Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Наксос

Остров Наксос, Гърция - Туристически Атракции

Остров Наксос

Много важно за един човек е да знае, че местата, на които отива за плуване, за риболов или за катерене до мраморната врата на храма на Аполон са наситени с много митове и история, а също така са вдъхновили поети, драматурзи, писатели, музиканти, художници, скулптори от цяла Европа, дори и от целия свят.
Идващите в Древна Гърция чужденци са често учени, писатели, художници или просто ревностни почитатели древното и мистичното и дори самите те да са далеч от собствената си държава се чувстват като у дома си.

Гърците, живеят на едно и също място без прекъсване в продължение на хиляди години, в една и съща природа, в една и същата атмосфера и в течение на тези години те са построили безброй доказателства за своята история.

Чужденците трябва да пътуват от далеч, за да видят паметниците, които местните виждат всеки ден отивайки на работа, до магазина или отивайки на разходка в почивния си ден. Тук винаги се е вярвало, че страната е най-красивата в света. Нейната чиста и красива природа не отстъпва по нищо на съкровищата на цивилизацията. Остров Наксос е автентичното потвърждение на тези твърдения.

Наксос е разположен в сърцето на Цикладите, в Егейско море. Островът е с площ от 435 кв. км, а дължината на крайбрежната линия е 91 км.

Релефът на острова е изключително разнообразен, редуващ равнинни от облагородени безплодни области, мраморни планини, водещи към дълбоки сенчести долове, площи с растителност около всички бели села и градове и пясъчни плажове срещащи морето.

Бреговата линия на Наксос е почти права и не образува големи естествени пристанища, които засягат професията на жителите още от древните времена. На острова от край до край, красивите и чисти брегове са разположени в непосредствена близост до малки самотни заливчета. Земята на цикладския остров е благословена и осигурява самостоятелност на живота на това място.

Богатият водоносен хоризонт на Наксос предлага питейна вода към резервоари и потоци на острова. По територията се произвеждат цитрусови плодове, маслини, плодове, зеленчуци, специален сорт картофи и невероятно вино.
Животновъдство и пчеларството също са много добре развити, а продуктите от тях, като месо, мляко, различни сирена и мед от мащерка са с високо качество.

От геоложки аспект недрата на острова предизвикват голям интерес, поради наличието на мрамор и гранит, които са доста използваеми продукти. Скалите представляват солидни основи на Наксос и това прави острова стабилен срещу земетресения.

Островът очарова своите гости още при пристигането им на пристанището в столицата Хора. Там те са посрещани с построената върху него, уникална по рода си в цялото Егейско море огромна „Портара” - която изпълва всеки посетител с възторг и много въпроси.

Сведенията за градчето датират от третото хилядолетие пр. Хр. Предполага се, че „Дворците” му са цитаделата на цикладското селище.
Днес могат да се видят основите на „Екатомпедоу” – храмът, който започва да се изгражда през 530 г. пр.н.е. от тиранина на Наксос Лигдамис, но така и не се завършва.
Колкото до величествената „Портара”, за нея може да се каже, че е изградена от четири мраморни колони, всяка от тях с дължина над 6 м. и тегло около 20 тона. За поставянето им са били използвани инструменти, наподобяващи лебедки и скелета.

През VI век пр. Хр. „Дворците” играят ролята на крепост в близост до града и са от решаващо значение в битките срещу Наксос. Според легендата една благородна жена от Наксос, на име Поликрити била заловена от вражеските лагери, тя успяла да изпрати послание на своите сънародници и по този начин да спаси острова.

На север от Хора е разположен плаж Грота, чието име в превод от италиански означава пещера. Той е наречен по този начин, след откриването на пещерите на хълма Апломата. В областта около Грота е намерен микенският град Наксос, един от най-важните в Егейско море по онова време. Сградите от тези отминали времена могат да се видят и днес, но някои от тях са в морето. Предполага се, че Акропол от микенските години се е извисявал на хълма на замъка.

На север и северозапад от древния град Бургос се формира селище обитавано от буржоазни латинци и гърци, които не обработвали земята.

