Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Корфу
  7. Музей на Азиатското изкуство в град Корфу

Музей на Азиатското изкуство в град Корфу, Йонийски острови

Музей на Азиатското изкуство в град Корфу

Музеят на Азиатското изкуство, който се намира в град Корфу, е единствения музей в Гърция, посветен изцяло на изкуствата от Далечния Изток, Индия и древността. Музеят се помещава в Дворецът на Св. Св. Михаил и Георги.

Неокласическата сграда в грузински стил е построена от Малтийски варовик през XIX век, по време на британската окупация на Йонийските острови. През 1864 година след обединението на Йонийските острови с Гърция, тя става собственост на гръцката държава, а от 1928 година в нея се помещава Музеят на Азиатското изкуство.

Дворецът представлява триетажна сграда на която главният вход води директно към приземния етаж, където има четири зали за обществено ползване, от които три се използват за временни изложби, а четвъртата е конферентната зала на Йонийският Сенат. Постоянните галерии на музея са разположени в двете крила на първия етаж.
В източното крило, известно още като крилото на Григориос Манос, е експонирана част от китайската колекция на музея, а в западното крило, известно като крилото на Н. Хадживасилио, са изложени артефакти от Япония, Индия и голяма част от околните области.

Григориос Манос (1850-1928), гръцкият посланик в Австрия, е човекът, който представлява и основава Музеят. В края на XIX и началото на XX век, той закупува приблизително 9500 китайски, корейски и японски артефакти от художествени търгове главно в Париж, и Виена. По този начин той съставя цялостна и забележителна колекция, която записва и каталогизира, с почти научна последователност. С право можем да го опишем не просто като колекционер, а дори, като първият гръцки специалист по изкуството на Далечният Изток.

Китайско-японската колекция на Г. Манос предоставя възможността за създаването на „Музеят на китайско-японското изкуство”, същевременно с което се превръща в атракционен център за допълнителни дарения. Музеят разполага с колекция от 10500 експоната от азиатското изкуство. Освен колекцията на Манос, в него се намират личните колекции на Н. Хадживасилио и С. Чиотакис, както и индивидуално дарени артикули от И. Синиоссоглу, П. Алманахос и И. Коллас.
В колекцията на Хадживасилио отделно са прибавени 400 творби от Индия, Пакистан, Тибет, Сиам и Североизточна Азия, което променя строгият китайско-японски характер на сбирките, в следствие на което музеят се преименува на „Музей на азиатското изкуство”.

Основните сбирки, които могат да се видят в музея са няколко:

- Китай (от неолита до XIX век). Колекцията съържа керамика, бронз, лак, живопис, текстил, дървени скулптури, артикули от скъпоценни камъни, бижута и други.

- Япония ( от IV до XIX век), съдържа керамика, бронз, лак, живопис, графика, текстил, битови предмети, Кабуки театрални маски, музикални инструменти, дървени скулптури, стъклени артикули и предмети от скъпоценни материали, самурайски облекла и оръжия, и други.

- Корея (от XIX до XIX век):. В тази сбирка могат да се видят предимно керамика и живопис.

- Индия (от II век пр.н.е. до XIX век сл. н.е.). Тук преобладава каменна, дървена и бронзова религиозна скулптура, както и миниатюрен живопис.

- Авганистан и Пакистан (от II век пр.н.е. до V век сл.н.е.). Интересни за тази колекция са Гандхарските сиви плочи с будистки релефи.

- Непал – Тибет (от XVII до XIX век) са представени с бронзови религиозни скулптури и боядисани оброчни знамена.

Има също и няколко скулптури от Югоизточна Азия.

Музеят на азиатското изкуство е място, на което всеки би могъл да се потопи в културата на Далечния Изток, да усети полъха на една различна цивилизация и да погледне изкуството от по-различен ъгъл.

Посещавайки тази институция вие можете за няколко минути да се пренесете в два напълно различни свята – в слънчевата Гърция, със своите мащабни древни сгради и храмове,. и в тайнството и загадъчността на Изтока.