Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Наксос
  6. Замъка на Наксия

Замъка на Наксия, Остров Наксос

Замъка на Наксия

Всички пътища от древния град Бургос водят до замъка на Наксия. Така е било в далечните изминали времена, така е и до днес. Макар, че е разположен на бреговата ивица на остров Наксос, замъкът никога не е имал контакт с морето, защото ориентацията му е към вътрешността на острова. Улиците водят до различните порти на старинната сграда. „Парапорти” е южната порта, северната е известната като „Трани (Огромната) Врата”, а югоизточната към момента липсва.

Местна легенда разказва, че двореца е построен от херцог Саноудос Маркос. Част от стените на известната кула на Саноудос все още съществуват, а на местата, където по-голямата част от нея е била разрушена, по-късно е построен „Колежа Урсулинес”. Няма никакви доказателства в подкрепа на тази легенда, които да потвърдят, че това е двореца на херцога Саноудос Маркос.

Първоначалната форма на замъка не е известна, нито пък формата му през годините на династията на Саноудос. Това което със сигурност се знае е, че е построен, за да приюти колонисти-завоеватели и по-специално тези от тях, които са били признати за благородници или били представители от други популации с други навици, политически и културни, с друга религия и представлявали малцинство в сравнение с населението на острова. Предполага се, че сегашната форма датира от средата на XV век.
Въпреки липсата или недостатъчните източници, които да изяснят какво точно се е случило и през какви строителни фази на замъка се е преминало, докато се достигне сегашния му вид, когато минавате под портите, ще се озовете на друго място и ще се пренесете в друго време.

От предполагаемите дванадесет кули, защитаващи замъка на Наксия, само една е останала до днес, кулата Криспи. Местните разказват, че кулата е трябвало да бъде специално място на династията, но всъщност тя е построена от незаконния син на херцог Гоулиелмос Б, след 1453 г., който не е имал право на престола, за да управлява.
Днес тя функционира като Византийски музей, по желание на дарителите в полза на държавата, семейството Глезос и за това е известна и като Кулата на Глезос или Аператхититас, заради произхода на семейството.

Тесните стръмни улици водещи към най-високата точка на замъка ще ви отведат и до търговската гимназия, която е в непосредствена близост до Капела Казаца, до руините на кулата, палата на католическата епископия и др.