Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Милос

Остров Милос, Гърция - Туристически Атракции

Остров Милос

Милос е най-западният остров от групата на Цикладите в Гърция. Той е известен сред повечето хора, като мястото, на което е била открита статуята на Венера Милоска, или Афродита, която днес може да се види в Лувъра, Париж.
Съвсем наскоро туристическите агенции и туристите започват да забелязват красотата на този Цикладски остров – скали, чисти води, уникални плажове и невероятни гледки.

В древността, територията е била известна най-вече с находищата си от обсидиан. Като спомен за бронзовата ера са останали руините на минойски дворец с великолепни стенописи.
По време на персийските войни Милос взима участие на страната на Атина, но по-късно по време на Пелопонеските войни (между Атина и Спарта) предпочита да запази неутралитет. Поради тази причина атиняните решават да си отмъстят - нападнат острова, избиват мъжете и отвличат жените и децата. Едва след погрома на Атина през 404г. пр. н.е. оцелелите жители на Милос се завръщат на безлюдния остров и го заселват отново.
По време на римската епоха той процъфтява, а във Византийската епоха става жертва на пиратски набези. След упадъка на Византия, остров Милос става венецианска колония и запазва това си положение до 1566 година, когато заедно с останалите Цикладски острови е окупиран от турците.

Всеки един от народите, които някога са властвали над Милос, е оставил следа върху територията му. Елините и римляните са причината и днес гостите и жителите на острова да се радват на добре запазения амфитеатър, прочутата статуя на Посейдон, изложена в националния музей в Атина и още по-прочутата статуя на Афродита (Венера Милоска). От Византия са останали великолепни църкви, венецианците са дали своя принос, оставяйки прекрасния замък, зад чийто дебели каменни стени се криело местното население по време на пиратските набези.

Милос е известен и като „Остров на цветовете”, благодарение на прекрасните и разнообразни пейзажи с вулканичен произход.
Площта на Цикладския остров е 151 кв. км., а разположения точно в средата на територията му голям и красив залив, придава на острова форма на подкова.
На разположение на туристите има повече от 70 плажа, всеки от които със своя собствена характеристика.

Ваканцията на Милос може да бъде интересна и незабравима, независимо от сезона и месеца, в който го посещавате. През април и май е идеалното време, в което да се види как всичко разцъфтява, да се усети невероятното ухание, разнасящо се във въздуха, както и да се поязди наоколо из изключителните диви пейзажи.
Септември и октомври са месеците на красивите залези, месеците, в които морето е с най-красиви цветове, а нежният бриз придава една спокойна атмосфера, предразполагаща към релаксираща почивка. Можете да си подарите разходка с лодка и да се насладите на водите в синьо, лазурно, смарагд и зелено, червен или виолетов цвят, контрастиращи с бели, розови или червени скали. На някои места по протежение на източния бряг на острова всички тези цветове могат да бъдат открити на едно място. Близките острови също имат усамотени плажове и приказни пейзажи.

На Милос има седем основни града – Адамас, Триовасалос, Пера Триовасалос, Трипити, Плакес, Плака, Полония.

Името на град Адамас произхожда от „диамант”. Той е пристанищно градче в типичен егейски стил, основано от преселници от Крит. Живота в Адамас кипи, в него има много кафенета и ресторанти, магазини и пазари, дискотеки и нощни клубове, предлагат се и множество услуги в полза на гостите на града.

Град Плака е построен върху голите вулканични възвишения на острова, на височина 200 м. Това е най-характерния град на острова, с тесни пътища, къщи, построени в цикладски стил, както и няколко магазина и ресторанта. Гледките, които предлага този град са незабравими, а едно питие в някое заведени на фона на прекрасния залез, не може да бъде заменено с нищо друго. Народният музей и Археологическия музей на острова също се намират в Плака.

Полония е малък рибарски град, построен около доста спокоен плаж от фин пясък. Къщите изникващи сякаш от водата и приятните ресторанти правят това място идеално за тези, които искат да се измъкнат от шумната тълпа и да се отдадат на тиха почивка.

Ако вулканичните геоложки форми на Милос са интересни, различни и цветни, то неговите плажове са значително по-впечатляващи. Те могат да бъдат бели, или черни, с пясък, малки камъчета или смлени черупки. Техните води винаги са ясни и могат да преливат от цвят в цвят – изумрудено, зелено, бледо синьо или тъмносиньо.

На острова има множество малки плажове, създадени от непрекъснатата работа на морето върху скалите: Саракинико, Агиос Константинос, Папафрагас и др.
Голямата част от плажовете могат да бъдат достигнати чрез добре павирани пътища, други, като Клефтико, могат да се посетят само по море, но без значение кой плаж сте избрали, можете да сте сигурни, че бреговете им са изключително красиви и трябва да бъдат разгледани.

Само през юли и август някои от плажовете, като Фириплака, Агия Кириаки, Фиропотамос, Саракинико и др. разполагат с работещи барове. На плажът Палиохори можете да се възползвате от ресторанти, чадъри и шезлонги.