Бургос е ограничен от три „порти” – първата от тях е „Вратата на Ялос (морския бряг)”, където се извисява знаме с емблемата на Криспиан, втората е „Ексобурго”, където е църквата на пророк Илия и третата е „Портата на евреите”, след която започва квартала на евреите. Всички улици в града водят към замъкът на Наксия, който първоначално е бил на разстояние от морето, но с времето това се е променило. Няма сведения кога е окончателното завършване на строежа.

Бургос предлага невероятен изглед на туристите. Всички тези тесни улички, някой от които са задънени, арки, капандури, комини, балкони, създават усещането, че единственото за което са мислели жителите на това селище, докато са го изграждали е да предпазят себе си и своите стоки в случай на вражеско нападение или пиратски набези. Този богат набор от обекти и форми представлява един сложен комплекс. С течение на времето, селището е оформено от църкви в центъра, които са построени в началото и средата на XVI век, следвайки византийския модел. Площада, където се намира църквата „Дева Мария на Христос” се счита за център, докато във „Вратата на Ялос” са разположени магазини и банки, и се превръща в място, на което се събират местните. Всъщност, план за строителство на мястото липсва, това обаче не е довело до негативни последици, тъй като логиката е била в това, че право на всеки пребиваващ е да види, чуе или вдиша свободно морската шир.

Столицата на острова Хора, разполага с множество църкви, в които може да се види много. В православната епархия може да се насладите на икони от времето на османското владичество и Евангелието, което според преданието е дарение от Великата Екатерина от Русия. Епархията е построена като по-малка църква, „Зоодохос Пиги” и получава сегашната си форма през 1780-1787 г., когато Неофитос Лаховари е бил епископ на Парос и Наксос.
В сградата са използвани материали от стари храмове и старинни сгради. Твърди се, че една част от гранитните колони са били транспортирани от руините на Делос. Други църкви, които са открити в историческото село Бургос са „Свети Йоан”, „Дева Мария на Хионон”, която е католическа, „Свети Панталеймон”, „Света Параскева”, „Таксиархи”, „Хрисополитиса”, „Света София” и т.н. Епархията, кланиците (сегашната детска библиотека), както и един от хотелите в града, очертават пазара на древното селище. Той има четири галерии с мраморна фасада и редица паметници пред тях. В предната част на епархията остава откритият Археологически парк.

Тесните стръмни улици водещи към най-високата точка на замъка ще ви отведат и до търговската гимназия, която е в непосредствена близост до Капела Казаца, до руините на кулата, палата на католическата епископия и др.

Капела Казаца или началната църква е построена през XIV век. Сигурно е, че за основаването на търговската гимназия е получена помощ от имуществото на Капела Казаца, което се е увеличило от даровете на вярващите през XVII век, а и след това. Йезуитите са поели задължението да създадат училище за религиозно и социално образование на католическите младежи на Наксос. Така те придобиват голям имот на острова. От 1628 г. до 1773 г. училището функционира непрекъснато под ръководството на йезуитите. През 1782 г., в следствие на действията на краля на Франция Луи XVI, ръководството е предадено на монасите от батальона на Свети Лазар, до 1887 г., когато те напускат Наксос. След тяхното заминаване, през 1891 г., дейността на училището е поето от салезиански монаси. Те организират учебното заведение като модерни бази и го променят в търговска академия. Академията натрупва огромна репутация и оцелява до 1927 г., когато най-накрая в затворена, след триста години от основаването й.

Точно зад католическата епархия и в непосредствена близост до палата на Католическата архиепископия се намира единственият православен храм на замъка на Наксия, Дева Мария Теоскепасти (Virgin Mary Theoskepasti). Църквата е двойно-пътечен храм. Едната пътека (вдясно) принадлежи на Дева Мария, а другата на Света Анастасия Фармаколитрия.

На изток от Теоскепасти, в близост до Пизон Парапоти, е Аббей Капуцин. Църква, която е посветена на Сан Антоно на Падоуас. Храмът е с една пътека, с хубави икони и мраморен етаж с гробове на владетели. Капуцините пристигнали в Наксос през 1628 г. Аббей също функционира като училище. „Кодекса Аббей на Капуцините”, представлява важно свидетелство за живота и историята на Аббей.

