Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Драма

Драма, Гърция - Туристически Атракции

Драма

Град Драма е разположен в североизточната част на Егейска Македония, Гърция. Градът е център на Дем Драма и на Ном Драма. Това е един от най-интересните окръзи в Гърция.
Намира се в северната част на Драмското поле и южното подножие на планината Фалакро.

Архитектурната традиция и праисторията се сливат, за да разкрият на посетителите цялото великолепие на областта. То се лъха на всяка крачка и във всяка забележителност - от величествените останки на средновековните стени на града, от елинистичната гробница, храма „Агия София” (Света София) от X в. сл. Хр., храма „Памегистон Таксиархон” (Великите Архангели), старата Метрополия, зданието Тзиму, мраморната къща „Анастасиадис”, къщата „Пампукас”. Интерес за туристите представляват също и старата Митрополия и Учебните заведения на Православната общност, свързани с дейността на народопреподобния великомъченик митрополит Хрисостомос Калафатис, епископ на Смирна.

Неголемият Археологически музей на града е съхранил в себе си историческата памет на това място. В него е очертан пътят на местната история от дълбока древност (50 000 г. пр. Хр.) до 1913 г., а в Музея на църковното изкуство са запазени ценни образци и документи.

Богатият на природа и на забележителности район, разполага с множество вълнуващи местенца, към които човек не може да остане равнодушен.
Едно от тях е сгушената при изворите на река Ангитис (Драматица) пещера Маара. Тя несъмнено е сред най-красивите в Гърция с подземната река под планината Фалакро, дълга 12 км и богато декорирана със сталактити и сталагмити.

Не по-малко очарователни гледки предлагат градските паркове - незаменими места за отдих и почивка, особено през летните месеци. Два от тях са паркът „Агия Варвара” и „Парка на статуите” пред сградата на управлението, където през май се състои симпозиум и се експонират произведения на гръцки и чуждестранни творци - скулптури от мрамор, дърворезба, иконопис, картини, керамика.

Жителите на Драма са изключително сърдечни и гостоприемни. Тези техни черти допринасят за развитието на туризма, който процъфтява все повече. Отличната пътна инфраструктура, както и високото ниво на предлаганите услугите са още един плюс за това.

Обкръжен от лозови масиви и местност по традиция винарска, градът е свързан от древността с култа към бог Дионис. Недалече от селцето Кали Вриси е разположено светилището на бога, като около него има множество лозя. То е било център на местния култ към бог Дионис от края на IV в. пр. Хр., а днес на това място се провеждат Дионисиевите тържества.

В наши дни култивирането на лозата се е осъвременило и лозовите масиви са обогатени с нови видове. Винарите, а и за не толкова запалените по виното туристи могат да посетят най-големите винарни в Драма, които отворени и предлагат 50 вида вина и узо. В тях освен насладата от прекрасната напитка посетителите могат да получат множество приятни изненади. Драмските винари са спечелили не само безброй международни награди, но и международно признание.

През летния период в клисурата Петруса - Пирги в подножието на планината на цветята Фалакро, в каменния театър всяка година се организират различни тържества - музикални и театрални празници, сред чудесната естествена акустика на природата, августовските месечини и силният аромат на цветята.

В тази богата и разнообразна на забавления и преживявания местност, дори любителите на зимните спортове не са забравени. Внушителната Фалакро е приютила ски център с 18 писти, 7 лифта и места за практикуване на алпинизъм и делтапланеризъм. Високата планина предлага гледка не само към Олимп и Света гора, но и към 15 села в България.

По своето многообразие Драма е един неповторим град с дадености, опровергаващи резултатно скуката, характерна за малките окръжни градове.

Едноименния окръг Драма е земя на земеделци и животновъди. Природата щедро е дарила с водни площи цялата територия.
Освен това има забележителни технически постижения, като изкуствените езера на река Места, язовирите и водноелектрическите централи на Тисаврос и на Платановриси.

В североизточната част на Драмска област в излязлото сякаш от картина градче Паранести се намира Музеят по естествена история.
Северните и източните очертания на тези места представляват българо-гръцката граница. Картинният пейзаж е обогатен от средновековни крепостни стени, реки, пълни с риба, водопади, старинни мостове, планински ливади и гъсти гори, пълни с големи и малки животни.

Мекия климат и природни красоти привличат любителите на лова и риболова. Безкрайните гори, чистият въздух, ароматите на цветя и билки, историческите забележителности, църкви и манастири със съкровища и стенописи са една прекрасна и изцяло завършена приказка, готова да приеме всеки, желаещ да я изживее.