Начало   Почивки   Екскурзии   Круизи   Билети   Балнеология   СПА   Хотели   Вили   Автомобили под наем   Фирми  
  1. Начало
  2. Туризъм
  3. Гърция
  4. Атракции
  5. Остров Родос

Остров Родос, Гърция - Туристически Атракции

Остров Родос

Родос е най-големият от Додеканезките острови и най-източният от големите острови на Гърция в Егейско море. Намира се западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър.

Исторически островът е известен с Родоския колос. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Вътрешните части на Родос са планински и рядко населени, покрити с гори от брутски бор и кипарис и богата фауна, включително родоски елен.

Островът e бил заселен още през неолитния период, но до нас е достигнало много малко от тази култура.
През 1 век император Тиберий прекарва тук известен период на изгнание, а Свети апостол Павел донася Християнството по тези земи. Родос достига своя апогей през 3 век и е считан за най-цивилизования и красив град в цяла Гърция. През 395 година за него започва периода на Византийската империя, когато Римската империя е разделена на две и източната половина постепенно се превръща в Гръцка империя. Макар, че е в състава на Византия, островът търпи чести нападения. За първи път е окупиран от мюсюлманите през 672 година. Много по-късно Родос е върнат към Византия от император Алексий I Комнин по време на Първия кръстоносен поход.

През 1309 година острова е завоюван от рицарите хоспиталиери на Малтийския орден. Под управлението на ново наречените Родоски рицари, град Родос е построен наново като модел за идеален европейски средновековен град. Голяма част от прочутите забележителности на града, като двореца на великия майстор на ордена, са създадени през този период.

На Родос има множество забележителности. Природните са с неповторима красота - Петалудес или Долината на пеперудите, където през лятото се събират черни нощни пеперуди; връх Атавирос; местността Седемте извора.

Не липсват и исторически забеежителности - Акропола в Линдос, Акропола в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, археологическия музей, губернаторския дворец, средновековния град Родос, пощата в град Родос и приюта Света Екатерина, венецианските замъци край Монолитос и край Критиния.

Туристите посетили острова с цел да си починат могат да се насладят на курортите в близост до град Родос - Фалираки, Линдос, Хараки, Пефкос, Архангелос, Афанду, Коскину, Ембона, Атавирос, Парадиси и Трианда.