На юг и югоизток от замъка на Наксия се намира селището Нио Хорио (ново селище), в което бедните селяните са били заселени. Няма сведения, от които да става ясно точно по кое време е създадено то. Границите са определени от църквите Пантанаса, която е най-старата в Хора, Света Параскева, която е реновирана през 1605 г., както е посочено на вратата на храма и от Свети Кириаки, един от най-рисуваните и фотографирани паметници на Наксос.

Английският историк Уилям Милър пише, че Наксос винаги е бил перлата на Егейско море. И въпреки, че портокаловите и лимонови горички дават на острова епитета „Цвете на Изтока”, този епитет е по-подходящ за Наксос, отколкото на острова Занте.

Наксос, ромбовидния остров на Цикладите е обитаван непрекъснато от петото хилядолетие пр. Хр. до наши дни. В динамичната история от легенди и реалност, постоянно участват поредица от мистерия и въображение, като същевременно жителите на острова са запазили нестихващия стремеж към опознаване и разбиране на начина на живот на предците си. За щастие, много останки от всички периоди, улесняващи погледа върху живота и бита, спомагат за извличането на информация, която отговаря на въпросите, оправдава жаждата и хвърля светлина върху тъмните страници на вечната приказка.

Дионисий, Семели, Тезей, Ариадна, нимфи, тирани, завоеватели, пирати, фермери са герои, които начертават събития, случили се в средата на Егейско море.
Митологията притежава много важна част в тъканта на историята и културата на Наксос. С неизтриваеми цветове са вплетени в паметта на историята фигурите на Зевс, Аполон, Ариадна, Деметра, които привличат нашето въображение и нашия интерес.
Местните, са хора с дълбока вяра и интерес за отговори на необяснимото. С възможност за комуникация с други региони на света, общоприети влияния, и естествено чрез културен обмен.

По този начин, те са приели с удоволствие присъствието на бог Дионис, чийто произход е от траките или в друг аспект от Изтока. Дионис е придружаван от сатирите и танцуващи менади (жени), достигайки понякога до екстаз, пиещи вино на острова. В името на този Бог, който е израз на радост и забавление, обичащ безкрайно Наксос, жителите с еуфория отглеждат лозя и произвеждат най-доброто и качествено вино.

Бащата на боговете, Зевс също е изключително почитан на острова. Аглаостхенис, историк от Наксос разказва, че когато Зевс бил дете той е бил отвлечен от Крит и транспортиран в Наксос, за да бъде спасен от своя баща Кронос. Той е израснал в пещерата на За, където се намира един от неговите храмове, до възраст, на която да има правото да претендира за царуване над боговете с поход срещу титаните.

В Наксос бил почитан също и Аполон, бога на светлината и музиката. Той е син на Зевс и Лето.

Специална част в сърцата на местните хора имат и богинята Деметра с дъщеря си Персефона. Деметра е богиня на плодородието на земята. Митът за майка и дъщеря, която била отвлечена от Плутон (Хадес) и представена на подземния свят като кралицата на Хадес, символизира цикъла на сезоните. Тъгата с упадъка на природата през есента и зимата, радостта на прераждането през пролетта и лятото.

Почти всички паметници от Митологията са датирани от VIII до III век пр. Хр. През този период местните работници са били пионери на архитектурата и пластиката на архаичната култура. Започвайки с дърворезба, огромни статуи на човешки форми, те продължават с безброй известни цикладски фигурки, за да бъдат първите, които създават статуя на момиче в естествен размер на жена. Това е най-известната статуя, посветена на жителите на светилището в Делос. Най-вероятно това предложение е направено от богатия владетел Никандра, а посвещението е „Жената стрелец, която изпраща своята стрела много далеч”. Можем да предположим, че жената стрелец е богинята Артемида.

