Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Патра

Патра, Гърция - Туристически Атракции

Патра

Патра е град разположен в Западна Гърция, административен център на едноименната провинция. Намира се на южния бряг на Коринтския залив, на полуостров Пелопонес. Той е третият по големина град в Гърция и третото по големина пристанище след Атина (Пирея) и Солун.

Селището има история, която обхваща четири хилядолетия. В римската епоха града е бил един космополитен център на източната част на Средиземно море. Освен това според християните това е мястото на мъченичеството на Свети Андрей.

В града има два държавни университети и един технологичен институт.
Всяка година Патра е домакин на един от най-големите и най-колоритните карнавали в Европа. Повечето хора смятат, че събитието датира от 1829 година, но може да е съществувало още по времето на древните гърци, в чест на бога на виното и веселието Дионисий. През 19 век карнавала започва да се провежда традиционно всяка година по едно и също време. Проявите свързани с карнавала започват на 17 януари (деня на Свети Антоний).

Патра се намира на 215 км. западно от Атина. Климата там е средиземноморски. Характерна за района е типичната мека, влажна зима и горещо, сухо лято, а пролетта и есента са приятни преходни сезони, като през есента влажността е значително по-голяма от пролетта.

Първите следи от живот по тези места датират още от 3-то хилядолетие пр. Хр. Патра процъфтява за първи път по времето на Микенския период (1580-1100 г. пр. Хр.). Древна Патра е образувана от обединяването на три микенски селища. По време на античността града е смятан за земеделски. Именно това допринася той да се превърне във важно пристанище по-късно.

Патра се превръща в християнски център още в първите дни на християнството, точно там е и мястото, където св. Андрей е бил разпнат.

През Средновековието територията продължава да бъде важно пристанище, както и индустриален център. До 9 век града процъфтява и трупа богатства.
През 1204 година силно влияние на Патра оказва Четвъртия кръстоносен поход и територията става седалище на Латинското херцогство на Атина в рамките на Княжество Ахея.
През 1205 година е завоювана и става част от Княжество Ахея. Двеста години по-късно венецианците също упражняват контрол върху мястото, а градът е бил управляван от архиепископа в името на папата. От 1430 година владетел на областта е деспот Константин Палеолог.
Патра остава част от деспотство Морея до 1458, когато е покорена от султана на Османската империя Мехмед II .

Патра е един от първите градове, в които избухва гръцката революция през 1821 г.
Градът е освободен на 7 октомври 1828 от френски експедиционни сили в Пелопонес, намиращи се под командването на генерал Мейсън . Градът започва бързо да се развива и се превръща във вторият най-голям градски център в края на 19-ти век в Гърция. Важна роля, за това изиграва и факта, че града е главно експортно пристанище за селскостопанска продукция на Пелопонесл

Първата световна война значително забавя развитието на града и довежда до огромен приток на бежанци от Мала Азия. По време на Втората световна война, района е основна цел на италиански въздушни нападения.

Днес Патра е разделена на две части – горна и долна. Горната част, наречена Ано Поли, е по-стара и по-живописна, обаче, долната част, наречена Като Поли, от своя страна е по-атрактивна. Като цяло града и региона са дали дом на различни древногръцки, римски и византийски паметници, включително римски Одеон, крепостта на Рио и крепостта (замък) в Патра.

Римският Одеон е най-значимият древен паметник в региона. Той е разположен в горната част на града и е построен около 160 г. сл. Хр., по време на управлението на Антонин Пий или Марк Аврелий. Историческата постройка е възстановена и частично реконструирана и се използва като летен театър за представления и концерти по време на летните месеци.

Друга интересна и значима забележителност е Средновековният замък, разположен е на мястото на древния акропол с изглед към града. Първоначално е построен през 6 век след н.е. от византийския император Юстиниан, през годините над него са извършени множество промени – от периода на франкското и венецианското управление на града, от времето на деспотството на Морея и годините на Османската империя.

Не бива да се пропуска и Римският Амфитеатър, разположен в близост до Одеона.

Внушителната църква на Свети Андрей остава несравнимо очарование във всеки, който я зърне. Построена във византийски стил, основана през 1908 г. от цар Георги I тя е открит през 1974 г.
Църквата е посветена на Свети Андрей, покровител на града и се намира в близост до морския бряг, между новото и старото пристанище. Това е вторият по големина храм във византийски стил на Балканите (след катедралата на Свети Сава в Белград).

Този невероятен гръцки град е готов да предложи на своите посетители още безброй прекрасни местенца и забележителности, като Общинският Аполон театър, Ахаия клаус – винарски център, в който може да се дегустира прекрасно вино, Археологическия музей, Римския мост, Турските бани, и др., достатъчно е те да поискат да го опознаят.