Изборът от плажове на Милос е значителен. От северната страна на острова са Фиропотамос, който представлява малък и хубав залив с рибарски къщички, Мандракия – малко бижу с малки къщички и зашеметяваща гледка, Саракинико – малък залив с бял скалист бряг, Агиос Константинос – отново скалист плаж, служещ и като подслон за рибарските лодки, Папафрагас – морето сякаш се настанява да си почине в малкия пясъчен плаж между високите скални стени, плажа на Полония също е предпочитано място за туристи със своята пясъчна ивица, обградена с дървета.

Южната брегова ивица също има какво да предложи на почиващите на остров Милос. Плажът Палиохори, разположен на 10 км. от Адамас е може би най-интересния плаж на острова. Той е покрит с дребни камъни и на места има горещи участъци от минерална вода. Агия Кириаки е дълъг плаж покрит с пясък и малки черупки. Тсиградо е малък, усамотен пясъчен плаж, обграден от величествени стръмни скали, които сякаш всеки момент ще влязат в синьото море. Фириплака е също пясъчен плаж с цветни скали.
Финият пясък на Проватас е изумителен със своя червеникав цвят. Друг плаж с такъв цвят на пясъка е Геронтас. И макар, че е доста малък около него има няколко арки, образувани в скалите, както и красиви пещери.

Геоложкият характер на архипелага е основната причина за знаменитото му разнообразие от цветове и пейзажи.

Експлоатацията на вулканичните скали води до значителен подем в икономиката на Милос. През 80-те години Гърция е на 2-ро място в света по производство на бентонит, ценен и разнообразие от запаси на глина. Любителите на геологията могат да посетят миньорският музей на Милос, който се намира на по-малко от 1 км. от пристанището Адамас.

Както на много други гръцки острови местата за настаняване на острова на Венера Милоска са доста на брой, но и цените през юли и август са сравнително високи. За разлика от тези два месеца обаче, през останалата част от годината те са доста разумни.
Хотелите и стаите за настаняване са разположени предимно в тихите зони на територията.

Избирайки Милос за своята лятна почивка, можете да бъдете сигурни, че няма да ви липсват и места за похапване и забавления. Ресторантите на тази туристическа дестинация са почти навсякъде и някои от тях са отворени за посетители през цялата година.
Някои от ресторантите се специализират в предлагането на рибни или месни специалитети, също така на местни блюда, характерни за тази част от Гърция.

Всички ресторанти в Адамас са доста добри и заслужават да бъдат посетени поне част от тях. В Плака можете да намерите заведения от всякакъв вид, особено през лятото, но едни от най добрите готвачи работят в заведенията в Трипити и Триовасалос.

Цените обикновено са пригодени към всякакви посетители и не са много високи. Всеки, който е решил да посети ресторант или таверна ще намери нещо подходящо за себе си не само като стойност, но и като вид храна. В Милос има много местни специалитети от козе и агнешко месо, свинско месо, картофи, патладжан, тиквички и всичко това овкусено с най-различни сосове и подправки.
Не по-малко добри са сирената, произведени от козе мляко. Местни продукти, включително така известната в някои райони на Гърция медена мащерка, могат да бъдат закупени в много магазини в Адамас, Плака и Полония.

Вината, които могат да се опитат на острова идват от цяла Гърция и обикновено са от известни производители, а през 1999 г. Милос започва да произвежда и свое вино, славещо се като много добро.
Що се отнася до магазините, не се съмнявайте, че ще намерите всичко необходимо за вашата ваканция: супермаркети, сладкарници, хлебопекарни, бижутерийни и магазини за керамика, книжарници, предлагащи чуждестранни вестници и книги. Няма как да се пропуснат дискотеките и баровете, работещи до малките часове на нощта.

Да се достигнете до Милос не е никак трудно. Островът разполага с летище, което предлага ежедневни полети от Атина. То се намира едва на 4 км. от Адамас. Можете да ползвате и морски транспорт и да достигнете до острова с кораб или ферибот.

На Милос има поредица от интересни събития през цялата година. Организират се фестивали, празнуват се местни празници, а също така има и разнообразни музикални събития.

Наемането на стая в хотел, лодка или билет за пътуване до острова и обратно, е добре да се направи предварително. За месеците юли и август, това е задължително.

Ако искате да видите известната скулптура на Венера Милоска не трябва да отивате на остров Милос, а трябва да посетите Париж, но ако искате да видите едно райско местенце от Гърция, където природата е разкрила колко е гениална и какви красоти може да сътвори, вашият билет определено трябва да е с посока Милос.

Нареждащ се на пето място по-големина сред Цикладите, островът определено е един от най-красивите в Гърция. На него не могат да се видят пейзажите изпълнени с драматизъм и фантастичните залези на Санторини, нито нощния живот, който предлага е толкова бурен и разнообразен, като този на Миконос, но острова на Афродита (Венера) притежава безкрайно красиви вулканични пейзажи, наситени с искрящо бели скали, лабиринти от подводни пещери и тесни дълги заливчета, безкрайни плажове, брегове, украсени с низ от малки белосани къщи, контрастиращи на лазурно сини или изумрудено зелени морски води.