За сегашното име на острова, преобладава схващането, че е взето от Наксос, царят на Кариас, страна в Мала Азия, чийто жители живели също на това място. Въпреки това, за гръцката митолого-история, Наксос е син на Аполон и Акалис (дъщеря на Минос). Първото име на острова е Строггули, след това е преименуван на Диа и накрая надделява Наксос, а на места е известен и като Парос.

Едно пътуване из територията, преди всичко, означава контакт с природата и историята.
Наксос е уникален остров в Цикладите относно паметниците, плодородните плата и долини, реките с малки водопади, маслиновите горички и лозя. Също така и контакта с жителите във всяка една част на острова, имащи своята уникалност от място на място, обогатяващи по несравним начин възприятията и ценностите на туристите.
Посетете кръчмите, кафенетата, приемете всяка покана на гръцкото гостоприемство от местните жители с удоволствие и се наслаждавайте на всичко, което ви предложат и по този начин ще отговорят на вкусовете и предпочитанията, които всеки от вас има.
Това е от голямо значение за изграденото чувство, че всеки турист е „посрещнат от сърце”.

на островът има голямо разнообразие от туристически пътеки, които са в отлично състояние и по които без съмнение ще станете свидетели на спиращи дъха гледки към море, селища, хълмове, планини, скали, огромни маслинови, орехови, смокинови, лимонови и портокалови горички, басейни с вода и малки водопади пред стари мелници, известни галерии от керамика оформени с маслинови клонки, археологически, геоложки и фолклорни музеи, древни мраморни кариери в скалистите планини на Кинидарос, каменни стени, красиви мраморни и каменни пътеки, черни пътища обградени от дървета, механи, кръчми, кафета, ресторанти, пазари, манастири, малки и големи църкви и параклиси. Не е случаен факта, че всичко това е станало муза на много поети и писатели, докоснали се до тази територия. За да станете и вие свидетели на това богатство може да изберете предизвикателството, което ще ви предложи някой от следните маршрути:
Кинидарос – Егарес, Апирантос – Калоксулос, Скадо – Коронос, Комиаки – Аврам, Сифонес – Филоти, Агиа – Моноус, Халки – Дамарионас, Комиаки – Аполонас, Керамоти – Рутсуна, Галини – Егарес, Митрополу – Оркос, Апирантос – Данакос, Апирантос – Смиридорихия, Дамарионас – Адисару, Наксос – Меланес, Меланес – Халки, Халки – Апирантос, Апирантос – Скадо, Скадо – Аполо.

В по-голямата си част остров Наксос има стръмен релеф, но забележително богато разнообразие от биотопи. От морето и бреговата ивица до върховете на хълмовете и планините, различните екосистеми се редуват гладко и осигуряват безопасно местообитание за всички многобройни представители на фауната на Наксос.

Морските бозайници известни, като раирани делфини или Striped Dolphin (Stenella coeruleoalba) и бутилконосите делфини или Bottlenose Dolphin (Tursiops truncatus) се появяват често във водите на Наксос, обикновено, когато следват големи ята от риба и мекотели, които кръстосват морето в източната част на Пелопонес.

От източната страна на острова са оцелели няколко вида, застрашени от изчезване, като например тюленът средиземноморски монах (Monachus Monachus), може да се види и средиземноморската костенурка Карета Карета (Caretta caretta) и други обитатели на морето, които със сигурност ще заинтригуват посетителите.

Най-известните и разпознаваеми диви видове от сухоземните представители на бозайниците са зайците (Lepus europaeus и Oryctolagus cuniculus), таралежите (Erinaceus Europaeus) и бялката (Martes foina).
Гризачите и прилепите, които съществуват на острова не са достатъчно проучени, както и почти всички безгръбначни (насекоми, паяци, охлюви, червеи и др.)

Това не се случва с земноводни и влечуги. Цикладите са известни с изобилието си от видове и подвидове. Наксос не е изключение. Жаби, гущери, змии.

Най-впечатляващата категория животни на острова, несъмнено са птиците. Величествения белоглав лешояд (Gyps fulvus), вековен символ на птиците в Наксос, както и Качулата чучулига (Galerida cristata). Околната среда привлича все още стотици видове птици, много от които са редки или са застрашени от изчезване.

