Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Милос
  6. Плака

Плака, Остров Милос

Плака

Град Плака е столицата на остров Милос, Гърция. Плака започва да се развива драматично след унищожаването на Древна Хора, докато в един момент границите му стават твърде тесни за всички бежанци, които искат да се заселят в него.

Територията получава своето наименование благодарение на равната земя, върху която е изграден града.
Характерна за Плака е забележителната за острова архитектура, мекият климат и прекрасните гледки към залива на Милос. Разходките по тесните задни улички, между спретнатите белосани дворове и балкони, украсени с пъстри цветя, изпълват пешеходеца с чувство на интимност и топлина, правят изживяването някак си много лично и запомнящо се.

В това традиционно селище повечето от държавните служби, както и музеите са пазители на културното наследство от далечното към по-близкото минало. В Плака има и множество църкви, чието съществуване е сякаш с едничката цел да напомня за историята на този вулканичен хълм от времето на първото основано по тези места селище. От тях не само лъха история, но те карат туриста да усети ценностите на населението, да бъде съпричастен с тях и дори да запази в душата и ума си частица от всичко това, когато си тръгне от острова.

Най-високата част на хълма се нарича Кастро. Тази част на града от много време не е населена, но за сметка на това може да се похвали с богата история, започваща след разрушаването на древния град на Клима между V и VI век след Христа.
„Меса Панагия” или „Успение Богородично” се нарича църквата на върха на хълма Кастро.
Друга също впечатляваща църква е „Тхаласитра” или „Обрязването на Христос”, която до рая на VIII век е била много малка стара църква, която едва се е забелязвала. С годините тази постройка започва да става все по-тясна и все по-незадоволителна за нуждите на своето папство и поради тази причина се взима решението да се изгради по-голяма и по-внушителна църква, която е завършена през 1839 г.

Посещението на Кастро има и друго голямо предимство. Той предлага невероятна панорамна гледка и в ясен ден може да се види една значителна част от Милос, а също така и други острови в Егейско море. От това място посетителите могат да се насладят и на магически залез. Гледка, която винаги ще остане в спомените като част от цвета на острова.

Обиколката на града може да продължи с посещение на църквата „Корфиатиса” или „Зачатието на Дева Мария”, която стои на ръба на отвесна скала в западната част на Плака и от нея се разкрива спираща дъха гледка към залива. Тя е построена около 1810г. от общината Милос с подкрепа от страна на местните хора.

Близо до „Корфиатиса” се намира католическата църква на „Панагия Родон” или „Богородица на розите”, която е ярко доказателство за съществуването на католическата вяра на острова от векове назад. Луи Брест построява църквата през 1823г., факт, който се потвърждава от френски надпис над входа и мраморна гравирана плоча „Луи Брест 1789 – 1862”.

В края на двора на „Корфиатиса” се намира Националния музей на града.
Археологическият музей се помещава във внушителна сграда, построена в началото на XX век, която някога се е използвала за настаняване на държавните органи, но през 1985г. се взема решение, след нейното обновяване, тя да стане място за настаняване на музейната институция. Днес в нея посетителите могат да се възхитят на забележителни артефакти, които отразяват цялата история на Милос.