Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Йонийски острови
  6. Остров Меганиси

Йонийски острови, Остров Меганиси - Забележителности

Остров Меганиси

Меганиси е малък, неизследван Рай сред гръцките острови, разположен само на 6.5 км. от остров Лефкада. Това е един зелен малък остров, заобиколен от още по-малки островчета, като например Мадури, Тилия, Спарти, Китрос и известното, най-вече като собственост на Аристотел Онасис, островче Скорпиос. Посетителят ще бъде в състояние да се наслади на девствена природна среда, която съчетава пищна зеленина с изумрудено морска вода, украсена от старомодни села.

Остров Меганиси или както още е известен „острова на моряците” има три селища. Най-голямото е Вати, построено около пристанище, което очарова със своята ярка атмосфера. Селището Катомери се нарежда на второ място по популярност със своите традиционни къщи. То е сред предпочитаните дестинации за много от туристите. На 4 км. От него се намира и последното селище, известно като Спарточори, което е разположено на върха на острова, където къщите са разделени от подобни на лабиринт алеи.

Климатът на Меганиси е средиземноморски, с дълги топли лета и меки зими. През лятото температурите са доста високи, достигайки дори 40 градуса по Целзий през някой дни. Лекият морски бриз, появяващ се в някои от вечерите е като разхлаждаща милувка за посетителите и гостите на острова. Юни и септември са много подходящи месеци за тази дестинация, тъй като средната температура е около 30 градуса по Целзий.

Зимата е най-студена през декември и януари, но температурите обикновено не падат под 5 градуса. Жителите на Меганиси рядко виждат сняг, а дори когато се случва да завали, той почти не се задържа. Най-много валежи от дъжд падат в края на есента или началото на пролетта и обикновено траят по няколко часа.

Архитектурните изследвания показват, че живот на Меганиси се е зародил още през епохата на неолита. В древността острова носи името Тапхос. Това име е взето от Тапхос, който е син на Посейдон и владетел на региона.

Владетелят управлява поданиците си с мъдрост, а негов последовател е сина му Ментес. Според някои латински писатели, древния остров Каприя или модерния остров Капри в Италия, е бил колония на Тапхиани.

Съдбата на Меганиси винаги е била свързана със съдбата на съседния остров Лефкада от древни времена до днес. От VII-ми век преди Христа до Римската империя през 197 г. пр. Хр., Меганиси е Kоринтскa колония.

След като кръстоносците покорили Константинопол през 1204 г., островът попада в ръцете на венецианците, но скоро след това той е включен в господството на Епир.

Меганиси е под френска власт в годините между 1294 до 1479. До връщането на венецианците през 1684, острова заедно със съседа му Лефкада е в ръцете на турците.

Французите си връщат контрола над островите през 1797г., но само една година по-късно, Меганиси е под Турско-Руско управление.

От 1800 до 1807 година е създадена Ептанезийска държава. Докато Меганиси винаги е бил убежище на бунтовници, укриващи се и крадци, местните искат повече демократични права.

През 1821 г., по време на гръцката революция, жителите на острова воюват изключително ентусиазирано с един много мощен лидер Демос Целиос. След края на британската окупация, Меганиси и останалата част от Йонийските острови са вече част от гръцката територия – от 21 май 1864 г.

По време на Втората световна война, островът е бил под италианска окупация и много от жителите му отиват в континенталната част на Гърция, за да се бият.

През 50-те години на XX век, голяма част от населението мигрира в чужбина, за да търси по-добър живот.
Поради голямата му отдалеченост и изолираност, особено през зимните месеци, значителна част от населението на Меганиси се занимава с риболов и земеделие.

Община Лефкада и околните островчета, сред които е и остров Меганиси, които принадлежат към нея, са запазили традиционните елементи във формата и структурата на сградите.

Къщите са изградени с обикновени материали, които са в перфектна хармония с природната среда. Те не отежняват или развалят гледката, а дори напротив, красивите къщички са като едно продължение на дивната природа.

Простота и пестеливостта на тези населени места изразяват отношението на жителите на общината към заобикалящата ги среда.
В същото време те представляват „живи” снимки на един наистина традиционен начин на живот.

Меганиси оставя ярък отпечатък у своите посетители с хармоничната архитектура, която обвива елегантност в рамките на простотата.

Цветни щори, дървени балкони, големи френски прозорци и червени керемидени покриви създават картина, която напомня за спокойствието на миналото и ни връща в Гърция по време на 60-те.
Трите селища в Меганиси, с тесните живописни улички, се състоят от малки селски къщи, построени с камък и във всяка има кладенец от който жителите източват вода.

Днес кладенците, които работят са много малко. Въпреки това, повечето от тях изградени от камък, впечатляват посетителите с изкуството на тяхната структура, формиращи ниска кръгла каменна пейка в долната част.

Поради своя размер Меганиси не разполага с музей, който да съхрани и популяризира неговата културна идентичност.