Екологичната стойност на Наксос е резултат от меката традиционна употреба на земята и е с международно призната. Гръцкото правителство е включило част от острова в Европейската мрежа от защитени зони от „Натура 2000”.

Всички видове от флората и фауната на гръцкия остров са страни на биологичното разнообразие и природно богатство и играят изключително важна роля във функционирането на екосистемите и предоставят основни екологични услуги. Поддържането и защитата им трябва да бъде дълг за хората на острова и за посетителите, които са необходими за подкрепа на практическите усилия на местните власти за насърчаване на умерен растеж и устойчивост.

Наксос има богати водни ресурси и особен терен. Поради това, този род растения, които се опрашват от вятъра, се радват на гостоприемството на първоначалните условия за растеж.

По този начин, територията е пълна с ботанически семейства (Labiatae, Compositae, Liliaceae, Euphorbiaceae Asteraceae и т.н.) с резистентност към сухите и горещи условия на климата.

Също така, завоеватели и пътешественици са прехвърляли растения и семена, които са харесвали или са считали за важни, от родните си места към острова. Ето защо на това място срещаме сортове зеленчуци, лозя и плодове от редки видове.
Традиционният земеделски производител на Наксос поддържа добре защитен интересен генетичен материал, като чака някой да го предпази от потенциална генерирана ерозия.

Независимо от времето, на това място всички цветя разцъфтяват. Природата заедно с преобладаващите метеорологични условия са единствените „съучастници” и част от изключително разнообразие на растителни видове.

За да се опознае добре тази красива територия, преживяла векове наситени с битки, спадове и разцвет, трябва да се опознае и нейната история, материализирала се чрез многобройните паметници, храмове, музеи и други забележителности, разположени на всеки „ъгъл” на острова.
През 4-тото хилядолетие пр. Хр. на острова е основана Неолитна колония.
Едно хилядолетие по-късно започва Цикладския период. Наксос е един от най-важните центрове на Цикладските цивилизации, както в миналото, така и в наши дни, считайки се за най-старата цивилизация в Европа. Творения от този период, добили световна популярност са Цикладските фигурки.

Второто хилядолетие пр. Хр. учените определят, като Микенски период. По това време Наксос играе ролята на „мост” за микенците на изток.

От VIII до VI век пр. Хр. доминира едно богато общество участвало в колонизацията от Наксос до Сицилия (734 пр. Χр.). Паметници и известни жертвоприношения на хора от острова, като Сфинкса в Делфи, Лъвовете в Делос, свидетелстват за развитието му и ренесанса на пластичното изкуство по тези земи.

480 г. пр. н. е. хора от Наксос участват в морска битка при Саламина, от страна на Атина, срещу иранците.
41 г. пр. н. е. Наксос е окупиран и става Латинска провинция.
От IV век до 1207 г. е Византийския период.
1207-1566 г. идва Латинското господство.
1566-1821 г. острова е част от Османската империя.
На 06 май 1821 г. е подписана декларация за революция в Наксос.
3 февруари 1830 г. Наксос и останалата част от Цикладите са включени в новосъздадената гръцка държава.

Попадайки на Наксос, туристите ще се убедят, че има не само какво да видят, но и какво да правят. Островът предлага богат избор от спортни дейности за приятелите на активния живот. За любителите на водни спортове, като водни ски, уиндсърф и кайтсърф има центрове с необходимото оборудване. Безкрайните пясъчни плажове и северните ветрове ще помогнат на посетителите да изживеят наистина уникални емоции.

Гостите на Наксос, които не са любители на екстремните спортове, могат да се насладят на кану или водни колела, за тиха разходка по вълните. На почти всеки плаж ще намерите игрища за плажен волейбол, в непосредствена близост до морето.

Лесно е да се практикува гмуркане, особено на деветдесет километровото крайбрежие. Скалните струпвания, рифовете, подводните пещери и малките острови около Наксос, създават перфектни условия за пълноценно гмуркане в сините, кристално чисти води на Егейско море. Ако сте начинаещи в този вид воден спорт в Агио Прокопио, ще намерите водолазно училище, което осигурява курсове и необходимото оборудване за едно незабравимо пътешествие на богатото морско дъно в този район.

