Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Лефкада

Йонийски острови, Остров Лефкада - Забележителности

Остров Лефкада

Лефкада, или наричан още Лефкас, е гръцки остров, в чийто брегове се къпе Йонийско море. Намира се на западния бряг на Гърция, свързан със сушата чрез дълъг тротоар и плаващ мост. Островът се нарежда на четвърто място по големина в Йонийско море и е културен център на Йонийския регион с много исторически забележителности.

Името на Лефкада (означава „бяло”) идва от забележителните стръмни бели скали на нос Лефката, който се намира на южния бряг на острова.

Основният град, в който се намира и седалището на общинския съвет на острова е град Лефкада. Той е разположен в северната му част, на около 20 минути с автомобил от Националното летище Актион. Островът е част от регионалното звено на Лефкада.

Лефкада намира своето място сред множество легенди и истории от митологията.
Една от тях гласи, че той е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.

Друг мит е този за самоубийството на Сафо в Кейп Лефкада, който е свързан с други предания, обвързващи островите на древногръцката богиня на любовта Афродита и Одисей, героят от „Одисея” на Омир.

Немският археолог Вилхелм Дорпфелд провежда археологически изследвания, избирайки различни участъци от митичния остров. Той получава нужното финансиране да работи на острова, като предполага, че Лефкада е Омирската Итака и двореца на Одисей е разположен на запaд от Нидри, на южното крайбрежие на Лефкада. Съществуват и предположения от местни туристически служители, че няколко пасажа в „Одисея” сочат Лефкада, като възможен модел за Омировата Итака. Най-значимият от тези пасажи, лансирани от местният туристически борд, описва Итака, като остров достъпен пеша, така както е Лефкада, тъй като това не е наистина остров, понеже е свързан със сушата чрез тесен тротоар.
Според Страбон, крайбрежието на Акарнания през по-ранните времена е наричано Лефкас. Древните източници наричат Лефкас коринтска колония, вероятно с участието на Керкира. През Пелопонеската война Лефкас се е присъединил към Спартанската конфедерация.

Османците го наричат „Аямавра” и го управляват между 1479-1502 г., 1504-1684 г. и 1715-1716 г.

Големината на остров Лефкада се измерва на 35 км. от север на юг и на 15 км. от изток на запад. Площта му е 336 квадратни км. Най-високата му точка е в планината Ставрота, разположена в центъра на острова и достига 1158 м. надморска височина. На източния бряг на Лефкада се намират малките курорти Лигия, Никиана и Перигиали, всички на север от Нидри – най-големият курорт на острова. Намира се в закътан район с изглед към Скорпионс - собственост на Аристотел Онасис, Меганиси и други малки острови, както и континентална Гърция.
Главният крайбрежен път от Лефкада до Василики преминава през китно селце, въпреки, че околният път, който заобикаля селцето на запад е завършен. Има редовни фериботи до Кефалония, Итака и Меганаси.

На 20 км. южно от Нидри е курорта Василики. Той е известен център за уиндсърфинг. Има фериботи до Кефалония и Итака от Василики. На юг от Василики е нос Лефкада. Твърди се, че там, гръцката поетеса Сафо е намерила смъртта си, скочила от тридесет метрови скали.

Известният плаж на Порто Кацики е разположен на западния бряг на Лефкада. Той се счита за един от най-добрите в света. Голяма част от плажовете са покрити с пясък и ситни камъчета.

На острова има типичен средиземноморски климат - горещи лета и хладни зими, особено в планините. Характеризира се с планински терен и вечнозелена богата растителност, което го прави различен от повечето гръцки острови.