Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Крит

Остров Крит, Гърция - Туристически Атракции

Остров Крит

Крит е най-големият остров на територията на Гърция и петият по големина в Средиземно море. Този остров се намира най-близо до Северна Африка в сравнение с останалите гръцки острови.

На остров Крит туристите могат да се насладят на множество забележителности. Едни от най-впечатляващите са археологичните забележителности в Кносос, Фестос, Гортис и много други места, венецианският замък в Ретимно, Самарският пролом и много други по-малки проломи (Агия Ирини, Арадена и др.).

На острова се развива минойската цивилизация (прибл. 3000-1400 г. пр. н. е.) - една от най-древните цивилизация в Европа.

Крит е разположен в южната част на Егейско море на кръстопът на три континента: Европа, Азия и Африка, като площта му е 8336 кв. км.

Дължината на острова е 260 км, а крайбрежната му ивица е 1046 км. В най-широката си част е широк 60 км - от нос Дион до нос Литинон, а в най-тясната - 12 км, т.нар. провлак Йерапетра. Островът е пресечен от висок планински масив, оформен от три отделни планински групи.

Крит обхваща четири префектури: Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. На него има три важни летища: Никос Казанцакис в Ираклион, военното летище Даскалогианис в Ханя и гражданско летище (действащо от средата на 2005 г.) в Сития.

Някои от главните градове на острова са Ираклион, Йерапетра, Ханя, Ретимно, Агиос Николаос и Сития.

Умереният климат подпомага чудесните условия за почивка и отдих. Въздухът може да бъде много влажен в зависимост от близостта до морето. Зимата е сравнително мека. За разлика от планините, в равнините няма снеговалежи. През зимата средните температури са между 25 и 35 C, като може би най-подходящото време за посещение на острова е през пролетта и есента.

Обширни плажове и лазурно море, топло слънце, множество търговски улици, многобройни туристи. Хотелски комплекси на високо ниво, предлагащи всевъзможни услуги, разположени на заливи в близост до някое градче! Всичко това е прекрасна предпоставка за невероятна почивка или екскурзия, наситени с неповторими емоции и чудесни условия за отмора.