Островът предлага и възможности за преходи и планинско колоездене по живописни маршрути. Някои от маршрутите до планината ще задоволят и най-взискателните колоездачи, съчетавайки упражненията с опознаването на най-красивите пейзажи от вътрешността на острова.

Ако и това не ви се струва достатъчно тогава потърсете разпръснатите по острова игрища за баскетбол, волейбол, мини футбол и тенис кортове.

Наксос е остров, притежаващ дива красота, представляваща голям интерес за всеки турист. Има изумително редуване на комбинации от планински и плоски пейзажи в хармонично съжителство с огромни пясъчни плажове и ливади с богата селскостопанска продукция. На това място добре развито е и животновъдството (предимно крави, овце и кози). Продуктите на Наксос са с особено качество и вкус, те притежават и неустоим аромат (картофи, портокал, лимони, сирена, месо и др.)

Наксос е с богати исторически, но и фолклорни традиции. Островът има живот и движение през всички сезони на годината. Историята впечатлява още повече със своя богат набор на исторически паметници от всички периоди на времето, цикладската култура, архаичните храмове и статуи, антични и средновековни крепости, много византийски църкви, средновековни кули, статуи на хора и др.

На това място ще откриете народни обичаи, традиции, приказки, разкази, случки от различните професии, до различни събития от човешкия живот, анекдоти, пословици, народни песни, богати традиционни карнавали, паради и фолклорни събития и т.н.

Фолклорната дейност се допълва от социална и културна дейност. В почти всички села са установени културни асоциации, които се опитват да направят живота в селата, по-удобен и да запазят (доколкото зависи от тях) броя на населението в селата, като подпомагат и развиват работни места, но главно чрез поддържане на богата музикална традиция и танци.

Музиката и танците в Наксос не са туристическа форма на оцеляване, а начин на живот, който се е водил през миналите години. Хубавото е, че се поддържа жив и до наши дни.

В кафенетата, посетителите на острова имат възможност да разговарят с хора от местното население и да се докоснат до тяхната философия, доброта и гостоприемство, това в повечето случаи ги кара да се почувстват все едно са си у дома.

Наксос е място наситено с църкви, училища, учебни центрове за чужди езици, консерватория, площадки, спортни отбори, банки, услуги, сладкарници, кафенета, центрове за забавления. Той е място с живи нрави и обичаи, социални и културни дейности, интересно място не само за посещение през всеки сезон на годината, но също така и за постоянно пребиваване. Начинът на живот на неговите жители не се е променил по никакъв начин от големия брой туристи, а напротив гостите се адаптират лесно към привичките на населението.

Всеки остров има свое собствено чувство за вкус и собствена кухня.
Кухнята на Наксос е известна със своята простота и разнообразие, но преди всичко с голям силен вкус, който е резултат от изобилието на пресен материал. Билки, изключителен зехтин, висококачествено месо и още много традиционни продукти, произвеждащи се на острова.

Известни на Наксос са неговите картофи, млечни продукти, цитрусови плодове, уникалното му вино, меда от мащерка и много други, които свидетелстват, че Наксос има традиция в качествената гръцка кухня и правенето на сладкиши.

Стопанките на гръцкия остров са се научили да запазват вкусовия баланс, да уважават часовника на природата и със страст и въображение да приготвят ястия, които приличат на произведения на изкуството, оставяйки гостите на територията удивени и поставящи Наксос в челните редици на цикладското кулинарно изкуство.

Някои от ястията, на които можете да се насладите на острова са „провацес” със свинско, „патоудо”, росто, петел с вино, традиционния пай със сирене, агнешко фрикасе, морски дарове, прясна риба, астакомакаронада (спагети с омар), саганаки (миди с пържено сирене), печени калмари и други интересни специалитети, от които няма да се сдържите да не опитате.

