Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Корфу
  7. Музей на банкнотите в град Корфу

Музей на банкнотите в град Корфу, Йонийски острови

Музей на банкнотите в град Корфу

Йонийският остров Корфу, който някога е бил дом на феакийците, раса обитаваща остров Схерия (идентифициран с днешен Корфу), посетен от Одисей на път за вкъщи от Троянската война, е също така дом на Гръцкият музей на банкнотите – единствен по рода си в Гърция и един от малкото в света, с цялостна и непрекъснато увеличаваща се колекция.

Музеят на банкнотите се помещава на първият етаж на историческата сграда на Йонийската банка, която е първият клон на банката в Корфу. Там е изложена почти пълна колекция на гръцките банкноти, от първите разпространени през 1822 година до последните изтеглени през 2002 година с появата на еврото, скици, есета и печатни плочи на различни гръцки банкноти, архивни материали (документи, счетоводни книги, чекове, снимки свързани с историята на Йонийската банка). В музеят могат да се видят още и цялостна система от последните разногласия възникнали за банкнотите между държавите-членки в еврозоната, преди еврото да се превърне в единна валута, както и модерният производствен процес на банкнотите. В колекцията са експонирани повече от 2000 артикула.

Сградата в неокласически стил е проектирана от архитекта Йоанис Хронис около 1840 година, а Музеят е открит от Йонийската банка през 1981 г. Йонийската банка се слива с друга известна гръцка банка през 2000 година, а три години по-късно музеят е затворен за ремонт. След приключването на ремонтните работи музеят отваря врати, като вече включва допълнителна изложбена зала, показваща работата на първото британско предприятие и първата банка, функционираща на гръцка територия.

Като уредник и историк на музеят Арис Рапидис предприема обновяването и координирането на радикалната реорганизация на колекцията в съответствие с последните музейни стандарти.

Вторият етаж на сградата е конфигуриран в изложбена зала през юли 2007 г., с цел да бъде домакин на визуални художествени изложби и други културни събития. Събитието, с което е открита изложбата е „Гръцки костюми – Печатни източници на XVI-XX век”, организирана съвместно с Музеят Бенаки.

Музеят на банкнотите съдържа исторически материали, отнасящи се до историята на Йонийската банка и пълна серия от последните тиражи на националните банкноти извън еврозоната преди замяната им с еврото.
Процесът на производство на банкноти е включен сред експонатите, както и метода за добавяне на воден знак, докато останалите детайли се гравират на метална плоча в цеха.

Сбирките, които могат да се в сградата се считат за едни от най-пълните в света.
Сред експонатите са включени дори и някои много редки екземпляри на гръцката валута, включително „colonata” от 1860-та.

Една от най-редките банкноти от изложбата е тази, изобразяваща византийската църква „Св. София” в Константинопол, проектирана през 1920 г., без Османски минарета. Тази банкнота обаче никога не се разпространява и не влиза в обръщение, тъй като само няколко години по-късно настъпва бедствието в Мала Азия.

Експонирани са и първите банкноти, издадени от първият губернатор на Гърция – Йоанис Каподистриас. Техният дизайн включва розов цвят на феникс върху бял фон.

Със създаването на Националната банка на Гърция през 1841 г., древната драхма отново става официална валута на Гърция. Показани са първите банкноти, отпечатани от британските печатни къщи Паркинс Бейкън и Бредбъри Уилкинс, последвани от Американската банкнотна компания, която преуспява повече от британците в началото на века, отпечатвайки гръцките банкноти до около 1982 година, когато гръцката банка поема задължението да отпечатва държавната валута.

Редки банкноти в арт деко стил, отпечатани във Франция, някои включващи Хермес, символично изобразяващи последователността на гръцката валута и търговия от древността до 1930 г. Изложбата включва още банкноти, печатани по време на Втората Световна война от окупационните сили на Оста и банкноти издадени от временното „планинското правителство”, което е било оценено на еквивалентната стойност на килограм пшеница.

Друг важен експонат е банкнотата на стойност 100 милиарда драхми, произведена през годината на хиперинфлация – 1944, оставаща в историята като тази с най-висока стойност произвеждана някога в гръцката държава. След края на хиперинфлацията, стойността и се понижава до 2 драхми.