Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Едеса

Едеса, Гърция - Туристически Атракции

Едеса

Едеса град, разположен в Гърция. Населението му е около 25 000 жители.

В Едеса се помещават катедрите по маркетинг и администрация към Македонския университет.

Името на града има илирийски произход, а неговото значение е "град на водите". То идва от богатите водни ресурси и от водопадите, които са разположени в самия център на града и привличат много туристи. Славянското име на Едеса е Воден.

Археологическите останки на древния гръцки град Едеса се намират точно под сградите на съвременна Едеса. Градските стени и агората са разкрити. Намерена е колонада от римско време с гръцки надписи.

Поради своето местонахождение - на римския път Виа Игнатия, Едеса става важен град през първите векове от н.е. От 27г. пр. Хр. До 249г. от н.е. той има собствен монетен двор. През 3-ти век тук са екзекутирани Св. Васа и нейните три деца.

Съдбата на града след 500г. не е много известна. Неговият епископ Исидор участва в църковния събор от 692г. След славянското заселване през VІ - VІІІ век името Едеса изчезва от историческите извори и това, което остава от града започва да носи името Водена. Така е известен Едеса до 11-и век.

Територията е завладяна от сърбите на Стефан Душан през 14-и век и пада под османска власт заедно с останалата част от Македония около 1390г.

През Балканската война Едеса е освободена от турско владение. По това време градът става голям индустриален център. Нацистите опожаряват значителна част от него през Втората световна война като наказание и назидание за съпротивата, която местните оказват при окупацията.