Архитектурата на гръцкия остров е още една причина да го посетите.
".. на никой човек, изграждайки къщата си не е позволено да навреди на обществените пътища, обществените места и публичния изглед. На никой човек, изграждайки къщата си не е позволено да лиши ближния си на изглед към морето, изглед към равнините и планините и на слънчева светлина "

Главно старейшинство на Наксос, октомври 1826

С един поглед към сградите на Наксос, можем да видим, че историята е оставила своя отпечатък върху архитектурата на острова.
Богато разнообразие на архитектурни паметници, които са останали от различни народи и култури ще очарова всеки турист.

Периодът, който оформя решително Наксос, е суверенитета на франките със средновековния замък на Хора и разпръснатите величествени каменни венециански кули, из целия остров.

Селата са все още традиционни, защото строителството се основавало на климата, релефа, потребностите и всичко това отговаря на местните занаяти, а сградите са изградени с материали от близката планина и река.

Визията на Наксос не се различава от цикладската архитектура. Всички сгради са бяло варосани, имат най-много по два етажа и не са с идеално равна повърхност, разположени са една до друга с приветливи дворове, обединени с павирани алеи и стълбища.

Тук можем да видим три типа постройки: имения, къщи и кули.

Именията в столицата Хора са може би най-старите градски жилища на Цикладите и принадлежали на богати търговци. Главната особеност в тях са големи стаи, високи тавани, дебели каменни зидове и вътрешно луксозно оформление. Холът доминира и се намира в центъра на къщата. В долната част на сградата са разположени големи мазета за съхранение на продукти. Именията в кварталите извън крепостта са построени от богати гърци.

Къщите са най-разпространеният вид постройки на целия остров.
В най-простата си форма те имат правоъгълен покрив с пространство за съхраняване на стоки. Останалата част на този вид постройки са стаи, като кухня, спални и килер за съхранение на продукти.
Кухнята е и трапезария. Събирането на семейството и приемане на гости винаги се извършва в кухнята.
Почти всички къщи имат арки, свързващи главния вход към двора. Всички дворове са украсени с различни видове цветя и пълзящи билки. Също така в двора има място за домашни животни и пещ с фурна, построена от глина. Дори и днес, повечето къщи следват архитектурата от този тип.

Не трябва да забравяме и малките къщи на овчари и фермери, които са разпръснати във всяко кътче на Наксос. Комфортни едностайни сгради, направени от камък и кал, с греди формиращи покрива, с голяма камина за готвене, с изба за виното и зехтина, с ниша в стената за икона.

Кулите са построени в Наксос през 1600 г. след Венецианското господство, за защита от плячкосването на пиратите, но и да наложи своя суверенитет на местните жители. Днес, около 30 такива кули са изградени върху най-плодородните земеделски земи на Наксос. Те са многоетажни и нито една няма бяла външна мазилка. Кулите са в цвета на камъка и почвата на региона наоколо за да не се открояват от околната среда.

След дълги разходки, спорт и почивка на плажа, всеки има нужда да се впусне в нещо ново. Наксос има ярък нощен живот. Не е възможно на острова с толкова танци и музика, да не изобилства от нощни клубове и заведения за предпочитанията на всички посетители от всякакви възрасти.

Ресторанти с гръцка и чуждестранна кухня, старинни механи, таверни и заведения за бързо хранене са разпръснати във всяко кътче на острова, готов да поднесе местни деликатеси и закуски, дори и за най-взискателните вкусове.

След ядене, турнето из нощните барове на Наксос може да започне.

За романтичните посетители са тихите барове с напитки във и извън града, с изглед към морето, съзерцавайки светлините на пълното със звезди небе, с музика от меки звуци на джаз, соул и блус.

Големите дискотеки и барове на централния плаж и в алеите на града с рок, поп и гръцка музика създават атмосфера за интензивен, див и забавен живот.

А след една бурна нощ можете да се отправите към хотела, квартирата или къщата за гости, в която сте се настанили, сигурни в едно – следващия ден предстои, по-интересен, разкриващ пълната прелест на Наксос още с първите слънчеви лъчи.