Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Тасос

Остров Тасос, Гърция - Туристически Атракции

Остров Тасос

Тасос е гръцки остров, разположен в северната част на Егейско море, в голяма близост до брега на Западна Тракия при устието на река Места. Главен и най-голям град е Тасос, често наричан и Лименас. Лименария е вторият по-големина град на острова.

Остров Тасос е едно от съкровищата на Гърция. Той предлага на своите посетители много повече от красиви, слънчеви плажове и кристално чиста вода. Именно на несо туристите могат да се докоснат до цялата гръцка култура и традиции, които в повечето случаи са се изгубили на другите гръцки острови откакто те са станали туристически центрове.

Освен това острова има богата история и археологически находки, които са пръснати из цялата му територия. Свидетелство за това са историческите паметници от миналото като: останките от Стария град, Храма на Аполон и Светилището на Дионисии.

Остров Тасос е бил под контрола на различни завоеватели и нашественици, поради тази причина името му често е било сменяно. Най-често е бил владян от тракийски племена.

В митологията се разказва, че Тасос е бил открит заради многото любовни приключения на Зевс. Кралят на Източна Фуниция – Агенор, имал трима сина и една изключително красива дъщеря Европа. Един пролетен ден Зевс отвлякъл Европа и я отвел до Диктийската пещера на остров Крит. Тасос, който според гръцката митология също е бил син на Агенор тръгва да търси сестра си. Пребродил много земи докато не стигнал до този остров. Завладян от благоприятния климат и богатата растителност той се отказал от търсенето. Тасос и неговите придружители останали там и така възниква името на острова – Thassos.

Лименас е главният град на Тасос. Той е част от префектура Кавала и е разположен на източното крайбрежие.
Местното население назовава града Лименас, но с нарастващия брой на туристите той се сдобива и с името Тасос.

Едно от най-важните археологически открития е Древната Агора. Руините на този древен град са близо до пристанището и музея. Строителството му започнало през ІV век и продължило до ІІ век пр.н.е. Той играел ролята на културен и търговски център. Близо до Стария град се намира Светилището на Артемида и Дионисии, а нагоре по хълма са разположени Стария Театър, Акропола и Светилището на Атина.