Ако искате да посетите музей, можете да отидете на съседния остров Лефкада, който е само на 20 минути разходка с лодка до Нидри. На острова има два фолклорни музея, един в село Рачи, а другият в село Неочори.

Редица красиви църкви са изградени на територията на острова. Някои от тях са стари, а други са били, построени в традиционния стил.

Една от тези очарователни църкви е Агиос Йоанис. Тя е с изключителна важност за Меганиси. Представлява малък манастир, носещ името Агиос Йоанис Продромос (Свети Йоан Кръстител) и се намира на каменист плаж в западната част на острова.

Църквата не разполага с голяма постройка или великолепни фрески. Въпреки това, тя има забележителна история. Приема се, че е построена преди 1477 пр.Хр.

Според историците, пирати опустошават манастира и хвърлят светата икона на Свети Йоан в морето, но за щастие рибар я намира съвсем случайно. Църквата е възстановена през 1800 г. след интереса на монах Йоан Патрикис, който е от богато семейство.

Друга не по-малко интересна църква е Агиос Константин и Елена. Това е църквата на гробищния парк на Свети Константин и Елена и е разположена във Вати. Тя е изцяло изградена от дърво и датира от XVII век. През 1790 г., храмът на църквата е възстановен с участието на собственика на кораба Маламас, който дарил земята на гробището.

Много други малки църкви и параклиси са намерени разпръснати по протежение на селищните райони на острова. Всяка от тях е изключителна сама по себе си и има с какво да впечатли туристите. Много фестивали се организират по време на деня на всяка от тях по отделно (деня на светеца, чието име носят), литургии и събирания на местните жители.

Меганиси е известен с „Празника на сардините”, който се провежда на площада на селището Вати през юли. Този празник се чества всяка година с акомпанимента на местния оркестър.

Печената риба и местното вино са неизбежна част от трапезата на този празник. Както подсказва името, сардините са основното ястие по време на фестивала.

Вечер на шаха се организира в началото на август в селището Катомери, с участието на експерти в шахмата.

Всяка година от май до август на гръцкия остров се организират много културни събития, с участието на местните жители и посетители.
Тези събития включват традиционен фестивал с модерна и народна музика, културни симпозиуми, театрални представления, известни като Карагиозис в Гърция, музикални концерти, четене на поезия, футболни турнири и възраждане на старите обичаи.
Всички тези събития спомагат за насърчаване на култура на този малък остров.

Риболова и селското стопанство са основните начини на живот на местните жители в Меганиси. Най-важните култури са отглеждане на маслини и вино. От всичко това става ясно, че острова е идеалното място за купуване на оригинално гръцко вино и зехтин. Друг известен продукт е узото - локално произведения алкохол, сервиран с морски деликатеси.
Продуктите, направени от козе и овче мляко, също са популярни на това място.

Природата е надарила селищата с плодородна почва, подходяща за отглеждането на всички видове зеленчуци и плодове. Меганиси е един от гръцките острови, на които може да се намери богато разнообразие от плодове и зеленчуци. Бадемите и меда също са сред важната продукция на острова, а също така и деликатеса направен от тях като мед с мащерка.

Меганиси има добър местен транспорт и пътна мрежа. До островната територия има фериботи от Нидри намиращ се на отсрещния бряг на Лефкада. Тези фериботи между Нидри и пристанището на Спилия, в близост до Спарточори, отнемат 20 минути.

Меганиси има тесни и криволичещи пътища, свързващи селищата му. Голям брой малки автобуси и коли преминават през тези пътища. Ползването на мотори за придвижване поради ширината на пътя е удобство.
Има различни маршрути за разходки около Меганиси, които преминават през тесни кози пътеки и пешеходни пътеки, водещи до по-отдалечените части на острова.

Територията на този гръцки остров определено не е от тези за пазаруване. Той предлага само някои ценни предмети характерни за района, дрънкулки направени от местни занаяти и богат избор на сувенири.

Могат да се намерят ръчно бродирани покривки за маса и изтривалки, които представляват работата на жените, живеещи в селищата на острова и на Лефкада.

В Спарточори има редица магазини, които продават кулинарни специалитети.

Хотелите в Меганиси са предимно във Вати, Катомери и Спарточори. Това е един старомоден остров в Йонийско море. Спокойният начин на живот, рибни таверни, зелени пейзажи и кристално чисто море създават идеалния фон за почивка.
Всяка година Меганиси е претъпкан от гърци и чуждестранни туристи, а острова им осигурява богат избор от места за настаняване. Предлага голям набор от хотели, апартаменти, студия, стаи.

На острова има многобройни малки, великолепни и плажове. И всички те имат кристална вода и са заобиколени от незамърсена зелена растителност. Рядко са претъпкани, така че там възможността за насладата от спокоен и релаксиращ ден на слънце е огромна. Някои от тях са достъпни само от морето и налагат взимането на лодка от Вати, за да бъдат посетени. Останалите са лесно достъпни с кола или мотоциклет.