от тях, главно от Крит, по пътя от Крит до Венеция пребивават там.

Художественото движение и неговите тенденции през вековете, съчетани с отдадеността на православната доктрина, Византийските останки, както и директният контакт със Запада, водят до създаването на висококачествени художествени естетика и модели, не само сред местните жители.
Във Византийският музей е представена работата на художници, като Тсафоурис, Майкъл Дамаскин, Емануел Ламбардос, Виктор и Майкъл Аврамис, и други. Тези артикули изцяло представят пет века от религиозното, художествено изразяване.