Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Амулиани

Амулиани, Гърция - Туристически Атракции

Амулиани

Амулиани е малък слънчев остров, разположен на Халкидики между Ситония и Атон, в по-голяма близост до Атон. Намира се на 130 километра от Солун, с който е свързан чрез редовна фериботна линия. Отново чрез ферибот може да се достигне до него от Трипити или от Уранополис, като пътуването не трае повече от 10-15 мин.

Това е единственият населен остров в района на Халкидики. До 1925 г. островът е бил притежание на Ватопедския манастир от Света Гора, но от 20-те години на миналия век на него са намерили своя дом около 1000 души, днес постоянно население.
Историята на местните жители може да бъде проследена и чута в емоционалните разкази на хората, които се грижат за етнографския музей.

В музеят можете да се насладите на истинско домашно гостоприемство – нагледно се демонстрира приготвяне на характерните празнични сладки амигдалота. Освен това в него е разкрит тежкия живот на емигрантите от Анадола.

Въпреки че Амулиани е остров, няма силни ветрове, които да образуват вълни. Характерен за него е мекия пясък на плажовете, откъдето идва и името му – Амулиани (Ситен пясък).

От ден на ден броят на туристите, разкриващи природния му магнетизъм се увеличава. И макар територията му да е само 4,5 кв. км тя е изключително богата на невероятни природни гледки, красиви плажове, множество скални образования и романтични малки пристанища. Покрит е с ниска растителност и маслинови плантации. Водата е кристално чиста и от повърхността се вижда живота в морето. Многобройни са малките заливчета със ситен пясък, а на някои от плажовете има заведения: Мегали Амос, Аликес, Агиос Георгиос, Фака, Карагаци, Цаска и Нисакя.

За настаняване на туристите острова разполага с няколко хотела, като част от тях са по-големи, останалите са семейни хотелчета със студия и стаи под наем, както и два къмпинга. Амулиани предлага всичко необходимо на своите гости за една изпълнена с удобство и спокойствие почивка - супермаркети, сувенирни магазини, таверни, заведения за бързо хранене и аптека, а около брега има кафенета и барове, работещи до късно. Може да се вземе и колело под наем за обиколка на острова.

Остров Амулиани е един малък земен рай, разположен съвсем близо до нас. Тихи, спокойни, слънчеви улички са кръстосали склоновете. Фин златен пясък и прозрачна спокойна вода, обградени от скали всяка със своята история, белязана от времето.